• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović/Informer

21.03.2022

07:00

BUGARI NAM NEĆE ZATVORITI GASOVOD! PA ONI 100 POSTO ZAVISE OD RUSA! Ovo je najvažnija vest za našu zemlju, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović jasan!

AP/Photo

Politika

BUGARI NAM NEĆE ZATVORITI GASOVOD! PA ONI 100 POSTO ZAVISE OD RUSA! Ovo je najvažnija vest za našu zemlju, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović jasan!

Podeli vest

Bugari neće zatvoriti gasovod "Balkanski tok", jer im sva neophodna količina gasa stiže upravo iz Rusije, izričit je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović

On je  reagovao na izjavu bugarskog zamenika premijera Asena Vasiljeva da zbog krize u Ukrajini ova zemlja neće obnoviti ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim "Gaspromom".

Politički pritisci

Prema Bajatovićevim rečima, u pitanju su politički pritisci, između ostalog i na Srbiju.

- To su pusti snovi! Nejasno je kojim bi gasom Bugarska mogla da napuni svoj gasovod ukoliko ne uzima ruski. Ne može Bugarska da obustavi snabdevanje, jer bi i sama ostala bez gasa. To je politička igra. Rezultat pritiska na Bugarsku, a zatim je to pritisak na Srbiju i Madarsku - kaže Bajatović.

POBUNA U EVROPI I ZBOG SRBIJE! ONI I MAĐARI IMAJU 14 PUTA JEFTINIJI GAS OD NAS, PRESTANITE DA NAS PRAVITE BUDALAMA! Sankcije Rusiji su neprihvatljive..

Evropa trenutno nema drugo rešenje nego da koristi ruski gas.

- Ukupna potrošnja Evrope sada je oko 600 milijardi kubika gasa godišnje. Najveći uvoz gasa je iz Rusije, oko 40 odsto. Kanada i Amerika, čak i da imaju brodove za transport, mogle bi da daju tek oko 100 milijardi kubika. A sa rastom potrošnje, koji se očekuje da dostigne 700 milijardi, to je nedovoljno! - rekao je Bajatović i dodao:

- Srbija trenutno vuče gas iz dva pravca, oko 50-60 posto stiže "Balkanskim tokom" preko Bugarske, dok deo gasa stiže preko Mađarske. Za zemlje Evrope gas se bez prestanka isporučuje i preko Ukrajine. Srbija apsolutno ne može ostati bez gasa, a sadašnja cena koju plaćamo izuzetno je povoljna. Neće biti ni poskupljenja gasa. Odluka Vlade Srbije da subvencioniše cenu gasa za potrošače u Srbiji odlična je.

Budalasta odluka

Domaći stručnjaci uvereni su da Bugarska ne može da zavrne gas iz Rusije, ali napominju da čak i da se to desi, za Srbiju nema zime jer će gas dolaziti drugim putevima do naše zemlje.

Vučić: Bugarskoj nije lako da zaustavi uvoz gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije siguran da je Bugarskoj lako da zaustavi uvoz gasa preko gasovoda "Turski tok"!
Kako kaže, Srbija će plaćati tranzitnu taksu za transport gasa iz Rusije gasovodom "Turski tok" kroz Bugarsku.
- Mi kažemo, hoćemo ruski gas iz "Turskog toka", vi nama pustite do našeg gasovoda, mi to plaćamo, a šta je to što vi hoćete, to je vaša stvar! - rekao je Vučić, i dodao:
- Za Srbiju je dobro ako može da bude i nekog drugog gasa, uvek je sve dobrodošlo. Sad je teško sa nekim racionalno razgovarati, jer kad krene histerija svuda po svetu, to je nemoguće. Bolje kad malo prođe vreme da vidimo kako ćemo. Dolaze letnji meseci kada je potrošnja manja, pa ćemo lakše da preživimo. Nemci se pripremaju za zimu, pa i Srbija mora od 1. maja da počne da se sprema za zimu. Očigledno teška, teška zima čeka sve zajedno.

Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže za Informer da ne veruje da će Bugarska ostvariti to što je rekla.

SRPSKA ĆE PROGLASITI OTCEPLENJE 28. JUNA, ILI VEĆ 23. MARTA? London iskoristio Zagreb i pod oznakom "hitno i strogo pov" digao Zapad na noge! ČEMU OVAKVA LAŽ?!

- Pa Bugarska je 100 odsto zavisna od ruskog gasa, što bi sekli granu na kojoj sede? Čisto sumnjam da će to da urade, jer nema nikakve logike da povuku takav potez. To bi bila budalasta odluka! U svakom slučaju, verujem da, što se Srbije tiče, za nas nema zime. Čak i ukoliko se tako nešto dogodi, što je malo verovatno, gas može da nam stiže preko severa, preko Horgoša iz Mađarske. To je stara ruta koja se koristila pre uvođenja "Balkanskog toka", tako da ne verujem da će doći do prekida dotoka gasa. Snabdevanje će se odvijati bez problema! - jasan je bio Vuletić.

Srbiji prete kaznama, a Evropa uvozi rusku naftu

Srbiji se preti kaznama, a zemlje Evrope nastavljaju da uvoze rusku naftu, rekao je Bajatović.
Prema njegovim rečima, Srbija ima gde da kupi naftu, ali NIS je srpska kompanija, bez obzira na stepen ruskog vlasništva u njoj.
- I da kupimo naftu iz Venecuele, opet ćemo je prerađivati u NIS-ovoj rafineriji. Šta sad treba da nam kažu, da ne možemo ni da prerađujemo? Reč je o pritisku na Srbiju. Regionu ne odgovara jačanje Srbije - dodao je Bajatović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija