• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2022

14:30

KVINTA LUPILA ŠAMAR PRIŠTINI: RAZOČARANI SMO VAŠIM STAVOM, TO VAM NEĆE IĆI U KORIST!

Politika

KVINTA LUPILA ŠAMAR PRIŠTINI: RAZOČARANI SMO VAŠIM STAVOM, TO VAM NEĆE IĆI U KORIST!

Podeli vest

Zemlje Kvinte navele su danas u zajedničkom saopštenju da su veoma razočarani odlukom Prištine da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta povodom glasanja na teritoriji Kosova i Metohije na predstojećim izborima 3. aprila, i ocenili da će takav stav "podriti evropske težnje" Prištine

"Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene države su se intenzivno angažovale prethodnih meseci" sa vladama u Prištini i Beogradu da se pronađe "pragmatično rešenje kako bi se omogućilo građanima Kosova da ostvare svoje biračko pravo na izborima u Srbiji 3. aprila 2022. godine", navodi se u saopštenju Kvinte objavljenom na sajtu američke ambasade u Srbiji.

Kako su saopštili, Kvinta prihvata pravo prištinske vlade da "odluči da li će ili ne omogućiti glasanje na izborima druge države" i ceni "dostupnost Srbije u traženju rešenja", ali "s velikim razočaranjem dočekuje odluku vlade" u Prištini da odbaci "konstruktivan predlog koji je prezentovala Kvinta".

Takvom odlukom, Priština, prema navodima pet država, nije uspela da "pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih svojih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa".

Takav stav prištinske vlade nije na liniji sa "našim vrednostima i principima i podriće njihove evropske težnje", navela je Kvinta.

Oni od Prištine očekuju da se drži ključnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i da poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava članova manjinskih grupa.

Kvinta takođe očekuje od privremenih prištinskih institucija da deluju u interesu svih svojih građana, da rade na smanjivanju tenzija i da se konstukrivno posvete dijalogu o normalizaciji odnosa s Beogradom, uz posredovanje EU.

"Ovo je ključno kako bi se postigao napredak prema sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otvoriti perspektivu EU za Kosovo. Ponavljamo naš snažan poziv za Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata", saopštile su članice Kvinte.

Prema saopštenju, Kvinta je, posle ruskog napada na Ukrajinu, "sa odobravanjem" dočekala slaganje Prištine "sa izjavama i deklaracijama koje su EU i članice Kvinte usvojili".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VamTam

pre 2 godine

Tim šiptarskim muljatorima treba oduzeti srpske pasoše, i marš u pm. Dokle više to jahanje u nedogled!

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija