• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2022

12:08

ĐENERALE, NEK’ JE TVOJOJ MAJCI HVALA, ŠTO JUNAKA RODILA JE DA SE SRPSTVU VRATI SLAVA! Vučić u Kruševcu svečano otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću!

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

ĐENERALE, NEK’ JE TVOJOJ MAJCI HVALA, ŠTO JUNAKA RODILA JE DA SE SRPSTVU VRATI SLAVA! Vučić u Kruševcu svečano otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću!

Podeli vest

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću - Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su danas u Kruševcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Radenovićev sin Vukašin

 

Prvo obeležje Veljku Radenoviću (1955-2012), slavnom "đeneralu", kako su ga često zvali saborci i poštovaoci, podignuto je na Bagdali, u blizini popularnog parka i na samo stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka.

Podsetimo, predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi "Ðenerale, Ðenerale". Bio je ranjen u Vukovaru, a na KiM mu je snajper pogodio kapu.

Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvovali su brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

Otkrivanju spomenika Radenoviću, koji je preminuo 2012.godine, prisustvovali su i članovi njegove porodice, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Darija Kisić Tepavčević, direktor BIA Bratislav Gašić.

Na samom početku izvedena je pesma koja je posvećena Veljku Radenoviću, "Ðenerale, Ðenerale", a potom je predsednik Srbije otkrio spomenik. 

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina. Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Potom se okupljenim obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Obraćanje predsednika Srbije

- Hvala vam što ste danas došli u Lazarev grad, na Bagdali, došli da otkrijemo spomenik đeneralu Radenoviću, junaku koji je štitio našu decu, naše ognjište i što pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama. 

- Radenović će pred Miloša čista obraza, i uvek praćen pesmom "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". Ta pesma ga je stavila u red junaka poput Starine Novaka i Marka Kraljevića. Biće on pred Milošem u dobrom društvu, ravnopravan sa Toplicom i Kosančićem - rekao je predsednik.

Vučić je podsetio da je đeneral uvek išao ispred svojih boraca, i da je u jednom džepu nosio insulin, a u drugom čokoladu.

- Bio me je stid pred porodicom Radenović, pošto su mnogi brisali sećanje na njegovo junaštvo. Ovaj predivni spomenik, koji je Toma Komatina uradio, kasni. Mnogo kasni, i pomalo sramotno kasni. I kao narod i država, naša obaveza je da negujemo sećanje na velike ljude, koji su zadužili državu. Neki su je gradili, neki su je branili, a pokojni đeneral Veljko je i gradio i branio - dodao je predsednik.

Foto: printscreen

On kaže da je sudbina želela da spomenik bude na stotinu metara od porodične kuće.

- Oni će znati da se nešto kod nas Srba promenilo. Posle mnogo godina i decenija, Srbija je počela da pamti i da se seća, i Srbija nikada neće zaboravljati svoje junake - rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Predsednik je rekao da se akcija oslobađanja Orahovca i dalje izučava, i da je izvedena na maestralan način.

- I niko ne može da kaže da se ogrešio, i da je bilo šta loše uradio. Mi danas ispravljamo istorijsku nepravdu, i prema Srbiji i prema nama samima. Mi se danas kao zemlja nalazimo u jednoj od najtežih istorijskih situacija. Ne znamo šta donosi noć, a šta dan. Ali mi danas dobro znamo da naša politika mora biti politika mira i stabilnosti, ali i čuvanja onoga što je naše. I nismo tražili ništa drugo osim da budemo svoji na svome - kaže on.

Vučić je rekao i da zna da bi Vukašin, sin đenerala Veljka Radenovića, uvek branio Srbiju.

- Uradićemo sve da to sine ne moraš da radiš, ali znamo da su Radenovići uvek tu za Srbiju, i da su spremni da je brane. Hvala vam na tome, hvala vam za Veljka i na svemu što ste dali za našu predivnu zemlju. A naše je da budemo mudri i pametni, i ne treba da se stidimo da kažemo: "Da, bićemo i sve jači". Ne da bismo bilo koga napadali, već da nikada nikome ne bi palo na pamet da ovu zemlju napadne - rekao je Vučić, i zaključio:

- Neka živi đeneral Radenović, neka živi Kruševac. Živela Srbija.

Nakon obraćanja predsednika harmonikaš Aleksandar Sofronijević izveo je pesmu "Đenerale Veljko".

Đenerale, nek je tvojoj majci hvala

Ti veliko ime nosiš, od junaka Hajduk Veljka,
on je tuk’o čete turske, a ti bande arnautske

Đenerale, đenerale, nek’ je tvojoj majci hvala,
što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava

Na komandu za mnom braćo, tvoji momci dika srpska,
razbijaju uporišta vraćaju nas na ognjišta

Đenerale, đenerale, nek’ je tvojoj majci hvala,
što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava

Odavno su Arnauti, zlom vraćali našem dobru,
s’ tobom nam se Sunce budi, na Kosmetu rodnoj grudi

Đenerale, đenerale, nek’ je tvojoj majci hvala,
što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava

 

"Đeneral" Veljko Radenović

Godine 1998. Orahovac je oslobođen zahvaljujući oficiru srpske policije Veljku Radenoviću, u narodu poznatiji kao Đeneral. Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine. Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od terorista. Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao.

Foto: R.B.

Veljko Radenović

Nije imao čin generala, bio je potpukovnik, ali su ga i saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom, i tako su ga zvali. Umro je u Kruševcu, u 57. godini, a sahranjen je na Novom groblju bez državnih počasti.

Program posete:

12.00 - Ceremonija svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću na Bagdali u Kruševcu.

12.40 - Polaganje venca na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade na ulasku u kasarnu "Rasina"

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nada

pre 2 godine

Ovo je veliki dan za Srbiju, dan kada se Srbija seća svojih junaka koji su život dali za slobodu naroda. Spomen obeležje Veljku Radenoviću potpukovniku policije,danas je otkriven u Kruševcu. Hvala Đeneralu ali hvala i Vučiću što ne dopušta da se zaboravi herojstvo!

Dejan

pre 2 godine

Srbija nikada neće zaboraviti svoje borce, svoje heroje i uvek će ih sa ponosom pominjati budućim pokolenjima. Nikada više rata niti sukoba na ovim prostorima. Mir i stabilnost su nam potrebniji nego ikada do sada.

Dragan

pre 2 godine

Zaista je važno da Srbija čuva sećanja na svoje žrtve i munule događaje, kako se isti ne bi ponovili.Danas će se mnogima vratiti slike, zvuci sirena. NATO bombe i užas porodica čiji su članovi izgubili život.

Tanja

pre 2 godine

Srbija je zemlja heroja, koji su se distojanstveno borili da sačuvaju sve što je srpsko.

Tanja

pre 2 godine

Hvala predsedniku Vucicu sto se svaki put seti nasih stradanja od strane NATO zlikovaca i sto redovno obelezava agresiju kojoj smo bili izlozeni.

Sasa Markovic

pre 2 godine

Picka zvalava,izdajnicka otkriva spomenik,Generalu! Picka Vam materina smrdljiva,dezerterska!!!

Zorija

pre 2 godine

Srbija je iznedrila velike heroje i junake koji su obeležili srpsku istoriju.

Dušan

pre 2 godine

Branili ste našu svetu zemlju i na tome Vam veliko i večito hvala!

Lina

pre 2 godine

Moraju se postovati heroji i uvek se pamtiti. Bravo za predsednika koji je pronasao vremena za ovakav poduhvat u trenutku kada su otvorena sva moguca pitanja, izbora na Kosovu, gasa, psenice.. predizborne kampanje za koju je predsednik Aleksandar Vucic najmanje vodio ali ako mene pitate njemu nije ni potrebna. Dovoljo je prosetati Srbijom, provozati se i sve to govori mnogo vise od milon reci opozicije. Ono sta je uradio Aleksandar Vucic oni ne mogu ni na listi zelja staviti

ana

pre 2 godine

Slaviti junake jeste poštovanje svoje istorije i svoje zemlje i svog naroda. Slava mu!

Anja

pre 2 godine

Setiti se svojih heroja je ulaganje u budućnost. Idemo napred u budućnost, ponosni na svoju prošlost.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija