• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.12.2021

09:04

NISMO NI SVESNI ŠTA JE VUČIĆ UČINIO ZA SRBIJU! Zbog energetske krize, građani EU će platiti 350 milijardi evra!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

NISMO NI SVESNI ŠTA JE VUČIĆ UČINIO ZA SRBIJU! Zbog energetske krize, građani EU će platiti 350 milijardi evra!

Podeli vest

Energetska kriza 2022. koštaće evropske potrošače više od 350 milijardi evra. Vlade ne mogu ostati po strani - rekao je grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas na Savetu ministara za životnu sredinu EU

 

Skrekas je istakao i da se Savet održava u izuzetno kritičnom trenutku zbog značajnog povećanja cena struje i gasa i dodao da je ključno preduzeti inicijative kako bi se stvorio evropski mehanizam za podršku domaćinstvima i preduzećima u suočavanju sa međunarodnom energetskom krizom.

- Ako se potvrde tržišne prognoze, evropski građani će morati da plate dodatnih 350 milijardi evra u 2022. zbog viših cena struje i gasa. Suočeni sa ovom izuzetnom situacijom, ne možemo ostati ravnodušniMora postojati evropski mehanizam na centralnom nivou za podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima suočenim sa tako značajnim povećanjem troškova energije - rekao je Skrekas.

Podsetimo, Evropa poslednjih meseci doživljava energetsku krizu. Značajan rast evropskih cena gasa počeo je u aprilu i maju, kada je prosečna spot cena TTF kretala između 250 i 300 dolara za hiljadu kubnih metara. Poslednjih dana leta ugovorna cena za dan unapred je premašila 600 dolara i već početkom oktobra prešla je granicu od 1.000 dolara. Jutrs je, prema podacima sa londonske ICE berze, cena gasa premašila nivo od 1.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od oktobra.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je istorijski sporazumu o ceni gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, po kojem će Srbija dobila cenu od 270 dolara po hiljadu kubnih metara gasa u narednih šest meseci. 

Cena gasa nezaustavljivo raste, skočila na 1.800 dolara

Januarski fjučersi gasa na holandskom TTF čvorištu skočili su na otvaranju današnjeg trgovanja na 1.803 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 154,35 evra po MWh, izveštava Tas s.

Ruski gasni holding Gasprom nije rezervisao za 21. decembar kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal Evropa koji prolazi preko Poljske.

Zbog toga je jutros obustavljen fizički dotok gasa u Nemačku preko tog cevovoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax

pre 2 godine

Ако су псовке део вашег речника,пробајте да се суздржите у новинским чланцима.

aca

pre 2 godine

U čemu je problem? pa nek kupuju Američki jeftin gas!

Penzionerj

pre 2 godine

Vreme je da braća Rusi odgovore na sankcije. Kako je trpeo Ruski narod neka sada trpi evropski narod jer ih nije bilo briga kako je Ruski narod podnosio sankcije. Ruski narod kao i Srpski sve su izdržali a sada su visoko uzdignuti. Tako i treba.

Dragan

pre 2 godine

Ja sam svestan toga šta su Rusija i Putin učinili za Srbiju po pitanju cene i količine gasa i hvala im na tome. A ovi iz EU čitam pre neki dan opet produžilisankcije Rusiji. Definitivno nisu normalni.

Gaga

pre 2 godine

Evropa će debelo da pukne finansijski ove zime a Rusija će da se debelo ovajdi sa ovakom cenom gasa.

Gagi

pre 2 godine

Ja sam svestan šta su Rusi učinili za nas, ali mi nije jasno da u ovakoj situaciji EU pre neki dan i dalje produžava Rusiji sankcije. Oni ako ne umru od zime onda će bankrotirati zbog svog ponašanja.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija