• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

16.03.2022

21:23

AUTENTIČNI SNIMCI OSLOBAĐANJA MALIŠEVA! Evo kako je vojska Jugoslavije RAZBILA TERORISTE, pa pronašla MASOVNU grobnicu Srba! (VIDEO)

Politika

AUTENTIČNI SNIMCI OSLOBAĐANJA MALIŠEVA! Evo kako je vojska Jugoslavije RAZBILA TERORISTE, pa pronašla MASOVNU grobnicu Srba! (VIDEO)

Podeli vest

Napad terorističke OVK na Orahovac dogodio se 17. jula 1998. godine, a napad na sela Retimlje i Opterušu dan kasnije, i taj datum se obeležava kao Dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac na Kosovu i Metohiji

Tokom i nakon oružanog sukoba, koji se vodio od 17. do 25. jula 1998. godine, između vojnih i policijskih snaga Srbije, odnosno SR Jugoslavije, sa jedne strane i albanske paravojne formacije OVK, sa druge strane, počinjeni su zločini nad srpskim stanovništvom.

Uspešno sprovedena akcija dovela je do potpunog uništenja terorističkih snaga na tom prostoru, nakon čega su otkriveni OVK zatvori i masovne grobnice u kojima su sahranjeni prethodno oteti Srbi, Crnogorci, ali i lojalni Albanci. A u sklopu ove objave možete pogledati i autentičan snimak nastao prilikom oslobađanja mesta od terorista.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca. Samo u masovnoj grobnici Mališevo predstavnici UNMIK kancelarije za nestale i otete osobe i forenzičari pronašli su posmrtne ostatke 13 lica koja su nestala 1998. godine. Većina je imala ruke vezane na leđima, a obdukcija je utvrdila da je smrt svih bila nasilna.

 

 

Šef Kancelarije UNMIK za nestale Hoze Pablo Baraibar rekao je 2005. godine, a preneo B92, da se prema do tada dostupnim informacijama pretpostavlja da se u grobnici nalaze tela kosovskih Srba koji su ubijeni 1998. godine:

- Odeća koja je pronađena ukazuje na to da je reč o muškarcima. Prema informacijama koje su trenutno dostupne, pretpostavlja se da se radi o kosovskim Srbima koji su ubijeni 1998. To su jedine informacije koje mogu biti objavljene, jer je u toku istraga - rekao je Hoze Pablo Baraibar, šef Kancelarije UNMIK za nestale, 2005. godine, a preneo B92.

Lokaciju su te godine kod Mališeva obišli eksperti tada već SCG, odnosno Državne zajednice Srbije i Crne Gore, na čelu sa patologom Slavišom Dobričaninom kao i zamenikom tužioca za ratne zločine. Predsednik Komisije za nestala lica Saveta ministara SCG, Gvozden Gagić, potvrdio je tada za B92 da je UNMIK grobnicu pronašao i da su tela pronađena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivan

pre 2 godine

Vidi se na snimku tenk t 55 koji je naša vojska koristila i koji je bio radni konj naših snaga u to vreme a onda su naši neki bivši ministri odlučili da te zlatne mašine rashoduju i pretope sramota

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija