• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

21.02.2022

07:00

MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI O DRŽAVNOJ NOVČANOJ POMOĆI MLADIMA! Majkama 20.000E za stan! U budžetu ima novca za sve koji ispune uslove

Politika

MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI O DRŽAVNOJ NOVČANOJ POMOĆI MLADIMA! Majkama 20.000E za stan! U budžetu ima novca za sve koji ispune uslove

Podeli vest

Mladi su budućnost naše zemlje i zato nikada nećemo prestati da brinemo o njima. Šta će nam kilometri autoputeva ako njima nema ko da vozi!?, kaže ministar Mali

Cilj države je da mladi osete da im njihova zemlja pruža sigurnost kako bi ovde gradili svoju budućnost i stvarali porodice! Okrenuli smo se merama za podsticanje rađanja i zato mladim majkama pomažemo sa 20.000 evra za kupovinu stana ili kuće.

Dobro potrošeno

Mladi su 100 evra pomoći iskoristili za knjige, ispite, kurs jezika, sportsku opremu...
Siniša Mali

Ovim rečima u intervjuu za Informer ministar finansija Siniša Mali poručuje mladim ljudima u Srbiji da će država učiniti sve da pomogne mladim parovima da reše svoje stambeno pitanje.

- Naš budžet je u potpunosti stabilan, imamo dovoljno novca i svim mamama koje budu ispunile uslove novac će biti isplaćen što pre. Mogu da se prijave majke koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara ove godine, dakle to ne mora da bude samo prvo dete, važno je da je rođeno u ovoj godini. Jasno je precizirano koji su sve potrebni dokumenti i čim sve sakupe mogu da predaju prijavu. Najkasnije to mogu da učine dok dete ne napuni godinu dana. Želimo da što više majki ostvari ovu mogućnost, kako bismo podstakli rađanje što više dece, jer to je za našu državu najvažniji posao.

Računica za kupovinu stana

Ministar Siniša Mali objasnio nam je na konkretnim primerima koliko će mlade mame dobiti novca na poklon od države za stanove koje kupuju na kredit.
- Stan u Vranju od 68 kvadrata košta 45.000 evra.
Buduća majka dobija 20 odsto od ukupne vrednosti stana, tako da u ovom slučaju dobija 9.000 evra.
- Stan u Kikindi ima 67 kvadrata i košta 67.000 evra.
Dobili bi 20 odsto vrednosti stana, a najviše 20.000 evra, što je u ovom slučaju 13.400 evra.
Daću vam primer i za kuću u nekoj od jedinica lokalne samouprave koja su utvrđena kao devastirana područja. Na primer, ukoliko kuća u Vladičinom Hanu košta 30.000 evra, roditelj bi dobio 50 odsto, a najviše 20.000 evra, dakle ukupno 15.000 evra.

Zbog čega je država odlučila da pomogne mladim roditeljima pri kupovini stana ili kuće?

- Zato što smo svesni da je za osnivanje porodice upravo jedno od najvažnijih pitanja kupovina stana ili kuće. To je nešto sa čime se suočava svaki mladi bračni par ili par u vanbračnoj zajednici koji dobije dete, ili samohrana majka... Želimo da ih podstaknemo da se lakše odluče na potomstvo i mislimo da je ovo pravi način. Deca u Srbiji će imati bolju budućnost!

Pored pomoći mladim roditeljima, država je mladima nedavno isplatila pomoć od 100 evra. Kakve su njihove reakcije?

- Cilj te mere je bio da se širi optimizam među mladima, ali i da se pokaže koliko je država jaka i stabilna. Reakcije su me oduševile i potvrdile da je ta mera u potpunosti opravdana. Taj novac su iskoristili za knjige, ispite, za kurs jezika, sportsku opremu... Mogu samo da kažem da je novac u pravim rukama, a time se stvara dodatna odgovornost kod onih zbog kojih menjamo Srbiju nabolje.

Neki od njih prvi put dobijaju novac od svoje države, u koju znaju da mogu da imaju poverenja, jer se data obećanja ispunjavaju u dan i u dinar.

Da se rađaju deca

Želimo da što više majki iskoristi pomoć za kupovinu stana kako bismo podstakli rađanje što više dece
Siniša Mali

Najavljena je i nova državna pomoć mladima, a svi koji su u međuvremenu napunili 16 godina sada će imati priliku da dobiju novac.

- Novih 100 evra mladi od 16 do 29 godina mogu očekivati 1, 2. i 3. juna i verujem da će im taj iznos značiti, primera radi, kao dodatni džeparac za letovanje. Prvih 100 evra ukupno je dobilo 1.059.411 mladih i oni ne treba da se prijavljuju za drugih 100 evra. Za one koji se nisu prijavili u januaru ili su u međuvremenu stekli uslove za prijavu, prijava će biti moguća od 16. do 31. maja na portalu Uprave za trezor.

Da li je u planu nova pomoć za mlade ljude u Srbiji?

- Mladi su budućnost naše zemlje i zato mi nikada nećemo prestati da brinemo o njima. Šta će nam kilometri autoputeva ako njima nema ko da vozi!? Šta će nam nove fabrike ako u njima nema ko da radi? Ne zaboravite i da aktivno podstičemo zapošljavanje mladih, a posebno bih istakao program "Moja prva plata", koji daje neophodno prvo radno iskustvo. Ne treba fokus isključivo da bude na pomoći, već na kreiranju boljeg mesta za život, koje će kod mladih probuditi želju za sticanjem novih znanja kako bi raskrčili sopstveni put ka boljim poslovima, većoj zaradi, boljoj i srećnijoj budućnosti u Srbiji. Mnogo toga smo uradili, ali ima još dosta posla, i zato moramo nastaviti put ka budućnosti sa onima koji daju rezultate i sa onima čija dela govore.

Ministar je napomenuo i da je država u poslednje dve godine izdvojila čak 8,8 milijardi evra za pomoć građanima i privredi. Iako se do sada država u periodima krize uvek povlačila, građani ovaj put nisu ostavljeni na cedilu.

- Podizanjem plata, otvaranjem novih radnih mesta i izgradnjom puteva država želi ne samo da mladi ostanu nego i da se vrate u Srbiju. Naša zemlja je na putu uspeha i znamo da možemo još više da uradimo, jer zajedno možemo sve! - rekao je Mali.

Nikad se više nije gradilo

Ministar Siniša Mali napominje da se u Srbiji nikada više nije gradilo i radilo.
- To je činjenica koju niko ne može da porekne. Srbija je na putu uspeha i u našoj zemlji se trenutno projektuje ili gradi više od 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica. Gradimo i metro, mostove, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda širom zemlje, nove kilometre vodovodne i kanalizacione mreže. Počeće i izgradnja Nacionalnog stadiona, a grade se i novi stadioni širom Srbije. Nastavlja se rekonstrukcija kliničkih centara, izgradnja Tiršove 2, fabrike vakcina... Dakle, gradi se i radi na svim poljima, a naša Srbija je na putu uspeha. Samo treba otvoriti oči i videti napredak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija