• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.04.2022

19:07

ŠMITOVA ODLUKA NIJE NAPAD NA SRBE!

Tanjug/Dragan Kujundžić

Politika

ŠMITOVA ODLUKA NIJE NAPAD NA SRBE!

Podeli vest

Vest o odluci visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da obustavi primenu Zakona o nepokretnoj imovini u RS u regionalnim medijima izazvala je mnoštvo reakcija

Nakon analize portala raskrinkavanje.ba prvobitni naslov ovog teksta je promenjen. 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, iskoristivši bonska ovlašćenja, i doeno je odluku o obustavi primene Zakona o nepokretnoj imovini, koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Odluku je novinarima saopštio na pres-konferenciji održanoj 12.4.2022. godine u Sarajevu. 

- Ja podvlačim da oba entiteta imaju svoje mesto u Opštem okviru za mir i to će ostati. Ai to ne daju za osnovu za odlučivanje protiv Ustava a ono što smo videli u Banjoj Luci je protiv Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da u ono što investiraju je u skladu sa zakonom. Osiguravanje pravne sigurnosti i jačanje vladavine prava najbolja je zaštita individualnih imovinskih prava. To je nešto na čemu radim i u vezi s čim pozivam sve, evo i danas, da dođu, sednu i donesu razumno rešenje o državnoj imovini nakon 14 godina.

Podsećamo, Ustavni sud BiH doneo je odluku da oni raspolažu svom nepokretnom imovinom u celoj Federaciji. Zbog toga je Narodna skupština Republike Srpske, u želji da zaštiti svoje funkcionisanje i institucije koje su joj potrebne za to, donela pomenuti Zakon. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je taj zakon 10. februara, a predsednica RS Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.
 

Nakon toga, digla se bura. Reagovali su brojni funkcioneri i zvaničnici, a  visoki predstavnik upotrebom bonskih ovlašćenja nije udario po Srbima.

Foto: printscreen

 

Prvobitni naslov ovog teksta ukazivao je na to da je ovim postupkom visoki predstavnik udario na srpski narod, što se nakon analize portala raskrinkavanje.ba pokazalo kao netačno.

Odluke visokog predstavnika ne predstavljaju “udar” ili “napad” na Srbe ili srpski jugoistok Evrope”, s obzirom na to da se odnose na nepokretnu državnu imovinu, poput objekata institucija i javnih ustanova, kao i poljoprivredna zemljišta, reke i šume, a ne na privatno vlasništvo stanovnika/ca bilo kojeg entiteta ili Brčko distrikta.  

Još jedna činjenica koja govori o tome da se ne radi o “napadu na Srbe” jeste i ona da u Republici Srpskoj postoje i pripadnici/e drugih naroda koji/e su takođe konstitutivni/e u ovom entitetu te koji/e također raspolažu imovinom koja je u državnom, a koja je obustavljenim zakonom trebala preći u entitetsko vlasništvo. 

Odluka, dakle, ima za cilj da zaštiti državnu imovinu i zakone u ovoj sferi uskladi s Ustavom BiH te stoga ne može biti tumačena kao napad na bilo koji narod.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Ne mogu oni, mislim na fašiste koje u Bosni predvodi Šmit, bez kolonijalizma! Navikli da imaju kolonije, da okupiraju i pljačkaju i to je to! Protektorati su njihova specijalnost, ali sve u nekim belim rukavicama, ali te rukavice su toliko krvave da nema šanse da ih nikako operu! Doći će vam kraj fašisti, sigurno, mnogo brže nego što možete i da zamislite! ŽIVEO SRPSKI NAROD! ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA! ŽIVELA SRBIJA!

Romi

pre 2 godine

Opet svabe hoce okupaciju Srba.Njemackoj malo dva rata protiv Srba ,rasturili subi ex YU.

Camil

pre 2 godine

Ma ko Smita smirgla. Pre svega on moze u Bavarskoj da namece njegove zakone a ne nama u Republici Srpskoj. Gospodine Smit nismo mi Njemacka kolonija. Nikada vise i niko nece Srbima uzeti slobodu. Vremena diktature, ucjena i namecanja tudje volje jednom narodu su prosle. Bolje bi bilo da spakujes kofere i mirno odes u tvoju Bavarsku. Ima jedna poslovica u Njemackoj ko se vatrom igra moze da napravi pozar.

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija