• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

20.12.2021

11:36

Penzionerima 170 evra POKLON DRŽAVE!

Politika

Penzionerima 170 evra POKLON DRŽAVE!

Podeli vest

Svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji će u februaru dobiti pomoć od države od po 20.000 dinara ili oko 170 evra. Pored toga, penzionere od Nove godine očekuje i redovna povišica penzije od 5,5 odsto, potvrđeno je iz Ministarstva finansija

Država Srbija je tokom pandemije koronavirusa realizovala tri paketa pomoći građanima Srbije. Poslednja pomoć koju su primili građani bila je ona iz novembra, kada su svi punoletni koji su se prijavili dobili po 20 evra. Međutim, podsećaju u ministarstvu, tu nije kraj davanjima iz državne kase, a najlepše vesti stižu za penzionere.

U februaru će svi penzioneri, bez obzira na to kolika im je penzija, dobiti po 20.000 dinara ili oko 170 evra. Osim toga od januara sledeće godine svih 1,7 miliona penzionera čeka linearno povećanje penzija od oko 5,5 odsto. Tako će prosečna penzija, umesto dosadašnjih 29.383 dinara, od naredne godine iznositi 30.900 dinara. Oni koji imaju veću penziju proporcionalno će dobiti i veće povećanje, ali najveći broj penzionera imaće u džepu između 900 i 1.200 dinara više.

BROJ

30.900 dinara iznosiće prosečna penzija od januara 2022.

Naši najstariji sugrađani, međutim, neće biti jedini koji će dobiti povećanje, već to može očekivati i više od 500.000 zaposlenih u javnom sektoru. Za razliku od ranijih godina, kada su pojedine delatnosti dobijale povećanje i do 10 odsto i više, naredne godine plate radnika u javnom sektoru biće više u rasponu od sedam do osam odsto.

Zaposleni u tri sektora - zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiće povećanje od oko osam odsto, a radnici u svim ostalim sektorima po oko sedam. Povišica bi trebalo bi da stupi na snagu od januara naredne godine. Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara. Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini. Najveću povišicu imaće oni koji primaju oko 120.000 dinara i više, poput univerzitetskih profesora, lekara, sudija i oni mogu da računaju i na 10.000 dinara više od 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija