• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2021

12:54

Rio Tinto u Srbiji bio već 2011. godine! PRILOG RTS OD PRE 10 GODINA SVE DOKAZUJE!

Fotoilustracija/REUTERS

Politika

Rio Tinto u Srbiji bio već 2011. godine! PRILOG RTS OD PRE 10 GODINA SVE DOKAZUJE!

Podeli vest

Protiv projekta Rio Tinto danas protestuju oni koji su ga 2004. godine i doveli u Srbiju, a da je sve to čista politizacija dokazuje i činjenica da je RTS 2011. godine ima prilog o Rio Tintu, te da im je "RIo Tinto otvorio vrata hangara za istraživanje"

 

Jadarski basen jedino je nalazište jadarita na svetu koje sadrži litijum i bor. Svetski rudarski gigant "Rio Tinto" uvrstio ga je u svoju strategiju razvoja i odobrio tri puta veći budžet za nastavak istraživanja. Ćerka kompanija "Rio Sava" prvi put je kameri RTS otvorila vrata hangara za istraživanje u Runjanima kod Loznice. Magacinske hale za ispitivanje uzoraka rude "Rio Tinto" se šire, jer istraživanje napreduje i ovih dana počinje završna faza, kaže se u prilogu RTS iz 12. maja 2011. godine.

Tadašnji direktor "Rio Sava" Nenad Grubin rekao je tada da faza koja sledi je studija predizvodljivosti.

"Kompanija je prepoznala te dobre rezultate i odobrila nam budžet u iznosu od 27 miliona dolara za naredne dve godine", ističe Grubin.

Na njivama i pašnjacima sela Slatine, Jarebica, Stupnice, Draginca u okolini Loznice tim srpsko-američkih geologa proverava rezerve na dubini od 300 do 600 metara. Uz stroge bezbednosne i ekološke mere, a otvorena je i 56. bušotina, kaže se dalje u prilog.

"Kompanija 'Rio Tinto' gleda na Jadar kao na dugoročni projekat koji se uklapa u našu strategiju razvoja. Obim i kapacitet posla će zavisiti od uslova na tržištu i globalne potražnje za litijum karbonatom i bornom kiselinom", rekao je te 2011. godine Džon Kineberg, tadašnji direktor za planiranje rudnika, "Rio Tinto".

Đilas tražio da se u Srbiji eksploatiše litijum! 

Podsetimo, tajkun i lider SSP Dragan Đilas je 2017. godine tražio da se u Srbiji eksploatiše litijum, a sada to na sve načine pokušava da sakrije i da vlast otme glumatajući borca za ekologiju!?!

- Đilas u intervjuu za 'Nedeljnik' tada decidno kaže: Hajde da pričamo o Beogradu i ekonomiji. Evo, potvrđeno je da je kod Loznice otkriveno drugo po veličini nalazište litijuma u svetu, hajde da pričamo o koncesiji na te rudnike, ali da fabrika baterija bude kod nas. Zato što su one u svim mobilnim telefonima i u svim električnim automobilima. Pa zar to nije šansa za Srbiju?! To će da zaposli hiljade i hiljade ljudi i da napravi brend od naše zemlje. Zamislite da na svakom mobilnom telefonu i automobilu piše "mejd in Srbija". To su teme koje su nam potrebne... - citirao je Đukanović Đilasa da bi snimak ove njegove izjave bio zabranjen na Jutjubu posle samo 136 pregleda!

Meštani znaju šta je Jadarit. Stranci ih obaveštavaju o svim svojim aktivnostima, a koristi već imaju od zakupa zemljišta. Milan Milijašević koji je ostao bez posla, očekuje da mu Jadarit pomogne da se ponovo zaposli. Iako je posao skup, dugotrajan i rizičan, britansko-australijsko-američki rudarski magnat namerava da u Srbiji otvori rudnik tog retkog minerala, kaže se  u prilogu.

Nije Vučić doveo Rio Tinto

- Nije Rio Tinto doveo Vučić, već Ðilas, Jeremić, Tadić i sve druge poličke partije koje su bile na vlasti - rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je podsetio da su te ranije vlasti potpisale 11 papira u vezi Rio Tinta, a da ključni o eksploatacije niko još nije potpisao.

Grubin je tada za RTS rekao da su počeli projekat pre 2004. godine, kada niko na svetu nije znao za postojanje ležišta, i da ako sve naredne faze budu išle dobro može doći do otvaranja eksploatacije u narednih pet godina.

Litijum koji Jadarit sadrži, ključna je sirovina u proizvodnji baterija za hibridne i električne automobile, što bi moglo da donese i nove poslove vredne više milijardi dolara. Procenjuje se da bi nalazište u Jadru pokrilo 20 odsto svetskih potreba za litijumom.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija