• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.01.2022

12:50

SULUDO! Šolak u znak osvete prema Telekomu i državi Srbiji kupio fudbalski klub u Engleskoj Bahaćenje od 150 miliona funti!

Politika

SULUDO! Šolak u znak osvete prema Telekomu i državi Srbiji kupio fudbalski klub u Engleskoj Bahaćenje od 150 miliona funti!

Podeli vest

Dok ukupni dugovi Junajted grupa iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo stalno uvećava, Dragan Šolak spiskao pare na Sautempton

Dragan Šolak se osetio toliko pogođenim kada je izgubio na tenderu utakmice engleske Premijer lige da je iz čiste obesti i inata odlučio da kupi ni manje ni više nego fudbalski klub, člana te iste lige. 

Čovek koji celog živoga dodirne tačke sa fudbalom nije imao osim kroz trgovinu pravima na TV prenose sada je potrošio, prema izveštajima britanskih medija, najmanje 150 miliona funti kako bi postao većinski vlasnik FK Sautempton, tima koji je tradicionalno u donjem delu tabele Premijer lige i koji već duže vreme traži nove gazde.

Kako je objavljeno na Ostrvu, Šolak u ovu kupovinu nije ušao preko svoje Junajted grupe ili bankarskim kreditom, već će transakciju da plati kešom, od svog ličnog novca. 

To i nije čudno. Naime, dok ukupni dugovi Junajted grupe iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo iz dana u dan bez prestanka uvećava, lično bogatstvo Dragana Šolaka se ne smanjuje! Jer ceo njegov “biznis model” počiva na tome da u zemljama u kojima posluje, a pre svega u Srbiji, gde ima najveći biznis, na svaki legalni i nelegalni način izbegava plaćanje poreza i drugih obaveza, a potom da crpi zaradu iz svojih sopstvenih kompanija i ogromne količine keša prebacuje u svoje ofšor firme na egzotičnim lokacijama širom sveta. 

Tako je Šolak postao vlasnik luksuznih vila na Ženevskom jezeru i na Floridi, tri privatna aviona, skupih golf terena, a sada i fudbalskog kluba u Engleskoj.

Eksperti: Šolak finansijskim igrama zgrće bogatstvo

“Posmatrajući finansijske izveštaje Junajted grupe Dragana Šolaka može se sa sigurnošću konstatovati da posluje po ovom principu: privredna društva koja su članice Grupacije generišu velike prihode u poslovima koji sami po sebi donose veliki profit. Vlasnici kapitala potom pribegavaju raznim optimizacijama, kojima utiču na visinu plaćenog poreza na dobit i ostale poreze i naknade, za koje država ostaje uskraćena. Takođe, iskazivanjem velikih troškova u poslovanju kroz razne ugovore o delu, intelektualne usluge i slično, gde je primetna velika verovatnoća zloupotreba, suvlasnici Junajted grupe dolaze do keša koji im je potreban za finansiranje raznih aktivnosti i gomilanje ličnog bogatstva”, zaključili su nedavno finansijski eksperti koji su analizirali poslovanje Junajted grupe. 

Zanimljivo je da britanski mediji kao da nisu sigurni kako da predstavljaju Dragana Šolaka, pa neki pišu da je “tajkun iz Srbije”, a neki da je “tajkun rođen u Srbiji”. Istina je da je ovaj biznismen, zvanično, bivši Srbin! Naime, kako je jednom prilikom i lično potvrdio, Šolak se 2017. odrekao srpskog pasoša i postao državljanin Malte, a stalno prebivalište mu je u Švajcarskoj. Za Srbiju ga veže, pored porekla, to što u njoj ima biznise od kojih masno zarađuje, a preko svojih medija poput N1 i poslovnih partnera iz opozicije ostvaruje politički uticaj.

Ipak, izgleda da Dragana Šolaka za Srbiju vežu i neke emocije, ako ništa drugo potreba da bude “glavni” i “najveći”, jer kako drugo osim kao bahaćenje na granici sa čistim ludilom objasniti da je taj čovek spreman da potroši najmanje 120 miliona evra, a u budućnosti će kao većinski suvlasnik imati još mnogo novih troškova, u znak nekakve osvete, samo da pokaže da mu se može! 

A za to vreme, kako su pre samo koji dan, uoči novogodišnjih praznika, konstatovali finansijski eksperti koji su detaljno analizirali poslovanje Junajted grupe: “Ukoliko se obrati pažnja na brzinu kojom se Grupacija zadužuje na tržištima kapitala, uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću konstatovati da UG svoju likvidnost finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će Šolakova imperija dospeti u situaciju da neće moći da servisira preuzete obaveze, odnosno neće biti u mogućnosti da plaća dospele, a neizmirene obaveze”. 

Ukratko: Šolaku je kompanija na korak do bankrota, a on troši stotine miliona da se igra fudbala! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Loki

pre 2 godine

Solak bi mogao da se seti kako je dosao do tih 150 miliona funti. Bar da kupi neki bozicni paket za one koji su mu to omogucili

Slobodanka

pre 2 godine

To što je Dragan Šolak kupio fudbalski klub govori samo o njegovoj bahatosti.

Ana

pre 2 godine

Pravi primer bahaćenja tudjim parama. Treba to privesti pravdi i ispitati odakle novac. Djiki i on godinama potkradali narod.

Snezana

pre 2 godine

Verovatno mukotrpno zaradjenim novcem. Sramota sta su narodu učinili. Skolovani lopovi!

Stevan

pre 2 godine

Sram ga bilo! Bahati se sa državnim novcem koji je oteo of naroda!

Ana

pre 2 godine

To je to bahacenje, zarad gubitka cuvenog "Telekoma", a za mislite sta bi bas od tog Telekoma kupio!

Rale

pre 2 godine

Lako se bahatiti tudjim, otetim parama i kupovati ni manje ni više nego sportski klub,ali ima iona stara "oteto, prokleto"…

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija