• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

28.02.2022

22:14

LOV NA VEŠTICE! Kusti Česi uzimaju nagradu zbog podrške Rusiji!

Politika

LOV NA VEŠTICE! Kusti Česi uzimaju nagradu zbog podrške Rusiji!

Podeli vest

Češki festival Febiofest odlučio je da oduzme praškom đaku kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, režiseru Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih znači da uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen.

- To su vrednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival posle plišane revolucije. Nijedno umetničko delo ne može da se odvoji od tih vrednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme - kazao je Fenič.

Sadašnji direktor Febiofesta, Kamil Spačil, saopštio je danas da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvatanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije  takođe oduzmu nagrade.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 2 godine

Koliko ti zapadni plaćenici i rusomrzitelji mogu da idu daleko? Oduzimaju Kusti nagradu koju su mu dali pre 5 godina? Alo, ne pre 5 dana ili 5 nedelja ili 5 meseci nego PRE PET GODINA, zato što sarađuje sa Rusima? Ne mogu da verujem koji su to BOLESNICI ...

Rade R

pre 2 godine

Kusto, zabole te patka! Sve te neke "vrednosti" koje propagiraju ovi FAŠISTI sa zapada, SAD, Englezi, Nemci, i svi ovi njihovi sateliti koji ih slepo slušaju, su posle '45. poubijali milione nevinih ljudi po raznoraznim regionima u svetu, u nekim njihovim "mirovnim misijama", da potpuno degutantno i odvratno ovo njihovo ponašanje danas! A da ne pričamo koliko su uništili ljudskih života do '45.! Licemeri odvratni!!! Oni daju sebi za pravo da drže nekome moralne lekcije, oni kojima su krvave ruke, ne do lakata, nego do ramena! Fuj, odvratno!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija