• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2022

14:02

Brnabić u Ženevi, potpisan Sporazum o uspostavljanju Centra WEF za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC

Politika

Brnabić u Ženevi, potpisan Sporazum o uspostavljanju Centra WEF za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas, po dolasku u Ženevu, sa osnivačem i izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausom Švabom i predsednikom Foruma Borgeom Brendeom, a nakon sastanka u sedištu WEF-a potpisan je Sporazum o uspostavljanju Centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji

 

U sedištu Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Ženevi, danas je potpisan Sporazum o uspostavljanju Centra WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana.

Paraf na sporazum stavili su direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i Džeremi Jurgens, izvršni direktor zadužen za centre WEF- za četvrtu industrijsku revoluciju, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i osnivača i izvršnog direktora WEF-a Klausa Švaba i predsednika WEF-a Borgea Brendea.

Svetski ekonomski forum

ISvetski ekonomski forum (World Economic Forum) je organizacija osnovana 1971. godine, sa sedištem u Ženevi, a najpoznatiji skup je godišnji sastanak Foruma u Davosu, tokom kojeg se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari, kako bi razgovarali o globalnim izazovima.

Osim sastanaka, Forum provodi brojna istraživanja, a WEF ima promatrački status pri Privrednom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija.

Premijerka je nakon potpisanog sporazuma rekla da se na ovome sa Svetskim ekonomskim forumom radi od 2018. godine.

- Danas smo potpisali Sporazum o o uspostavljanju Centra WEF za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji. Ovo je nešto na čemu radimo sa Svetskim ekonomskim forumom dugi niz godina - rekla je premijerka.

Centar Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji biće 16. u mreži centara WEF-a u svetu i prvi u regionu Zapadnog Balkana.

- To je ono što vodi ka većim platama. To je sledeća tačka razvoja naše ekonomije. Danas imamo ogromno priznanje za sve ono što je uradila Srbija, u smislu digitalizacije. Koliko je Srbija prepoznata kao lider u ovoj oblasti govori i to što je ovo tek 16. ovakav centar koji se ostvara u svetu, a 3. u Evropi posle Norveške i Rusije. Mislim da je ovo samo najava novog početka i još bliže saradnje sa Svetskim ekonomskim forumom. Ovo je samo početak bliže saradnje koja će se samo razvijati. 

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC

Novi Centar počeće sa radom 1. marta, a funkcionisaće kao neprofitna organizacija i platforma za javno-privatno partnerstvo i saradnju za četvrtu industrijsku revoluciju, dok će fokus rada biti na veštačkoj inteligenciji i bioinženjeringu.

Fokus u radu Centra biće na veštačkoj inteligenciji i bioinženjeringu.

- Ovih 16 različitih centara će svakih mesec dana imati zajednički sastanak i govoriti šta ko radi i učiti jedni od drugih.

Foto: printscreen

Radiće u okviru vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu, a sarađivaće sa naučnim institutima, državnim ustanovama i privatnim sektorom.

Zvaničnici Srbije i u prethodnom periodu isticali su da naša zemlja ima šansu da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju i bude čak i jedan od njenih lidera i pobednika.

Sporazum je jedan korak u daljem napretku u toj oblasti, a uz to često je isticana i činjenica da IT sektor i kreativna industrija predstavljaju najbrže rastući sektor u srpskoj ekonomiji.

Ekosistem formiran oko Centra koristiće infrastrukturu Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, Centra za sekvenciranje genoma i budućeg bioekonomskog centra - BIO4 ?ampus.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sandra

pre 2 godine

Sramota me je i da gledam ovo ludilo. Čitav svet se bori protiv ove sotone Švaba, samo se mi hvalimo paktom sa đavolom. Preci koji su krvarili za ovu zemlju nam se prevrću po grobovima.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija