• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

07.12.2021

20:04

Nebojša Bakarec: Ko je "mladi“ Savo Manojlović, lažni ekolog?

privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Ko je "mladi“ Savo Manojlović, lažni ekolog?

Podeli vest

Radi se o oportunisti, koji voli da sedi na više stolica. Do 2012., interesa radi, bio je simpatizer DS i Tadića. Posle 2012. postao je simpatizer SNS i predsednika Vučića, o čemu svedoče masna nameštenja i zaposlenja, čiju korist izvlači i dan danas. Radi u državnoj instituciji. Na posao u Institutu ne odlazi, iako uredno prima državnu platu. Na posao ide u NVO „Kreni-Promeni“ gde je direktor. Ekologijom se bavi u poslednja tri meseca. Nije ni mlad, duboko je zašao u 37-u godinu života.

„Kreni-Promeni“ je novi projekat onih zapadnih krugova koji organizuju obojene revolucije. Njihovi projekti su bili „Otpor“, „Žuta patka“,„1od 5 miliona“ itd. Ruho u koje je zaogrnuta ova NVO je ekologija. Niko od 8 lidera NVO „Kreni-Promeni“, koji su navedeni na sajtu, nema nikakve veze sa ekologijom, niti su se time bavili, niti su se školovali za to. Sve osobe koje ću pomenuti, „ekologijom“ se bave po „zadatku“ tek u poslednja tri meseca. Drugo, svi ovi „mladi“ imaju gotovo 40 godina. Ova lažna NVO najavljuje da će učestvovati na izborima 2022.

Foto: Printscreen

Na sajtu NVO „Kreni-Promeni“ je navedeno ko vodi ovu političku organizaciju, koju finansiraju mnogi sa zapada, npr. Fondacija Rokfeler. Prvonavedeni lider je Marina Pavlić- „Izvršna Direktorka“. Marina Pavlić je filozof. Nikada se nije bavila ekologijom. Ima 38 godina. Istovremeno Marina Pavlić je drugi čovek, jedne druge NVO „Srbija u Pokretu“. Na sajtu „Srbija u Pokretu“ stoji da je Marina Pavlić „Organizatorka zajednica“. Obe NVO primaju stotine hiljada evra grantova sa zapada. Pominjem i ovu NVO, zbog toga što i ona organizuje nasilne blokade. Na sajtu „Srbija u Pokretu“ stoji da je NVO osnovana 2009. godine. Finansira je pre svega „USAID“, „Soroš fond“, „Istinomer“ i još 9 organizacija. Predsednik „Srbije u pokretu“ je izvesni Dušan Stojičić koji ima 38 godina, ekonomista. Nikada se nije bavio ekologijom. Prijatelj je Save Manojlovića.

Vratimo se sada na NVO „Kreni-Promeni“. Pored gđe Pavlić i Manojlovića, lideri su još: Luka Savović-„Tech Direktor“; Danijela Hamadto-„Asistent Izvršne Direktorke & Administracija“; Nikola Arsenić-„Kampanje & Mediji“; Kristina Urošević-„Kampanje & Koordinator Volontera“; Aleksandar Đorđević-„Tech & Analitika“ i Nataša Vlajsavljević „PR“. Kao što vidite nigde ne piše da je bilo ko od lidera „Kreni-Promeni“ ekolog, ili da mu je zaduženje ekologija. Konačno dođosmo do „mladog“ lidera Sava Manojlovića.

Foto: Printscreen

Sava, mlad ko rosa u podne!

Formalno drugi čovek NVO „Kreni-Promeni“ je Savo Manojlović-„Direktor Kampanja“. On je medijski najeksponiraniji, gostuje u medijima, zapad ga projektuje za lidera. Savo je u 37-oj godini života. Predstavljaju ga kao mladog lidera ekologa, stvarajući utisak da ima dvadeset i nešto godina. Savo Manojlović se nikada u svojih 37 godina nije bavio ekologijom. To se vidi iz njegovih biografija iz „Instituta za uporedno pravo“ i sa sajta „Istinomera“. Rođen je u Prištini (do Kosova i Metohije mu je stalo ko do lanjskog snega). Podržava ga Viola fon Kramon promoterka lažne države Kosovo i osoba koja negira postojanje SPC. Po zanimanju je pravnik. Masterirao je radom „Pojedinačni politički akti – razgraničenje od upravnih akata“. Kao što vidite, Savo Manojlović nema veze sa ekologijom i zaštitom životne sredine. Hvali se kako je završio kurs na Harvardovoj Kenedi školi, isto kao i lider NVO „Srbija u pokretu“ – Dušan Stojičić. Dok je studirao, i posle studija, sve do 2012. Sava Manojlović bio simpatizer DS i Borisa Tadića. Tako je sebi, tokom studiranja obezbedio stipendije Vlade Republike Srbije, Kluba privrednika, Rotary kluba Beograd Čukarica i Fondacije Konrad Adenauer!?! Kao što je iz intresa bio simpatizer žutih do 2012., tako se Manojlović vrlo lukavo i oportuno, posle 2012. pretvarao da je simpatizer Srpske napredne stranke. Uspeo je da se zaposli 2015. u državnom „Institutu za uporedno pravo“. Trenutno je u statusu istraživača saradnika. Kao pravnik je radio i kao mlađi savetnik u Ustavnom sudu Republike Srbije (2015.). Bio je sekretar radne grupe Ministarstva finansija (2013. -2014.). i učestvovao je u pisanju nacrta postojećeg Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Bio je koordinator ili saradnik na 3 projekta Agencije za borbu protiv korupcije od 2012. – do 2016. godine. Nikada se kao što vidite nije bavio ekologijom, već pravom, pravosuđem, poboljšanjem privrednog ambijenta, zaštitom potrošača, finansiranjem političkih stranaka itd. Da Savo Manojlović ništa ne zna o ekologiji, svedoči i spisak njegovih radova koji stoji kao deo njegove biografije na sajtu „Instituta za uporedno pravo“. Od 16 navedenih radova, nijedan nema veze sa ekologijom, niti životnom sredinom, već sa pravnom problematikom.

Savo Manojlović je član mnogo nevladinih organizacija i političkih udruženja. Sam kaže da je predsednik "Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti" (a krši Ustav i zakone Srbije!?!). Savo Manojlović je i član NVO „Građanske inicijative“, drugosrbijanske, autošovinističke NVO koja optužuje Srbiju da je počinila genocid u Srebrenici. Savo Manojlović je takođe i član političke organizacije „Skupština slobodne Srbije“. I na kraju lider je NVO „Stani-Promeni“. Čini se da nema organizacije ili NVO čiji član nije Savo Manojlović.

Foto: Printscreen

Po podacima sa sajta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović je zaposlen u ovoj NVO na poziciji „Direktor kampanja“. Međutim, problem je u tome što je Savo Manojlović zaposlen i u državnom „Institutu za uporedno pravo“ i to lepo stoji na sajtu tog instituta: „Savo Manojlović, master Istraživač saradnik“. Danas, kada nastaje ovaj tekst, je ponedeljak, 7. decembar, radni dan. Umesto na radnom mestu, Savo Manojlović je ceo dan proveo u „Medija centru“ gde je držao konferenciju za štampu od 10 do 11 časova. Posle toga je gostovao po medijima. Pre toga je pripremao KZŠ. Za to vreme on je morao da bude na radnom mestu u „Institutu za uporedno pravo“ gde prima platu za nerad. Po informacijama koje posedujem, Savo Manojlović samo ponekad, povremeno radi na svom radnom mestu u Institutu. Državnu platu uredno prima. Da ovo nije usamljen slučaj svedoči i Fejsbuk stranica „Kreni-Promeni“ na kojoj Sava Manojlović sam reklamira svoje višemesečno odsustvovanje sa radnog mesta u radno vreme.

Na sajtu „Istinomera“, u biografiji Save Manojlovića stoji njegova izjava:„Interesovala me je i gluma i zamalo da je upišem. Kada sam bio druga godina prava konkurisao sam (nije prošao op.aut.). Razmišljao sam da to uradim kad završim prava, ali nakon četvrte godine su me zainteresovala putovanja i tada sam ipak odlučio da me gluma i ne zanima toliko“. Danas Savo Manojlović glumi ekologa, a u stvari je pravnik.

Kada su zapadni krugovi videli da su lideri đilasovskog dela opozicije ekstremno kompromitovani, i da im je propao prethodni projekat „Ne davimo Beograd“, odlučili su da finasijski i medijski, pred izbore 2022., lansiraju „neke nove klince“ i likove. To su Sava Manojlović, „Kreni-Promeni“,„Srbija u Pokretu“, „Eko patrola“, „AKCIJA – Otvorena građanska platforma“ (Zelenović) i „Ekološki ustanak“ (Ćuta Jovanović). Zajedno sa Đilasovom grupacijom, svi su počeli da glođu ekološku kosku – po nalogu zapada, koji im je rekao „to je hit“. I sve to u poslednja tri meseca. Potom je Sava kao lider inicijative „Kreni-promeni“, prionuo da organizuje bezumne blokade i proteste protiv predloga izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, i Zakona o eksproprijaciji, protiv kompanije Rio Tinto, iskopavanja litijuma i protiv gradnje metroa. Sve ovo se izrodilo u destruktivno ponašanje blokatora. Potresni su i uznemirujući, mnogi snimci sa ulica gradova Srbije od 4.12.2021., iz kojih se vidi kako blokatori, đilasovci i lažni ekolozi - huligani i nasilnici, maltretiraju decu, roditelje, i druge građane. Potresan je snimak iz Savske ulice, gde huligani zaustavljaju vozilo u kome se nalazi bolesni dečak, primoravaju oca da izađe iz kola, i pokaže im dete. Obnevideli i očajni otac drži u naručju, bolesnog dečaka, i psuje huligane. Potresni su snimci roditelja, koji su bili primorani da napuste svoja vozila, i da sa decom u naručju, idu peške, sa kolevkama, nosiljkama. Blokade su pokazale da nemaju nikakve veze sa ekologijom. Nikoga od blokatora nije zanimala ekologija. Oni su pušili cigarete, pili pivo, bacali đubre, maltretitali i ponižavali građane, a sve to je antipod ekološkoj svesti. Iz snimaka blokada širom Srbije, videlo se da sve zajedno nema više od deset hiljada blokatora. Blokade će se obiti o glavu organizatorima, 3. aprila 2022. Organizatori su se nadali uspehu, zbog medijske pažnje. Pažnju su dobili, ali su sebi pucali u nogu. Pun besmisao blokada pokazuju upravo brojni primeri nasilja, vređanja i ponižavanja kojima su bili izloženi građani, a koje su ispoljili đilasovci i lažni ekolozi.

Foto: Printscreen

Ipak nije sve tako bajno po Savu Manojlovića. U tom delu opozicije vladaju svađe i omraze. On sam se pre neki dan posvađao sa Zelenovićem u „Utisku nedelje“. Đilas se plaši Manojlovića i Ćute Jovanovića, jer će mu uzeti mnogo glasova na izborima. Oni se već 10 dana svađaju oko političkog izbornog kolača. Ovde je potrebno objašnjenje. Na đilasovsko-ekološko biračko telo trenutno puca čak pet političkih grupacija-kolonica. Prva je formirana, i to je Đilasova koalicija. Drugu kolonicu čine „AKCIJA – Otvorena građanska platforma“ (Zelenović) i „Ekološki ustanak“ (Ćuta Jovanović). Treću kolonicu čine „Ne davimo Beograd“ i „Politička platforma Solidarnost“. Četvrtu kolonu čine nove, navodno ekološke grupe predvođene pokretom „Kreni – Promeni“,„Eko straža“ i „Srbija u pokretu“. Petu kolonicu čine SDS Borisa Tadića, NOVA i GDF. Što bi narod reko, mala bara mnogo krokodila. Ovih pet kolonica puca na isto, ograničeno biračko telo dela opozicije, i neminovno će se žestoko sukobljavati. Jednostavno rečeno, ovaj deo levog opozicionog biračkog tela je voma ograničen i mali, te nema dovoljno glasova da svih 5 kolonica pređe cenzus. Na nivou Srbije cenzus mogu da pređu dve kolonice, a na nivou Beograda tri. I čini se da je najživahnija kolonica Save Manojlovića koja je organizovala subotnje blokade. Mana ove grupacije je što je nepoznata izvan Beograda, a prednost je što su novi i navodno „mladi“. Đilasova prednost je to što ima enormno mnogo para, a mana mu je što je ekstremno kompromitovan. Zelenović i Ćuta su negde na sredini između ove dve grupacije. Čini se da najmanje daha imaju večiti gubitnici – „Ne davimo Beograd“ i grupacija oko SDS. Da će se ove grupacije napadati, potvrđuje proteklih 10 dana.Tako su se oni posvađali 28.11.2021. i zakazali čak dva ekološka skupa. Prvi su zakazali „Kreni – Promeni“ i „Eko straža“. Drugi su zakazali Zelenović, Ćuta Jovanović i Đilas. Potom su ovi iz „Kreni – Promeni“ i „Eko straže“, odmah udarili na Ćutu i Zelenovića i pozvali ih da ne zakazuju protest ispred Skupštine Srbije, kako ne bi razvodnili već zakazan protest „Eko straže“. Za kraj, dodaću, da na to biračko telo delimično računa i DJB. Stoga će predizborna „tuča“ među njima biti žestoka. Žrtve će biti, pre svega građani Beograda, kojima će ometati svakodnevni život. Kako niko od njih nema program, nema konstruktivne ideje – jedino rešenje im je destrukcija i haos. A Sava Manojlović, će, kad sve to propadne, da se vrati da radi u državni „Institut za uporedno pravo“. Ruho ekologa će odbaciti, kao i „kežual“ odeću, obrijaće bradicu, i ponovo obući odelo, staviti kravatu i nastaviće da bude ono što jeste, pravnik u državnom institutu! Možda će se i oženiti negde u četrdesetoj?

Autor je član predsedništva i poslanik SNS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Svi koji su zavrsili Harvard stipendirani su od strane raznih fondacija iza kojih stoje vladari iz senke tako da su u obavezi da rade za njihove intrese isti je slucaj i sa Vukom Jeremicem, tako da kada cujete da je neko zavrsio Harvard zanjte da taj radi protiv intresa svoje drzave

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17