• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2022

12:43

Srbija čuva mir i stabilnost, TO JE NAŠE TRAJNO OPREDELJENJE! Pružio sam i lične garancije da ćemo se tako ponašati!

Tanjug/Zoran Žestić

Politika

Srbija čuva mir i stabilnost, TO JE NAŠE TRAJNO OPREDELJENJE! Pružio sam i lične garancije da ćemo se tako ponašati!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht , koja boravi u poseti Zapadnom Balkanu. Nakon sastanka obratili su se medijima

14.15 - Pitanja novinara

Stav Srbije o ratu u Ukrajini i pitanje Kosova i Metohije

- Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdravili - rekla je nemačka ministarka.

- Ja sam više od 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu RS i BiH i poštovanju Dejtonskog sporazuma. Rekao sam ministarki da ćemo u narednim mesecima videti ko je govorio istinu. Kada govorite o teritorijalnom integritetu i da li se u jednoj zemlji može verovati, molim vas novinare iz Doijče Velea da malo uđete u naše cipele. To kako se sada sa sladostrašću govori o teritorijalnom integritetu BiH, Ukrajine, da se sete 1999. godine. Ja razumem šta je politka sile i znam koliko smo mali, i zato hoću da čuvamo mir i stabilnost. Samo vas molim za malo poštovanja prema ovoj zemlji - rekao je Vučić i dodao: 

- Mora da se nađe kopromisno rešenje, to je jedino što će da očuva mir ovde. Pred Srbijom su teška politička vremena - rekao je Vučić govoreći o dijalogu sa Prištinom. 

- Nemojte da na branite na sopstveni stav, mišljenje ili da jednako volimo svoju zemlju, onoliko koliko vi volite svoju. 

Bezbednosna situacija u regionu 

- Jasno je da Nemačka ne vodi razgovore da bi izvršila pritisak, već želimo da damo svoj doprinos da se ZB ne destabilizuje. Radimo na tome da se rat u Ukrajini prekine. Naš cilj je da se radi na procesu pristupanja EU, mi to izričito podržavamo. Jasno mi je koliki je uticaj Srbije za stabilizaciju na ZB, zato sam govorila o teritorijalnom integritetu u BiH - rekla je nemačka ministarka. 

- Nemci imaju svoj stav koji nikada neće da promene. Mi bez Nemaca danas gotovo da ne možemo da idemo napred i ne možemo da preživimo. Nemačka nam zapošljava 76.000 ljudi u njihovim kompanijama. To govori koliko nam je Nemačka važna. Sa Nemcima znate na čemu ste, oni vam u lice kažu ono što vam drugi pričaju iza leđa. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht

14.05 - Obraćanje medijima 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Imali smo sadržajne, otvorene i iskrene razgovore i čini mi se da angažman koji Nemačka pokazuje za region Zapadnog Balkana govori o njihovoj želji da se približimo Evropskoj uniji. Nemačka nam je važan partner, pre osam godina nam je bila partner broj 4, a danas nam je prvi partner - kaže predsednik i ističe da je neverovatna trgovinska razmena između dve zemlje.

Kada je reč o saranji u oblasti odbrane, kaže da je ministarka bila u poseti Sarajevu, a da joj je on rekao da ćemo čuvati mir i stabilnost.

-  Ministarki Lambreht rekao sam da će Srbija da čuva mir i stabilnost i da je to naše trajno opredeljenje. Pružio sam i lične i garancije države da ćemo se tako ponašati. Nisam govorio lose o drugima u regionu. Ko je govorio istinu videće se u narednih 6 meseci. 

- Saradnja u oblasti odbrane napreduje i ove godine imamo više značajnih aktivnosti u raznim oblastima.

- Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministarka mi je na učtiv način prenela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju. Govorio sam o stavu Srbije, zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret i sa Kurtijem i što smo mogli da razgovaramo, ma kakav taj razgovor bio - rekao je Vučić i dodao:

- Važno je da razgovaramo, jer se tako u demokratskom društvu razgovara o budućnosti - kaže predsednik.

On se zahvalio na pažnji nemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i nemačkoj ministarki na poseti Srbiji.

- Uvek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme. Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa nemačkim partnerima - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kristine Lambreht i Aleksandar Vučić

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht:

Ministarka Lambreht je istakla da rat na prostoru Evrope niko nije očekivao.

- Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu. Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

12.30 - Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija

Sastanak Vučića i Lambreht u Palati Srbija počeo je oko 12.30, a nakon razgovora planirano je zajedničko obraćanje medijima, kojem će prisustvovati i brojni nemački novinari.


Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcem i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kristin Lambreht i Aleksandar Vučić

Lambreht je pre sastanka sa Vučićem, razgovarala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zemlja prokletih

pre 1 godinu

Šta li je pičkousti sve obećao ovaj put? Vlast i pare su bitniji od Rusije i Pravoslavlja. Njegov dupelizac broj jedan, Dragan Vučićević, ne pominje više Rusiju ???

Srbi izdali ruse

pre 1 godinu

Otišao na turneju lizanja dupeta po EU. Kakav klošar

ratko

pre 1 godinu

ako to zagovaras ko ti je dozvolio da uvodis sankcije Belorusiji i da glasas za iskljucenje Rusije iz Ue , s kojim pravom i ko vam je stoko na vlasti to dozvolila isti ste kao i ovaj zuti sljam oni bar kazu na cijoj su strani a vi ko pizde

Haim

pre 1 godinu

Nije samo 1999 u pitanju. Razbijena je Jugoslavija, promenjene su granice...zar ste to zaboravili? Ne, samo ste sebi sve oprostili.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija