• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.12.2021

12:54

Pa čekajte, mi sami sebe razvlašćujemo, i sad ja treba da ubeđujem nekog da izađe na referendum da glasa?!

Printscreen/TV happy

Politika

Pa čekajte, mi sami sebe razvlašćujemo, i sad ja treba da ubeđujem nekog da izađe na referendum da glasa?!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u Jutarnjem programu TV Happy da će jedan deo političkih stranaka temu referenduma o promeni Ustava iskoristiti za svoje pozicioniranje u predizbornoj kampanji


Govoreći o referendumu o promeni Ustava u oblasti o pravosuđu koji je najavljen za 16. januar 2022. godine, Dačić je rekao da, što se njega tiče, taj refendum i ne mora da uspe.

- Jedan deo političkih stranaka će ovu temu iskoristiti za svoje pozicioniranje u predizbornoj kampanji, za borbu protiv vlasti i da ispadne da je to referendum za ili protiv Vučića ili Dačića ili vlasti u Srbiji, što je potpuna glupost. 

- Promena Ustava se odnosi samo na pravosuđe, odnosno na način izbor sudija i tužilaca. Što se mene tiče kao predsednika Skupštine, iako ne uspe referendum, nikom ništa, ostaje da bira Skupština. Pa čekajte, mi sami sebe razvlašćujemo i sad još ja treba da ubeđujem nekoga da izađe na to da glasa. 

On je podsetio da je izlazni cenzus na referendum, koji je nedavno i zakonom određen a kritikovao je deo javnosti, ukinut Ustavom Srbije iz 2006. godine.

- Sve što se predloži oni shvataju da je tu neki politički prostor, da kažu propao je Vučić, Dačić, kakav referendum izašlo je 20 odsto ljudi. A pazite, danas na izbore ne treba da izađe 50 odsto, pa kako se niko ne seti da su to nelegitimni izbori. Pa Tadić nikad ne bi bio izabran za predsednika da nije promenjen zakon o izboru za predsednika. Kada je Ratko Marković pisao taj Ustav, imali smo situaciju da je za promenu Ustava trebalo više od 50 osto. Dosovci su jedva promenili taj Ustav, glasalo se dva dana da bi se prikupilo da pređe 50 osto, pa se izmišljalo da se tu ustvari glasa za Kosovo, za preambulu... Dva dana je to trajalo.

- Za predsednika nikako nije moglo da izađe 50 odsto u drugom krugu. Tri puta se ponavljali izbori, pa su na kraju ukinuli zakon, pa koliko izađe izađe...  E, sad su se setili da ipak treba da izađe 50 odsto...

Foto: Printscreen/TV happy

Vojni rok

Ivica Dačić smatra da instituciju referenduma treba proširiti i na društvena i politička pitanja poput vraćanja obaveznog vojnog roka ili uvođenja kovid propusnica.

- Mi sada pričamo da treba uvesti obavezni vojni rok. Hajde da pitamo malo majke šta misle o tome. Ja sam išao u vojsku, sve je to u redu. Hoćemo li antikovid propusnice ili nećemo, što ne raspišemo referendum.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija