• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA CRNOGORAC

26.04.2022

07:00

'ČESTITKA ZA VASKRS' VIOLA FON KRAMON PORUČILA: Srbija neće ući u EU i ako uvede sankcije Rusiji!

Beta

Politika

'ČESTITKA ZA VASKRS' VIOLA FON KRAMON PORUČILA: Srbija neće ući u EU i ako uvede sankcije Rusiji!

Podeli vest

Srbija može da računa na pomoć EU ukoliko se odluči da uvede sankcije Rusiji, ali to ne znači automatski i lakši put Beograda ka članstvu, poručila zloglasna nemačka poslanica

Ako Srbija želi da postane deo Evropske unije, ona mora da uvede sankcije Rusiji, ali i kad uvede te sankcije, to joj neće ubrzati i olakšati put ka EU!

Ovo je poručila poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon. Ova predstavnica nemačkih 'Zelenih' ponovila je floskule iz Evropske unije koje često čujemo poslednjih mesec dana, ali ovo je prvi put da je neko jasno i glasno rekao da naša država ne bi dobila ništa sve i ako bi svoju spoljnu politiku potpuno usaglasila sa EU.

Putuj, Evropo!

Srbija stvarno nema čemu da se nada. Zato bi trebalo da joj bude lakše nego ikad da se zahvali na 'velikodušnim' ponudama poput ove
Aleksandar Pavić

Zahtevi i pritisci

Kramonova, koja je i izvestiteljka Evropskog parlamenta za 'Kosovo', kaže da je Srbija naprosto obavezna da 'zarati' sa Rusijom.

- Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU jeste neophodno za dalju integraciju u EU, jer neće biti podrške otvaranju novih klastera ili poglavlja ako se to ne učini. A sankcije ruskim subjektima i političarima su upravo to - principi i vrednosti u praksi. Srbija može da računa na pomoć EU ukoliko se odluči da uvede sankcije Rusiji, ali to ne znači automatski lakši put Srbije ka evropskoj zajednici - rekla je Fon Kramonova u intervjuu za portal 'Nova'.

No, politika Evropske unije prema našoj zemlji u suštini je upravo takva od početka procesa evrointegracija - uvek se traže ustupci bez ikakvih garancija za Srbiju, podsećaju sagovornici Informera.

Analitičar Aleksandar Pavić kaže da je ceo proces EU integracija obesmišljen, bar kad je reč o Srbiji.

Viola bi sad da odlučuje i o TV frekvencijama?!

Albanska lobistkinja Viola fon Kramon pored 'saveta' o spoljnoj politici Srbije, dala je sebi za pravo da komentariše i konkurs za četiri nacionalne TV frekvencije. Tako je u intervjuu za 'Novu' ocenila da 'Telekom Srbija' radi 'neprihvatljive stvari' i da, po njenom mišljenju, N1 i Nova S moraju da postanu nacionalne televizije.

Na ove njene reči reagovao je ministar policije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je ocenio da kriterijum Fon Kramonove nije struka, već odnos urednika tih televizija (N1 i Nove S), prema priznavanju Kosova, napuštanju Republike Srpske i sankcijama Rusiji.

- Njoj je malo što hoće da bira Vladu Srbije, ona bi da odredi koji će medij da dobije i nacionalnu frekvenciju!?! Za Violu fon Kramon dobar Srbin je ili mrtav ili se odrekao i sebe i Srbije. Neka se Viola drži takozvanog Kosova, teritorije gde pristaju da im se naređuje. Srbija je ozbiljna država, kod nas se odlučuje po zakonu - poručio joj je Vulin.

Foto: Informer

Aleksandar Vulin

- Prvo je, da vas podsetim, bila saradnja sa političkim sudom u Hagu, isporučivanje Slobodana Miloševića i gomile generala i političara, zatim sprovođenje pljačkaške privatizacije i gašenje domaćih banaka, pa dozvoljavanje gej parada, uništavanje obrazovanja kroz takozvane reforme školstva, uvođenje cenzure po principima 'političke korektnosti', tražili su, a i dalje traže priznanje izmišljenog genocida u Srebrenici, a sada zahtevaju i uvođenje sankcija Rusiji... Fon Kramonova traži od Srbije ustupke na sopstvenu štetu, a zauzvrat nudi samo i jedino dodatne pritiske. Nema nikakvih garancija o prijemu, ali ni o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije - napominje Pavić.

On dodaje da je takva politika Evropske unije i dovela do ovoga sada - da građani Srbije većinski ne veruju u EU.

- Građani Srbije su prozreli igru, pa tako poslednja istraživanja javnog mnenja, koja je uradila prozapadno orijentisana agencija 'Ipsos', pokazuju da je, prvi put otkako se meri, većinsko javno mnenje u Srbiji protiv ulaska u EU. A s obzirom na to da Unija sada i svojim građanima nudi samo inflaciju, nestašice goriva, hrane i isključivanje grejanja, a sve zarad žrtvovanja evropskih interesa na oltaru vašingtonskih i londonskih antirusa, Srbija stvarno nema čemu da se nada sa EU. Zato bi trebalo da joj bude lakše nego ikada da se zahvali na 'velikodušnim' ponudama poput ove koju joj sad nudi Viola fon Kramon, koja, uzgred, i nije eksponent suverene Nemačke, već Nemačke okupirane od strane agresivnih, antiruskih angloameričkih interesa, spremnih da izazovu totalni rat u Evropi, pa i u svetu, samo radi očuvanja svog dominantnog položaja - smatra Pavić.

Omalovažavanje

Bivši ambasador Milisav Paić kaže da je poruka Viole fon Kramon 'uvedite sankcije Rusiji, ali to ništa ne menja' najblaže rečeno uvredljiva.

- Taj njen stav pokazuje omalovažavajući odnos prema Srbiji, zemlji koja, prema njenom mišljenju, nije sazrela za pristupanje EU. A zašto? Jer ne sledi slepo sve zahteve Brisela i Berlina - ocenjuje Paić.

S druge strane, istoričar i politički analitičar Srđan Graovac smatra da Fon Kramonova i nije iskazala svoje mišljenje, već je prenela stav ključnih ljudi u EU.

- To su zapravo reči onih koji odlučuju o evropskom putu, ne samo Srbije već i drugih zemalja u regionu. A to je čvrsto stanovište da Srbija treba da sledi politiku EU ukoliko želi da nastavi evropskim putem i to se smatra obavezom Srbije - zaključuje Graovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile bg

pre 2 godine

Putuj Viola i ne brini za Srbiju. Bolje nam je ovako, nego da budemo sa vama, a da ostanemo bez duše. Evropska unija još nije svesna da je na samrti.

Bg Dex 1970

pre 2 godine

Meni ne treba takva Evropa! Ucenjuju nas decenijama. Uradite ovo, a mi vama ništa, uradite ono, a mi vama ništa, ako ne uradite to, mi nećemo otvarati nove klastere itd. Makedonci promenili naziv svoje zemlje zarad njihovog obećanja koje nisu ispunili nakon same promene. Rezoluciju 12-44 niko od njih više ne poštuje kada su srpski interesi dovedeni u pitanje. Puj pike, ne važi. Dakle, meni lično je sve jasno kao dan, ali me zabrinjava to što ne mislimo svi isto kada su u pitanju interesi Srbije. Kada je sam suverenitet ove naše napaćene zemlje u pitanju. "N1" i"Nova S" žele nacionalnu frekvenciju i žalili su se Fon Kramon-ovoj. Ko njih finansira, svi znamo, ali i pored toga oni su i te kako zastupljeni kod svih kablovskih operatera. Jednostavno oni svoju slabu, gotovo nikakvu gledanost, pravdaju time što nemaju nacionalnu frekvenciju, i to u vreme interneta i opšte multimedijske propagande?! Draga gospodo, to vaše zapomaganje je moglo da prođe krajem '90-ih prošloga veka, a danas više NE!!! ŽIVELA SRBIJA!

Avram

pre 2 godine

Ova je prava karaoke dama. Samo još da nauči šiptarski i biće kompletna kafanska pevaljka.

ratko

pre 2 godine

kobilo samo ti nemoj da mi cestitas Vaskrs i mars od Srbije

Zoran

pre 2 godine

Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, i ako bi ušli u EU!

milan lala

pre 2 godine

Verovatno necemo nikada, ali sigurno hocemo u EAEU / Rusija i u ODKB to ce vama srbomrziteljima u Briselu i Berlinu sigurno bolje odgovarati nego clansttvo Srbije u EU.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)
Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)

Milorad M. (42), vlasnik stovarišta iz okoline Novog Bečeja, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a nakon što je sinoć oko 21 sat na putu između naseljenih mesta Novi Bečej i Kumane automobilom marke "mercedes GLE" naleteo na bicikliste, majku Moniku Isakov (36) i maloletnu decu, koji su vozili osvetljenim putem.

26.05.2024

15:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija