• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

12.04.2022

09:21

Đilas traži nove izbore jer je na starim izgubio?!? Lider SSP na sastanak sa Vučićem nije doneo nijedan dokaz zbog kojeg bi trebalo ponovo ići na birališta!

informer.rs

Politika

Đilas traži nove izbore jer je na starim izgubio?!? Lider SSP na sastanak sa Vučićem nije doneo nijedan dokaz zbog kojeg bi trebalo ponovo ići na birališta!

Podeli vest

Šef države razgovarao sa Draganom Đilasom na njegov zahtev. Lider SSP nije doneo nijedan dokaz ili argument zbog kojeg bi trebalo ponovo ići na birališta

 

Lider opozicione koalicije Dragan Đilas sastao se juče na lični zahtev sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom ponovio zahtev da se opet, pre kraja ove godine, održe izbori u Beogradu. Đilas, međutim, tokom sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena nije izneo nijedan konkretan argument zbog koga bi trebalo ponovo ići na birališta. Sva njegova argumentacija svela se, kako saznajemo, na to da bi izbore trebalo ponoviti zato što je opozicija ostala u "tesnoj manjini"!?!

Tesna manjina

Sva njegova argumentacija svela se, kako saznajemo, na to da bi izbore trebalo ponoviti zato što je opozicija ostala u tesnoj manjini

Predsednik Vučić saslušao je Đilasove zahteve i poručio da će svoj odgovor saopštiti do kraja nedelje posle konsultacija s rukovodstvom SNS.

Bez saglasnosti

Sastanak šefa države i lidera dela opozicije okupljene oko SSP održan je u Predsedništvu na Andrićevom vencu u 17 časova. Susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražio je Dragan Đilas zbog, kako je rekao, "političke krize u Beogradu".

Đilas se nakon sastanka obratio novinarima i rekao da je Aleksandru Vučiću izneo zahtev da se u Beogradu novi izbori održe pre kraja godine.

- Vučić me je saslušao, rekao da će razgovarati sa svojim stranačkim kolegama i da će do kraja nedelje saopštiti svoj stav. Jedino novi izbori u Beogradu, u drugačijim uslovima i drugačijoj atmosferi, mogu osigurati da se volja Beograđana poštuje - rekao je Đilas novinarima ispred Predsedništva.

Foto: Informer/Marko Đoković

Dodao je da su se on i predsednik države složili da je legitimitet veoma važan da bi neka vlast funkcionisala.

- Iskreno, mi danas nismo imali veliki stepen saglasnosti o onome o čemu smo pričali, osim da će pred Srbijom biti velikih izazova. I još jedna stvar oko koje smo se složili jeste to da vlast mora da ima legitimitet - rekao je Đilas, koji je poručio da će nastaviti da se bori za prihvatanje opozicionih žalbi na izborni proces.

Međutim, kako saznaje Informer, Đilas na sastanku s Vučićem nije predstavio nikakve argumente ili dokaze za svoje tvrdnje o nekakvim nepravilnostima na biralištima.

- Osim priče i tih nekakvih zahteva, Đilas ništa drugo nije doneo na sastanak. Predsednik ga je strpljivo saslušao, ali nije tu bilo nekakve saglasnosti... Vučić će, kako je i najavio, razgovarati sa svojim stranačkim kolegama i saslušati njihovo mišljenje. Ipak, činjenica jeste da je lista SNS u Beogradu osvojila veliku većinu glasova građana i da može formirati vlast u glavnom gradu - kaže dobro obavešteni izvor Informera.

Foto: Informer/Marko Đoković

SNS ima većinu

Skupština Beograda ima 110 odbornika, a za vlast je neophodno najmanje 56 odbornika. Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije (GIK), najbolji rezultat na lokalnim izborima postigla je vladajuća Srpska napredna stranka - 48 mandata u Skupštini grada Beograda. Đilasova koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda" osvojila je 26, a koalicija "Moramo" 13 odborničkih mesta. Socijalistička partija Srbije uzela je osam mandata, koalicija NADA sedam, a po četiri mandata Zavetnici i koalicija Dveri/POKS.

Čekajte bre

Dragan Šutanovac, bivši lider DS

Pre više meseci Đilas je odbijao da razgovara sa parlamentarcima EU, pisao je pisma zapadnim ambasadorima i učio ih politici, a sad razgovara sa Vučićem. Jednom je izvesno pogrešio, po meni još pre više meseci.

Gradska izborna komisija odbila je 85 prigovora na glasanje, a izbori će biti ponovljeni u subotu, 16. aprila, na četiri biračka mesta.

Aleksandar Vučić, koji je 3. aprila osvojio drugi predsednički mandat sa oko 60 odsto glasova birača (tri puta više od Đilasovog predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša), pre nekoliko dana je najavio da će izaći u susret zahtevu Dragana Đilasa za razgovor sa njim.

- Moramo da razgovaramo, svi sebe moramo da menjamo i pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima. Ja sam uvek spreman da razgovaram iako smatram da su Đilasovi zahtevi za ponovno održavanje izbora u Beogradu maksimalistički - rekao je Vučić pre sastanka.

Moj ugao

Milan Antonijević, pravnik

Ovaj razgovor je pozitivan korak, jer se od 2019. govori o potrebi dijaloga vlasti i opozicije. Ne može se svako pitanje rešiti jednim sastankom, ali treba da se grupacije stranaka vrate za sto.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sonja

pre 2 godine

Djalas masta o podrsci gradjana koju nema niti ce je ikada imati.

Neca

pre 2 godine

Pa sta se Đilas nada ako budu ponovo da ce pobediti!

MirkoP

pre 2 godine

Zašto uvek Đilas trči pred rudu? Zar za vlast ne treba da se prvo izjasni pobednik na izborima (koji, uzgred rečeno, još uvek nisu završeni).

Valentina

pre 2 godine

A kada je Đilas imao dokaze o bilo čemu?

Vladimir

pre 2 godine

Đilas mora da shvati da su se izbori održali uredno, izgubio je u Beogradu u koji je sve nade polagao. Šta hoće više? Pa nije narod naivan da naseda na njegove laži i prevare.

Milan

pre 2 godine

Djilas je izgubio i ne znam na osnovu cega trazi da se izbori ponove.

Mirjana

pre 2 godine

Nista narod nece ubediti da glasa za Djilasa pa cak i da se ponove izbori.

Milos

pre 2 godine

Djilas ni sam ne zna sta vise da radi od kada je izgubio na izborima.

Rade R

pre 2 godine

Po Mikiju, treba zabraniti da se glasa za SNS, samo za njega sme da se glasa! E to bi bilo fer! Baš je bistar, mašinski mozak!

Dana

pre 2 godine

Davljeenik se hvata za slamku jer ne prihvata cinjenicu da je njegov maksimum ovaj rezultat

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija