• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

01.02.2022

21:16

TRUDNICE SA SIMPTOMIMA KORONE HITNO DA SE JAVE LEKARU! Dr Milošević otkriva šta se događa sa bebom kod žena pozitivnih na kovid!

Politika

TRUDNICE SA SIMPTOMIMA KORONE HITNO DA SE JAVE LEKARU! Dr Milošević otkriva šta se događa sa bebom kod žena pozitivnih na kovid!

Podeli vest

U poslednje vreme imamo porast broja zaraženih, a mežu njima se nalazi značajan broj trudnica i porodilja

Juče su Čačku hospitalizovane dve trudnice i dve porodilje zaražene kovidom, dok je prošle sedmice u leskovačkoj Opštoj bolnici rođena mrtva beba. Majka preminulog novorođenčeta naknadno je priznala da je pre desetak dana imala simptome kovida i visoku temperaturu, ali da nije otišla na pregled ginekologu i da se lečila na svoju ruku.

- Trudnice su same po sebi izuzetno osetljiva kategorija i moraju da vode računa o svom zdravlju. Na prvu pojavu simptoma, a posebno temperature, obavezno se moraju javiti lekaru - rekao je dr Vanja Milošević, ginekolog iz GAK "Narodni front".

- Do sada je bila praksa da se rodi zdrava beba bez obzira ako je majka zaražena, ali kao što vidite nema pravila i beba može da bude kovid pozitivna. Uglavnom su zaštićene, ali treba biti na oprezu jer uvek postoje izuzeci. Mi smo u "Narodnom frontu" od početka godine imali 76 kovid pozitivnih trudnica i samo jednu zaraženu bebu, a ovaj mesec obavljeno je ukupno 650 porođaja, tako da do kraja godine očekujemo da taj broj pređe 8.000.

Foto: Shutterstock

Trudnice i korona, zašto je posteljica čudesan organ?!

- Postoji prirodni mehanizam putem posteljice, koja je čudesan organ i najbolja barijera kroz koju se filtrira sve. Ako je beba igde zaštićena, onda je zaštićena u majčinom stomaku - objasnio je Milošević i dodao da bebe i trudnice imaju prirodno uređen mehanizam odbrane i dodaje da zbog toga i ako dođe do zaraze klinička slika ne bi trebalo da bude teška, ali da oprez mora da postoji.

- Kovid je nepredvidiv, trudnice nikako ne smeju da zanemare simptome i leče se na svoju ruku, pri pojavi bilo kakvih simptoma korone obavezno da se jave lekaru kako ne bi ugrozile ni svoj, ni bebin život - zaključio je dr Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija