• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.12.2021

13:33

SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA ZAPADNOG BALKANA KOJA JE DOBILA OTVARANJE 4 POGLAVLJA! Albanija i Makedonija stoje u mestu, Crna Gora kritikovana!

Fotoilustracija/Pixabay

Politika

SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA ZAPADNOG BALKANA KOJA JE DOBILA OTVARANJE 4 POGLAVLJA! Albanija i Makedonija stoje u mestu, Crna Gora kritikovana!

Podeli vest

Srbija je danas na Međuvladinoj konfrenciji u Briselu, u pregovorima o članstvu u EU, otvorila klaster 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost otvorena, a u okviru njega su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina)

 

Od svih zemalja sa Zapadnog Balkana jedino je Srbija pozitivno ocenjena i jedino je naša zemlja dobila otvaranje 4 poglavlja.

Kada je reč o Severnoj Makedoniji i Albaniji, sa njima pregovori još uvek nisu ni započeli.

Kada smo ujedinjeni, kada smo svi zajedno, uvek možemo sve da postignemo! NAPRED U BUDUĆNOST!

Delegacija Crne Gore je juče držale u Briselu 14. po redu Međuvladinu konferenciju, ali nijedno poglavlje nisu zatvorili. Održani su politički razgovori u kojima se moglo čuti dosta kritičkih tonova. 

Ovo samo potvrđuje to da je Srbija jedan od lidera na Zapadnom Balkanu, koja svakim danom unapređuje život svojih stanovnika i da je svakim danom sve bliža pristupanju EU.

Brnabić: Značajan dan za Srbiju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je danas veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera 4 veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

"Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija. Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje", rekla je Brnabić novinarima u Briselu, nakon Međuvladine konefercnije Srbija - EU.

Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

"To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bi ojačali našu državu i kako bi evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije", rekla je premijerka Srbije.

Foto: Beta

Brnabić je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevnaju.

"Pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, da saslušaju i nagrade sve što smo uradili. Zato je ovo ovo velika motivacija da nastavimo dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5", rekla je Brnabić.

Dodala je da je tema životne sredine veoma važna za Srbiju, kao i da prioriteti zemlje ostaju regionalnu stabilnost, dijalog Beograda i Prištine, i ekonomski razvoj.

"Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stvari za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

Koliko je otvaranje klastera 4 važan korak za Srbiju i koliki je značaj ostvarenog napretka, govore i čestitke evropskih zvaničnika.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Srbiji na otvorenim poglavljima u okviru pregovora za pristupanje EU.

- Srdačno pozdravljam to što je Srbija danas otvorila diskusije o zelenoj agendi i klasteru održivog povezivanja u svojim pristupnim pregovorima. Ovaj važan korak koji je predviđen našom revidiranom metodologijom ubrzaće pregovore. To je takođe signal posvećenosti EU Zapadnom Balkanu - napisala je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj čestitao je premijerki Srbije Ani Brnabić na važnom koraku koji je danas načinjen u Briselu otvaranjem četiri poglavlja u okviru klastera 4.

- Danas otvaramo Klaster 4 o Zelenoj agendi i održivom povezivanju za Srbiju. Čestitam premijerki Ani Brnabić na ovom važnom koraku na evropskom putu Srbije. Sada je važno napredovati u budućem radu, uključujući vladavinu prava, usklađivanje CFSP-a i dijalog Beograda i Prištine - napisao je Borelj u čestitki na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji istakao je značaj otvaranja 4 poglavlja i podvukao da to potvrđuje da Evropska unija odgovara na napredak u sprovođenju reformi.

Foto: Beta

- Na IGC sa Srbijom: Otvaranje klaster poglavlja po prvi put u pristupnim pregovorima, po revidiranoj metodologiji, važan je korak napred na putu Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji. Grupa od 4 poglavlja! Ovo potvrđuje da EU odgovara na napredak u sprovođenju reformi... - napisao je.

Ana Brnabić je nakon konferencije, u obraćanju medijima konstatovala i činjenicu da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je dobila ovakav pozitivan signal od EU.

- To je još jedan odraz toga kako EU gleda na ono što smo uradili u poslednjih godinu dana. To je veliko priznanje za čitavu zemlju i Vladu u stuaciji kada se drugi ne pomeraju na putu evrointegracija - navela je Brnabić.

Premijerka Srbije je zaključila da je srećna što Srbija napreduje i ima dobre rezulate, ali i ukazala da stagancija ostatka Zapadnog Balkana na putu evrointegracija nije dobra kako za regionalnu stabilnost tako i za celu EU.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mile

pre 2 godine

otvaranje poglavlja ne znaci apsolutno nista, Eu nije saglasna da se vrsi dalje prosirenje tj da je prosirenje na zapadni balkan neizvjesno jer se odredjene clanice ne slazu s tim, a i sami pregovori o pridruzivanju su produzeni do minimum 2030 god. tako da je suludo izvrsavati naredjenja eu i slijediti njihovu politiku a oni ne nude nista sem neizvjesnosti, mudro je traziti alternativu Eu u regionu rusij kini i turskoj

Perica

pre 2 godine

Ја незнам чиме се поносимо? Усташе и коњушаре су примили у ЕУ експресно да не причам за Бугаре и Румуне. Да су хтели и да хоће примили би нас одавно а овако нас само мрцваре. Згадило ми се више од ЕУ.

SRBIJA OTVORILA 4 NOVA POGLAVLJA U BRISELU!
Politika

SRBIJA OTVORILA 4 NOVA POGLAVLJA U BRISELU!

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas u Briselu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, na kojoj je razmotran napredak države na putu evrointegracija i na kojoj su otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja

14.12.2021

09:12

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija