• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

26.11.2021

12:28

ISPRAVLJENA STRAŠNA NEPRAVDA PREMA VELIKOM SRPSKOM HEROJU! Đeneralu na Sretenje najviši orden

informer/printscreen

Politika

ISPRAVLJENA STRAŠNA NEPRAVDA PREMA VELIKOM SRPSKOM HEROJU! Đeneralu na Sretenje najviši orden

Podeli vest

Komandant policije Veljko Radenović, jedan od najvećih srpskih junaka iz rata na Kosovu, posthumno će biti odlikovan

Radenovića narod opevao u pesmi 'Đenerale', a dosovska vlast zabranila da mu se 2012, kada je umro, odaju državne počasti!

Velika čast

Iznenađeni smo i počastvovani ovim činom. Velika nam je čast što će posle toliko godina otac dobiti državno priznanje
Vukašin Radenović, đeneralov sin


Jedan od najvećih srpskih junaka iz rata na Kosovu 1998-1999. godine, potpukovnik policije Veljko Radenović, posthumno će biti odlikovan najvećim priznanjem Republike Srbije, i to na državni praznik Sretenje, 15. februara sledeće godine, ekskluzivno saznaje Informer!
Radenović, koga je narod opevao u pesmi 'Đenerale', tako će konačno deset godina nakon smrti dobiti priznanje koje, nažalost, za života nije dobio. Čuveni oficir preminuo je 29. septembra 2012. godine u Kruševcu sa samo 57 godina, a sahranjen je na lokalnom groblju bez ikakvih državnih počasti pošto je to tada zabranila đilasovska vlast!?!

Foto: informer/printscreen

General Veljko Radenović

Velika čast

Povodom ove ekskluzivne informacije, pozvali smo đeneralovog sina Vukašina Radenovića, oficira Žandarmerije, koji je potvrdio saznanja Informera.
- Tačno je to sve što ste mi rekli. Pre desetak dana su me kontaktirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Obavestili su me da će 15. februara 2022. godine odlikovati mog pokojnog oca najvećim ordenom koji daje država. Najverovatnije će ministar Vulin uskoro i da obiđe grob mog pokojnog oca. Iznenađeni smo i počastvovani ovim činom. Velika nam je čast što će posle toliko godina otac dobiti državno priznanje - rekao je Vukašin, koji podseća da je Veljko Radunović bio odlikovan i za života, i to 1999. godine Ordenom za hrabrost od SR Jugoslavije.


Vukašin Radenović, koji je krenuo očevim stopama i pripadnik je elitne policijske jedinice u Kraljevu, kaže da je veoma ponosan na hrabrost svog oca.
- Imao sam samo 14 godina kada smo izbegli iz Prizrena 1999. godine. Sećam se svega. Tata je te dve ratne godine retko kad bio kod kuće, uvek je bio u akcijama. Izbegavao je nama kod kuće da priča o tome... Tek kasnije, pred penziju, kad bi došao neko od njegovih kolega, tada su se prisećali svega... Slušao sam priče koliko je moj otac bio hrabar i neustrašiv. Pričali su kako je sam stajao na čistini i komandovao, dok su oko njega leteli meci, a on se na to nije osvrtao - rekao nam je Vukašin.

Foto: informer/printscreen

General Veljko Radenović za vreme rata


Veljko Radenović je iza sebe, pored sina Vukašina, ostavio suprugu Slavicu, sina Bojana i ćerku Bojanu.
Đeneral Radenović bio je strah i trepet za terorističku OVK. Vođe šiptarskih ekstremista 1998. su raspisale ucenu za njegovu glavu: 500.000 nemačkih maraka nuđeno je za mrtvog ili živog đenerala! Ta nagrada ponuđena je nakon što je Radenović sa svojom jedinicom oslobodio Orahovac jula 1998. godine, kada su šiptarski teroristi kidnapovali više od 100 srpskih civila, među kojima su bili žene i deca. Šiptari su zverski mučili, masakrirali i spalili 42 ljudi. Radenović je tada poveo svoje specijalce u borbu i za dva dana porazio teroriste.

Foto: informer/printscreen

Generalov sin Vukašin

'Za mnom, braćo!'

Veljko Radenović ceo život bolovao je od dijabetesa, od čijih posledica je i preminuo. Nekoliko godina pre smrti amputirana mu je noga. Saborci kažu da na tešku bolest đeneral nije obraćao pažnju već je tokom borbe 'nosio insulin u jednoj ruci, a pušku u drugoj'.
- Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da on, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao. Znao je da u jedan džep stavi insulin, a u drugi čokoladu i kaže svojim momcima: 'Za mnom, braćo!' - prisetio se je Milan Marković Laka, autor knjige 'Đeneral Veljko Radenović', biografije o velikom srpskom heroju.

Legenda o heroju sačuvana u pesmama

O heroju Radenoviću napisano je nekoliko pesama, a najpoznatija je 'Đenerale, đenerale', koju je napisao Gavrilo Kujundžić, svedok opsade Orahovca i okolnih sela 1998. godine. Na Radenovićevom nadgrobnom spomeniku uklesane su upravo reči ove pesme.

- Pesmu sam napisao onog momenta kada sam ugledao Veljka ispred crkve u Orahovcu. Tada sam znao da smo oslobođeni. Bio je sav garav od baruta, jer se tri dana probijao kroz najteže prepreke OVK - rekao je svojevremeno Kujundžić.
U pripremi je još jedna pesma, koja treba da izađe sledeće godine, a čiji će aranžman da radi naš poznati harmonikaš Aleksandar Sofronijević.

 

TEKST ČUVENE PESME 'Đenerale, đenerale'

 

Ti veliko ime nosiš,
od junaka Hajduk Veljka,
on je tuko čete turske,
a ti bande arnautske.
Đenerale, đenerale,
nek je tvojoj majci hvala
što junaka rodila je,
da se srbstvu vrati slava.
Na komandu 'Za mnom, braćo'
tvoji momci, dika srbska,
razbijaju uporišta
vraćaju nas na ognjišta.
Đenerale, đenerale,
nek je tvojoj majci hvala
što junaka rodila je,
da se srbstvu vrati slava.
Odavno su Arnauti
zlom vraćali našem dobru,
s tobom nam se sunce budi,
na Kosmetu rodnoj grudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vrana

pre 2 godine

Hvala Ti Dzenerale, neka Ti je vecnaja Slava, Svetlost i Pamjat !!!

Dragan

pre 2 godine

Zaista lepa vest.Okacite na stranicu i izvodjenje kosovskih bozura, upravo pesme "Generale nek je tvojoj majci hvala", na stadionu Marakana, gde se prisutnima obraca i general.

Perica

pre 2 godine

E Srbijo! Ove žute treba pogapsiti do jednoga! Poznavao sam ovu gromadu od čoveka i dočekasmo dan da mu se država oduži!

Bojan

pre 2 godine

Sve je istina,licno sam poznavao djenerala Veljka bio je hrabar covek i tacno je sve sto je napisano u tekstu.

Tamara

pre 2 godine

Hvala , Djenerale, neka ti je vecna slava! Pocivaj u miru! Zaduzio si nas narod za sva vremena, necemo te zaboraviti!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija