• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.12.2021

11:13

Koji bi se normalan Srbin obradovao blokadi na Drini?

MUP Srbije

Politika

Koji bi se normalan Srbin obradovao blokadi na Drini?

Podeli vest

Koplikovana bezbednosna situacija u regionu

- Bezbednosna situacija u regionu se komplikuje, ali ne zbog Srbije. Srbija, kada je BiH u pitanju striktno poštuje Dejtonski sporazum, a on kaže da se BiH sastoji od tri naroda i dva entiteta, i tu nema šta ni da se doda ni da se oduzme. Država Srbija je garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma, što će reći tri naroda i dva entiteta donose odluke na Ustavom predviđen način. Кao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić, Srbija se neće priključiti nikakvim sankcijama i granica između Srba se neće uspostaviti - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u Jutarnjem programu televizije Hepi, upitan da prokomentariše nove napade i pritiske na Republiku Srpsku i Srbiju.

- Republika Srpska je neupitna, Republici Srpskoj se ne mogu uvoditi sankcije, tamo živi skoro milion Srba. To se mora poštovati i čuvati. Sad vidite šta znači imati predsednika kakav je Aleksandar Vučić koji je slobodan čovek i političar i koji je slobodan državnik i lider i koji odluke donosi u skladu sa interesima svog naroda - rekao je ministar Vulin i podsetio da je pre nekoliko dana, Tadić u sarajevskim medijima napadao politiku Republike Srpske i ponavljao da bi on postavio blokadu na Drini.

Na konstataciju voditelja da je Dodik nekada govorio na Tadićevim predizbornim skupovima, ministar Vulin je rekao da je to bilo pre a da "sad treba reći nešto protiv Dodika ako odgovarajući centri moći kažu da treba govoriti protiv Dodika". Naglasio je da ovo nije pitanje Dodika već Republike Srpske.

- Ima li ijednog Srbina, pravog Srbina ne slučajnog Srbina, koji bi se obradovao blokadi na Drini? Ima li ijednog Srbina koji bi se obradovao da Srbija učestvuje u sankcijama prema Republici Srpskoj? Nema. Samo slučajni Srbi mogu tome da se obraduju. Ima svoju cenu to kada velikim centrima moći, velikim silama, kažete - ja ću ostati uz svoj narod. To može da kaže Aleksandar Vučić. Šta mislite, da li bi to rekao neko drugi? Prošlo je puno vremena, imali smo puno predsednika, setite se svih njih i recite mi koji od njih bi odbio zahtev Nemačke ili neke druge velike sile da uvede sankcije Republici Srpskoj. Кoji bi to uradio osim Aleksandra Vučića? - rekao je ministar Vulin.

Upitao je i da je Aleksandar Vučić uveo sankcije Rusiji koliko bi koštao gas ovih dana. 
„Verovatno bismo imali demonstracije zato što je gas skup, blokirali bi saobraćajnice i govorili - skup je gas, zašto nema gasa dovoljno. Zato što je Vučić izdržao da ne uvede, i neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, zato imamo poseban i povlašćen položaj. To govori šta znači kad vas vodi slobodan čovek, kada imate slobodnu spoljnu politiku o kojoj ne odlučuju i ne donose odluke drugi. Isto važi i za Republiku Srpsku."

Ministar Vulin je naglasio da je Republika Srpska naš spoljnopolitički prioritet.

- Ona će uvek biti i čuvana i pomagana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama, i tu Srbija nigde ne greši, tu Srbija nigde ne čini bilo kakav prestup, niti na bilo koji način čini region nestabilnim ili ga destabilizuje.

Upitan da prokomentariše izjavu novog zapadnog predstavnika za Zapadni Balkan Eskobara posle sastanka sa predstavnicima stranaka u Banjaluci i Sarajevu - dogovorio sam, neće biti rata, ministar Vulin je rekao da ako se Srbi budu pitali, rata neće biti u narednih hiljadu godina i da sve što radimo radimo da rata ne bude.

- Cela Srbija i Republika Srpska rade sve da ni do kakvih sukoba ne dođe. Sećate li se da su Aleksandra Vučića pokušali da ubiju u Srebrenici. Niko nije odgovarao. Mi vodimo odgovarajuće istrage i doći ćemo do istine, ako oni neće, mi hoćemo. Neće ni taj slučaj ostati nerasvetljen. Da se to desilo Izetbegoviću ili bilo kome drugom u Srbiji to bi bio povod za rat, a Izetbegović je posle toga bio u Beogradu. Mislite li da je u Beogradu neko aplaudirao Bakiru Izetbegoviću, Željku Кomšiću? I u Sarajevu ne bi dobro prošli. Mi Srbi smo narod koji zna šta je gost, a i autoritet našeg predsednika je takav da, ako je on doveo gosta, njega i poštujemo na odgovarajući način, a ne da neko pokuša da ga ubije kao Vučića u Srbrenici.

Ministar Vulin je naglasio da "Srbija nikoga ne destabilizuje. Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu. Snažna, organizovana, jaka, vojnički i ekonomski jaka Srbija je faktor stabilnosti na Balkanu. Što je stabilnija Srbija stabilniji je i region."




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija