• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer

17.04.2022

20:03

BRITANCI, DALJE RUKE OD SRBA I SRBIJE, ZNAMO DA NAS MINIRATE KAD I GDE GOD MOŽETE? London po svaku cenu želi da se vrati na Balkan i ne bira sredstva...

Politika

BRITANCI, DALJE RUKE OD SRBA I SRBIJE, ZNAMO DA NAS MINIRATE KAD I GDE GOD MOŽETE? London po svaku cenu želi da se vrati na Balkan i ne bira sredstva...

Podeli vest

Iza skoro svake prepreke na koju Srbija nailazi u poslednje vreme, u manjoj ili većoj meri, umešani su prsti Velike Britanije. Uticaj Londona na našim prostorima koji je prisutan odvajkada, dodatno se pojačao posle „bregzita", odnosno „otcepljenjem" Ostrva od Evropske unije.

Ova zemlja, kako se nezvanično saznaje, protivi se inicijativi „Otvoreni Balkan" koja Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji treba da omogući lakšu trgovinsku razmenu i zapošljavanje državljanja tri zemlje. Iako su napustili EU, šalju poruke da Beograd treba da se drži udruživanja pod kapom EU i da prati stavove Brisela po pitanju ukrajinske krize, uz oštru osudu i sankcije Rusiji. A upravo je Velika Britanija uvela kaznene mere srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović. Ova zemlja je i glavni zagovornik jačanja NATO u BiH kako bi se disciplinovala Republika Srpska, dok je sedište njihovog regionalnog obaveštajnog centra za Balkan upravo u Sarajevu.

I postavljenje Stjuarta Piča (vazduhoplovni obaveštajac i nekadašnji predsedavajući vojnog komiteta NATO) za specijalnog izaslanika premijera Borisa Džonsona za Zapadni Balkan krajem prošle godine bio je znak za pojačani upliv Britanije na naše prostore.

(VIDEO) AZOV SRUŠIO SPOMENIK ŽUKOVU, RUSI MOMENTALNO REAGOVALI! Čuvenog maršala Ukrajinci bacili na deponiju, OVO ĆE ŽESTOKO PLATITI!

Istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković rekao je za „Novosti" da je očigledno da Velika Britanija nije izgubila interesovanje za Balkan i da je ovde tradicionalno prisutna bar u poslednja dva veka.

- Na Zapadu ima reputaciju poznavaoca terena. Uvek je bila istaknuta kada su u pitanju međunarodni odnosi, ali i u unutrašnjoj politici. Mislili smo da će posle „bregzita" biti manji uticaj, ali je očigledno da nije i da Britanija nametanjem zapravo pokazuje suparništvo sa Nemačkom i da verovatno nastupa kao izvođač radova za Sjedinjene Američke Države. Takođe, mi ni odnos Nemačke ne možemo nazvati prijateljskim - jasan je Ković.

SRBI PRAVE ORUŽJE KOJE ĆE SPASTI SVET, NE RUSI, AMERI, NEMCI, KINEZI... Istraživači iz "Vinče" spremaju revolucionarnu tehnologiju - SRBIJO, OVO NE SME ZAVRŠITI U POGREŠNIM RUKAMA!

Kako je naveo, Velika Britanija je izlaskom iz Evropske unije dobila veći manevarski prostor za delovanje, a posebno prema svemu gde prepoznaje ruski uticaj i tu je jasna njihova rusofobija:

- Isto je bilo i u vreme razbijanja Jugoslavije. Setimo se šta je radila administracija Tonija Blera. Ovo sve što se događa od januara i februara ne izgleda kao prijateljsko delovanje prema nacionalnom delovanju Srba. Pogledajte pritisak na Crnu Goru da slede politiku NATO. Zapadne sile, a naročito Velika Britanija tretiraju Bosnu i Hercegovinu kao koloniju. Iza nekih odluka koje se donose formalno stoje ministri iz BiH ili članovi Predsedništva, a zapravo ih donose „savetnici" iz Velike Britanije, a lokalni političari samo sprovode. To je stari kolonijalni model delovanja.

Hteli da nam stave „genocidni" žig

Velika Britanija pokušala je 2015. godine na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da progura Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u kojoj je navedeno da svi politički lideri treba da prihvate „genocid i da to predstavlja preduslov za pomirenje". U tekstu je pisalo i da na našu zemlju i narod pada krivica za događaje u Srebrenici. Tada je usvajanje ovog dokumenta sprečio tadašnji ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin koji je uložio veto.

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, Velika Britanija, od kada nije članica Evropske unije, nastoji mnogo više da nastupa kao neko ko je zastupnik Sjedinjenih Američkih Država, odnosno onih krugova koji su najekstremniji oko administracije predsednika Džozefa Bajdena.

- Britanija želi da povrati svoje pozicije i da pokaže da je bitan igrač na Balkanu. Oni jesu saveznik SAD, ali nekada i simuliraju, pa žele da nametnu stav da su produžena ruka Vašingtona, iako to nije uvek baš u toj meri u kojoj oni žele da predstave. Mi ne bi trebalo mnogo da se opterećujemo, jer Zapad ne želi probleme. Ne treba da budemo agresivni, već hladne glave i da se ne obaziremo mnogo. Čak i devedesetih godina, kada nije bilo Rusije i Kine, izborili smo se za Republiku Srpsku i još neke nacionalne interese, a ove dve prijateljske zemlje danas i te kako postoje.

Zabranjen ulazak, iza toga stoji London?

- Meni je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, kao istoričaru koji je govorio o stradanju Srba i sumnjam da iza toga stoji Velika Britanija. Kao u kolonijalnim vremenima se zabranjuje srpska istorija. Sa druge strane, Nemačka ima uticaj na raznim poljima, između ostalog i u produkciji udžbenika. Njima su zapravo namere iste, samo se bore za prevlast uticajem - rekao nam je Ković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 2 godine

Izgleda da niko nije obavijestio srbiju da je CG NATO država???!!! a da je NATO u BiH tako da BiH opšte ne mora u NATO :) Spavate....aaaaaaaaa :)))))

Obren

pre 2 godine

Ove kolonijalne džukele ne mogu da prestanu da pljačkaju po svijetu... govna smrdljiva, kao i ona njihova monstrum kraljica. Koliko je mladih ljudi mrtvo da bi ona živjela.?

Luka

pre 2 godine

Ponoviti ću ,iako mi često medijatori cenzuriraju jednu notornu činjenicu,tko je pročavao političku prošlost Engleza i posebno njihovu politiku posljednih 50 godina u svetu,mora zaključiti da je to ratno huškačka politik,politika iniciranja političke i ratne napetosti,politika ,politika što gore to bolje,politika koja ili začetnik i dosljedni slijedbenik američke politike.Zlo nad zlom

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija