• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mod.gov.rs

29.03.2022

15:40

Ministar odbrane Republike Italije Gverini posetio Srbiju

mod.gov.rs

Politika

Ministar odbrane Republike Italije Gverini posetio Srbiju

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u zgradi Starog Generalštaba sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Ministar Stefanović je istakao da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane na izuzetno visokom nivou i da prati ekonomske i sveukupne odnose dveju zemalja

On se zahvalio ministru Gveriniju na drugoj poseti u relativno kratkom roku i na njegovim rečima snažne podrške Italije Srbiji koja se oslikava i u konkretnim potezima.

- Italija je jedna od država koje najsnažnije podržavaju evropski put Republike Srbije i ne samo rečima, već i praktičnim, konkretnim potezima na čemu smo zaista iskreno zahvalni. Takođe, jedan je od najvećih investitora u Republici Srbiji, što doprinosi i otvaranju novih radnih mesta i boljem životu građana Srbije, što je veoma važno za našu zemlju – rekao je ministar Stefanović, ističući da Srbija podržava ulazak svih naših komšija u Evropsku uniju, jer smatramo da je to najbolje za prosperitet celog regiona.

Foto: mod.gov.rs


Saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje, kako je ocenio ministar Stefanović, je na visokom nivou i poboljšava se iz godine u godinu.

- Imali smo priliku da o tome razgovaramo u decembru 2020. prilikom posete ministra Gverinija Srbiji, ali i prilikom posete načelnika Generalštaba italijanske vojske našoj vojsci prethodne godine. I zaista smo napravili korak napred u našoj sveukupnoj vojnoj saradnji. Takođe, naši vojnici sjajno sarađuju u međunarodnim misijama i nedavno sam se vratio iz Libana gde sam se lično uverio da ta njihova saradnja u misiji UN-a  nije samo formalna, već takva da kada pitate vojnike Srbije oni se tamo gde učestvuju kao deo italijanskog kontingenta osećaju zaista dobrodošlo. Ponosni su i ovi - zato što su srpski vojnici i ovi zato što su italijanski, ali dele istu hranu, imaju iste zadatke i žive kao braća u jednoj zemlji čija je bezbednost veoma složena – rekao je ministar Stefanović.

On je podsetio i da naši vojnici zajednički učestvuju i u misiji u Somaliji gde su angažovani u medicinskom kontingentu.

- Naše zajedničko učešće u različitim misijama širom sveta, u kojima štitimo međunarodno pravo, stabilnost i sigurnost tih regiona, jasno govori u prilog tome koliko je Srbija posvećena i očuvanju stabilnosti u regionu. Rekao sam ministru Gveriniju da može da računa na Srbiju kao pouzdanog partnera u ovom delu Evrope, koji će snažnim delovanjem nastaviti da podržava potpunu stabilnost ovog dela sveta, jer mi hoćemo da se bavimo napretkom, ekonomijom – rekao je Stefanović.

Foto: mod.gov.rs



On se zahvalio ministru Gveriniju i Italiji na tome što su uvek spremni da zajednički sa nama rade na onim ciljevima, zadacima koji su važni, ne samo za bezbednost naše dve zemlje, već i za bezbednost cele Evrope.

- Za nas je uloga KFOR-a veoma važna na teritoriji Kosova i Metohije i za nas je važna uloga italijanskih vojnika u KFOR-u, koji su raspoređeni i u zaštiti srpskog stanovništva i u zaštiti srpskih manastira. Oni to rade na jedan dobar način i zahvalni smo im na tome. Zato nastavljamo blisku komunikaciju sa KFOR-om, koji je jedini garant bezbednosti srpskog stanovništva na teritoriji naše južne pokrajine – rekao je ministar Stefanović.

Ministar Gverini, nakon današnjeg sastanka, zahvalio se ministru Stefanoviću na srdačnom sastanku.
 
- Zahvaljujem se i na stalnom dijalogu koji postoji između naše dve zemlje, kao i u sektoru za koji smo mi nadležni. Želim da se zahvalim Srbiji ovom prilikom i na aktivnom učešću u operacijama UN i Evropske unije, koje su veoma bitne i gde se pokazala efikasnost sinergije. Takođe, želim da se posebno zahvalim i na svemu onome što srpske vojne snage čine u okviru UNIFIL-a u Libanu. Zaista cenimo veoma njihovo zalaganje i rad. Cenimo ga mi, ali ga cene i drugi međunarodni faktori. Za Italiju je veoma važna saradnja koja se realizuje kako bi bio osiguran mir. To pokazuje i naše zajedničko delovanje u operacijama kao što je UNIFIL, i kao što je KFOR, koji su tu da bi osigurali stabilnost i čija je osnovna funkcija da budu nepristrasan garant bezbednosti – rekao je Gverini.

Foto: mod.gov.rs


 
On je istakao da je Balkan, inače, region koji je za Evropu veoma važan u strateškom smislu.
 
- Zato verujem da će kvalitet i obim naše saradnje i naših odnosa, za koje mislim da će se dodatno razvijati i da će biti svakako u funkciji približavanja Srbije Evropskoj uniji, a za šta se Italija zalaže veoma aktivno i zdušno podržava, biti osnovni faktori koji će dovesti do obostrane dobrobiti – rekao je ministar Gverini.

Prema njegovim rečima, ulazak Balkana u Evropu je veoma značajan.
 
- Značajan je i za očuvanje geopolitičke ravnoteže u Južnoj Evropi i zato smatramo da je budućnost Srbije u Evropi i da Beograd svakako može da računa na našu snažnu podršku. Sada živimo u vremenima u kojima postoji velika tenzija na međunarodnom nivou, zbog rata koji se događa u Ukrajini. Što se tiče Italije, mi ćemo nastaviti da se zalažemo da dođe do uspostavljanja jednog kredibilnog procesa pregovora. Želim da se zahvalim za podršku koju je Srbija ukazala vezano za neophodnost očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine - rekao je italijanski ministar odbrane.

Sastanku su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, kao i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija