• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.P. / V.V.

11.04.2022

20:17

Ovo nema nijedna zemlja u Evropi! ŠTA JE NOVI SOFISTICIRANI RAKETNI SISTEM HQ-22 KOJI POSEDUJE VOJSKA SRBIJE!

Printscreen You Tube/GrM

Politika

Ovo nema nijedna zemlja u Evropi! ŠTA JE NOVI SOFISTICIRANI RAKETNI SISTEM HQ-22 KOJI POSEDUJE VOJSKA SRBIJE!

Podeli vest

Srbija je dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem - šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3, za srpsku vojsku

U mnogim svetskim i domaćim medijima preneta je informacija da su u subotu 9. aprila u Beograd sleteli kineski teretni avioni Y-20 sa raketnim sistemima zemlja-vazduh HQ-22 (FK-3) za Vojsku Srbije. To su najveći transportni avioni kineske armije koji su po prvi put doneli taj raketni sistem u Evropu.

Vojni avioni iz Kine koji su u subotu sleteli u Beograd dopremili su Srbiji redovnu vojnu isporuku u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje. Ministarstvo odbrane Srbije je 2019. godine potpisalo ugovore o isporuci raketnog sistema zemlja-vazduh FK-3 sa Ministarstvom odbrane Narodne Republike Kine i kompanijom China Vanguard Industry, koja je proizvođač ovog sistema.

Kina je i na ovaj način pokazala da ceni i uvažava vojnu neutralnost Srbije i da je spremna da ispoštuje dosledno ugovor o opremanju i u najtežim bezbednosnim okolnostima u Evropi.

O sofisticiranom raketnom sistemu HQ-22 (FK-3) koji je od subote u posedu Vojske Srbije za informer su govorili prof.dr Mitar Kovač, general-major u penziji i dekan Fakulteta za studije bezbednosti i profesor bezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović.

"Imajući u vidu operativne potrebe Vojske Srbije za raketnim sistemima srednjeg i velikog dometa, ovaj sistem blagotvorno deluje na jačanje RV i PVO Republike Srbije", kaže za Informer prof. dr Mitar Kovač.

"Raketni sistem HQ-22 ne poseduje nijedna vojska u Evropi, niti u regionu, pa otud preterana znatiželja, a i kritike od pojedinih država, koje su neprijateljski raspoložene. Ovaj raketni sistem se načešće poredi sa "Patriotom" ili sa S-300. Od ta tri raketna sistema, ruski raketni sistem S-300 ima najbolje performanse i najpoznatiji je i najpouzdaniji u svetu. Kineski raketni sistem FK-3 ima nešto manje performanse od S-300, za oko 10 do 15 odsto", kaže Kovač.

Foto: printscreen

"Sistem ima domet od 150-170 km kose daljine, a može da gađa ciljeve na visinama od 50 metara do 27.000 metara", kaže Kovač.

Kako navodi, operativni raspored i elementi borbenog rasporeda raketnog sistema HQ-22 (FK-3) su u skladu sa načelima upotrebe i taktičko-tehničkim karakteristikama. Sistem ima veliku pouzdanost funkcionisanja i otpornost na elektronska i vatrena dejstva neprijatelja. U integraciji sa Pancirom značajno će povećati ukupne borbene mogućnosti RV i PVO Vojske Srbije.
 

Srbija je trenutno jedina zemlja koja, pored NR Kine, ovaj sistem stavlja u operativnu upotrebu. Takođe, Srbija je prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila. 

Očekuje se da će u sredu javnosti biti prikazani pojedini elementi tog raketnog sistema javnosti i medijima.

Prednosti FK-3

Raketni sistem FK-3, ili HQ-22, ima mogućnost uništenja aviona, borbenih helikoptera, bespilotnih letilica, krstarećih raketa... tj. svih ciljeva čija je površina veća od 0,3 metara kvadratna. 

U poređenju sa istom klasom raketnih sistema srednjeg dometa drugih proizvođača, FK-3 ima brojene prednosti. 

  • Sistem se može instalirati na guseničarima, plovnim objektima, točkašima...
  • Istovremeno može da prati do 20 ciljeva i gađa do 6 ciljeva 
  • U praksi, ovaj sistem se pokazao efikasnije od karakteristika koje proizvođač navodi 
  • Dualni sistem vođenja raketa

Ovim raketnim sistemom Srbija je obezbedila zaštitu vazdušnog prostora naše zemlje. Prema procenama, 4 ovakva raketna sistema bila bi dovoljna da se zaštititi cela teritorija Republike Srbije. 

Jaka vojska - jaka Srbija

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti i profesor bezbednosnih nauka dr Miroslav Bjegović kaže za Informer da što je jača vojska, jača je država i ističe da je Srbija ovo isporukom spektakularno obezbedila svoj vazdušni prostor.

"Srbija je ojačala svoj sistem PVO isporukom ranije ugovorenog kineskog FK-3 iz 2019. godine i time spektakularno obezbedila svoj vazdušni prostor. Ovaj sistem je pandam ruskom S-300 koji otkriva ciljeve na 180 kilometara, čiji je domet rakete do 100 kilometara po daljini i 30 kilometara po visini, a najveća prednost je hladno lansiranje i mnogo povoljnija cena u odnosu na pomenuti ruski sistem.

"Srbija je ovim pojačala svoje odbrambene kapacitete i nastaviće dalje u tom pravcu, štiteći time isključivo svoj bezbednosni prostor, što sigurno predstavlja mir i stabilnost za ceo region", kaže Bjegović za Informer.

Foto: printscreen

Miroslav Bjegović

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maca

pre 1 godinu

Hrvati imaju S-300 (prikazan na paradi 2004 pa odnesen u ameriku na pregled pa im ga ovi sad vraćaju), bugari i rumuni imaju isto s-300, naš HQ-22 verzija FK-3 (izvozna) je dometa 180km i slabiji je od S-300, a isto tako slabiji je od verzije za kinesku vojsku ( domet 250km)... tako da smo bolji sada samo od S.Makedonije, BiH, CG, Madjarske, Albanije i možda Grčke

Analiza

pre 1 godinu

DONOSIMO DETALJE Koje to 'moćno' oružje kupuje Vučić? Evo što je nabavio: Zastarjeli kineski sustav s kojim se NATO ruga.

Net

pre 1 godinu

Šta ti vredi to pored ovog....SCALP-EG | Ubojica S-400 | Podaci | Krstareća raketa dometa 650 km za Hrvatske Dassault Rafale!-youtube

nato rh

pre 1 godinu

Srbi u panici od Hrvata još od kada smo ih razguzili Olujom buhe su im ispadale iz cetnickih brada dok su bježali. Hrvatska je jaca i uvjek ce biti jaca od smrdljive srbije a drugo mi smo NATO trece srbi kao borci su nikakvi slabi i bježe prvi. heheheeh

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija