• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2021

11:07

ŽIVOTNA SREDINA NAM JE JEDAN OD OSNOVNIH PRIORITETA! Vlada priprema izveštaj o ekologiji, biće predstavljen građanima!

Tanjug/Sava RAdovanović

Politika

ŽIVOTNA SREDINA NAM JE JEDAN OD OSNOVNIH PRIORITETA! Vlada priprema izveštaj o ekologiji, biće predstavljen građanima!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u Vladi Srbije priprema izveštaj o tome šta je sve aktuelna vlast u prethodnih nekoliko godna uradila i koliko je uložila u oblasti zaštite životne sredine i da će taj izveštaj biti predstavljen građanima Srbije


Brnabić smatra da je sve ono što je do sada trenutna vlast uradila u oblasti životne sredine ostalo "ispod radara", da građani o tome malo znaju i dodala da je ova vlada prva koja je počela sa ulaganjima u oblasti ekologije.


Govoreći o protestima, Brnabić je navela da je uverena da među tim građanima ima onih kojima je stalo do životne sredine i koji smatraju da trenutna vlast ne radi dovoljno po tom pitanju, i da nisu tu, kao neki drugi, zbog politike.

"Izgleda da mi, kada je reč o toj oblasti, nismo dobro iskomunicirali sa građanima, jer mnogo radimo na unapređenju životne sredine i ova vlada je prva koja je postavila životnu sredinu kao jedan od osnovnih prioriteta", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je upitala zašto se prethodna vlast nije bavila ekologijom i zašto nije ulagala novac za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponija, a danas se, kako kaže, predstavnici bivše vlasti pojavljuju na protestu.

Brnabić je navela da je trenutna vlast bila prva koja je posle 60 godina očistila deponiju Stanjevine, koja je bila, ističe, ruglo na putu prema Crnoj Gori i odakle je otpad odlazio u Lim.

"Saniranje deponije Stanjevine je ogledalo našeg odnosa prema životnoj sredini, jer smo posle 60 godina to očistili i ozelinili", rekla je Brnabić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Dodala je i da država ima sveobuhvatan plan za sanaciju deponija i tvrdog otpada, dodajući da će se graditi reciklažni centri.

Brnabić je kazala i da je trenutna vlada od 2014. godine samo u zaštitu vazduha uložila 600 miliona evra, za postavljanje filtrera na termoelektranama i za izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

Takođe, dodaje, uvođenjem elektronske uprave, država je uštedela 280 miliona listova papira, odnosno više od 28.000 stabala drveća, i ukazala da na novom portalu green.gov.rs građani mogu videti koliko drveća, struje i vode štede elektronske usluge.

"Mi smo prvi koji smo uveli i doneli Zakon o obnovljivim izvorima energije. Tek 2014. godine, vlada tadašnjeg premijera Aleksandra Vučiha je prvi put donela pravni okvir za obnovljive izvore energije. Danas na protestima vidite Dragana Ðilasa, Mariniku Tepić, Borka Stefanovića... koji više od 10 godina koliko su bili na vlasti nisu doneli pravni okvir koji se ticao obnovljivih izvora energije", navela je Brnabić.

Premijerka je istakla da predstoji mnogo posla u oblasti ekologije, dodajući da je za zaštitu voda, da bi Srbija dostigla evropski nivo, potrebno oko šest milijardi evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20