• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.04.2022

10:07

SRBIJA ŠTITI SAMO SVOJE INTERESE! Brnabić: Protiv smo uvođenja sankcija Rusiji uprkos ogromnim svakodnevnim pritiscima!

printscreen

Politika

SRBIJA ŠTITI SAMO SVOJE INTERESE! Brnabić: Protiv smo uvođenja sankcija Rusiji uprkos ogromnim svakodnevnim pritiscima!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija ne balansira u vezi sa sukobom u Ukrajini, već vodi potpuno jasnu spoljnu politiku zaštite samo svojih interesa

 

Premijerka Brnabić je u gostovanju na RTS istakla da Srbija ne balansira, već vodi principijelnu spoljnu politiku kada je reč o sukobu Ukrajini i da je jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta, istakla je Brnabićeva.

"Svi ovi koji sada spekulišu o tome da li će nova vlada morati da uvede sankcije Rusiji ili ne, da li će morati da se odluči ili ne za jednu ili drugu stranu, to rade zaista evo već devet godina i nikada se nisu naučili da samo kada branite svoje interese, to nije izbor između dve strane ni balansiranje, već vođenje principijelna spoljne politike i najteži način vođenja spoljne politike", objasnila je premijerka.

Brnabićeva je demantovala spekulacije medija da je već dogovoreno da se uvedu sankcije Rusiji.

"Ništa nije obećano, ništa nije dogovoreno. Sve što pričamo našim građanima, pričamo uvek istinu. Jedini principijelni naš stav u ovom trenutku jeste stav koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, koji je potvrdila i Vlada time što je usvojila zaključak, a to je da smo protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i da smatramo veoma pogrešnim kršenje tog teritorijalnog integriteta", navela je premijerka.

Foto: printscreen

Ana Brnabić

Prema njenim rečima, pritisci na Srbiju su ogromni i svakodnevni, ali je međunarodno pravo nešto što je potpuno jasno.

"To što ga sve sile sveta upotrebljavaju na način kako njima odgovara u određenom trenutku, to je druga stvar. Za malu zemlju, teritorijalno malu zemlju kakva je Srbija, nas jedino što nas brani je to međunarodno pravo i ono je potpuno jasno. Ja bih volela da onako kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i pozivaju se na međunarodno pravo, takođe na isti način poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakla je Brnabićeva.

Kada je reč o situaciji u regionu i da li bi moglo da dođe do krize većih razmera, istakla je da su mnogi zabrinuti, ali veruje da će biti sačuvana stabilnost.

Dijalog Beograda i Prištine

Danas je, kaže, u Beogradu i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim će se razgovarati o tome kako da zaista imamo pravi i suštinski dijalog.

"Beograd je tu za stolom, nikada nije odlazio od tog stola. Imamo Prištinu koja suštinski ne želi dijalog", ocenila je premijerka.

"Svi radimo na tome da inflacija ostane jednocifrena"

Što se tiče ekonomske politike, premijerka je najavila da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Istakla je da je, u vreme kada ceo svet ima problem sa snabdevanjem i energentima, nemoguće da Srbaja ostane izolovano ostrvo.

Pretpostavlja da će inflacija ove godine u Srbiji biti oko sedam odsto, ili nešto niža.

"Svi zajedno radimo na tome da inflacija ostane jednocifrena i da bude niža nego u većini zemalja Evrope", istakla je premijerka.

Osnovni zadatak sačuvati mir i stabilnost u regionu

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je osnovni zadatak vlasti u Srbiji da se očuva mir i stabilnost u regionu i da se svakodnevno maksimalno radi na tome da se otvore novi kanali komunikacije sa partnerima u regionu, ali i sa svim činiocima međunarodne zajednice koji treba da pomognu.

Podsetila je i na posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sloveniji i kazala da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom upravo i razgovarao o tome šta treba uraditi u regionu kako bi se sačuvao mir.

Dodaje i da će danas u Beogradu biti specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak sa kojim će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Razgovaraćemo kako da nastavimo dijalog i da imamo pravi dijalog. Beograd je kod stola, nikada nije ni odlazio od stola, ali Priština je ta koja nije sarađivala", ukazuje Brnabić.

Prema njenim rečima, i tokom jučerašnjeg dana razgovaralo se o situaciji u vezi dijaloga Beograda i Prištine sa senatorima SAD, ali i o drugim regionalnim tenzijama.

"Mnogi su zabrinuti da li ćemo sačuvati stabilnost u regionu, mislim da hoćemo", poručila je Brnabić.

Foto: printscreen

Ana Brnabić

O partnerima za novu vladi na organima SNS

Ana Brnabić je izjavila da sebe vidi na čelu Vlade dok se ne formira nova, a odgovarajući na pitanje koga SNS vidi kao partnera u budućoj vladi, kaže da će se odluka o tome doneti na organima stranke.

Brnabić je rekla da je trenutno na čelu tehničke vlade koja je nastavila da radi ono što je započeto još 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao premijer.

"Moja vlada je vlada kontinuiteta i nastavili smo i nastavljamo da radimo sve kako bismo sačuvali stabilnost i ostavili prostora za dalji ekonomski rast", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, na organima stranke će se odlučivati o tome ko će SNS-u biti budući partneri u vladi, a to će zavisiti i od toga kako će se drugi pozicionirati.

Ukazuje na to da su se "mnogi različito pozicionirali pre, tokom i posle kampanje".

"Pozicionirali su se na različite načine, pre, tokom i nakon kampanje, jedino se u potpunosti principijelno pozicionirala Srpska napredna stranka", ističe ona.

Dodaje da se svi oni mogu zajedno i žele zajedno, kada im je jedini cilj da budu protiv SNS-a.

"Mi razmišljamo u odnosu na ciljeve koje smo postavili ispred sebe, da prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, penzija 500. Razmišljamo o našem putu evropskih integracija, ali i da sačuvamo da možemo samostalno da odlučujemo. Tu ćemo tražiti partnere, manjine - SVM, a za sve ostalo na organima stranke", kaže ona.

Brnabić je precizirala da je pogrešno preneto da vidi Marka Ðurića kao naslednika Vučića na čelu SNS-a i kaže da je kazala da sa ljudima kao što je Ðurić, SNS ima bezbednu budućnost.

Komentarišući to što će uslediti zanimljivi rasprave u Skupštini Srbije, Brnabić kaže da se raduje tome.

"Radujem se da naši građani mogu da čuju kako neki brane ili ne brane naše nacionalne interese i kako zastupaju naše pozicije i kako se prema nekim temama odnose. Pluralizam u parlamentu je dobar, jer će se rasprave sa ulice prebaciti tamo gde treba da se odvijaju", rekla je Brnabić.

Međutim, primećuje da "neki", koji su sada postali parlamentarna stranka, najavljuju da će zaštitu svojih teza tražiti na ulici, a ne u parlamentu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17