• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer.rs

06.05.2022

18:33

DIJALOG SA PRIŠTINOM NIJE MOGUĆ, ONI TO NE ŽELE! Vučić: Srbija će se nalaziti pod ogromnim pritiskom da Putin ne bi mogao da koristi argumentaciju Kosova!

Printscreen

Politika

DIJALOG SA PRIŠTINOM NIJE MOGUĆ, ONI TO NE ŽELE! Vučić: Srbija će se nalaziti pod ogromnim pritiskom da Putin ne bi mogao da koristi argumentaciju Kosova!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je na konferenciji za novinare deset tačaka koje su ključne za našu zemlju

U drugoj tački predsednik je govorio o Kosovu i Metohiji. 

- U međuvremenu su se desile mnoge promene, i ovo je možda ključna stvar zbog čega se obraćam. Naime, naša situacija je promenjena na gore, i posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina. Ne zato što je on imao nameru da našteti Srbiji, već je pitanje KiM na drugačiji način postavio, u zaštitu interesa ruskih - kazao je Vučić.

Vučić je potom pročitao Putinovu izjavu Antoniu Guterešu.

- Gospodine Guterešu, što se tiče invazije, dobro sam upućen u situaciju na Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda da kada neka teritorija želi da proglasi nezavisnost ne mora da traži dozvolu centralne vlade. To je bila presuda o Kosovu, tako je odlučio međunarodni sud. Lično sam čitao mišljenja pravnika. Ako je tako, DNR i LNR mogu da uživaju isto pravo, pošto je presedan stvoren. Da li je to tako? Da li se slažete? Gutereš je zapitao: "Da li su UN priznale Kosovo?" Putin je odgovorio: "Da ali međunarodni sud jeste". Mnoge države su priznale Kosovo, činjenica je da su to uradile zapadne zemlje. Mi smo isto uradili sa republikama Donbasa. Nakon toga su tražili vojnu pomoć, i mi smo imali pravo na to - pročitao je Vučić Putinove reči.

Predsednik Vučić potom pročitao deklaraciju o Kosovu i Metohiji na koju se pozvao i Putin u tom razgovoru:

- Još nekoliko činjenica, pa ću vam objasniti šta nas čeka. 8. oktobra 2008. godine GS UN je na predlog Srbije usvojila rezoluciju A-RIS-63-3 kojim je od Međunarodnog suda pravde tražila savetodavno mišljenje. Pitanje je glasilo: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom". Oni su tada odgovorili da rezolucija nije protivna međunarodnom pravu. Na to se poziva Putin, na to se poziva i Kurti - kazao je on.

Vučić kaže da je iskorišćen propust tadašnjih vlasti Republike Srbije u formulisanju pitanja.

Foto: Printscreen TV Pink

- Pitanje je trebalo da glasi: "Da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosovo postalo nezavisna država?" Tada bi odgovor svakako bio negativan. Međunarodni sud nije ustanovio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je protivno - kazao je on.

Predsednik je dodao da smo sami doprineli svojoj propasti, i da se zbog svega onoga što danas postoji kao svetski sukob, gde žele potpuni obračun sa Putinom i Rusima događa sledeće:

- Šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o pravnom precedentu nije naivna. Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan. I bez obzira što će na zapadu reći da nije isto, i mi ćemo reći da nije isto, Putin je rekao da je na Krimu sproveden referendum, isto to i u DNR i LNR, možda i na Hersonu - kazao je on.

Vučić dodaje da se Putin poziva na to da sprečava humanitarnu katastrofu i genocid, isto ono što je radio i Zapad.

- Sada mi dolazimo u najveći problem, zato što će ceo Zapad kako bi uskratio argument Putinu, tražiti od Srbije da brzo prizna Kosovo, kako bi pokazali Putinu da to nije slučaj. Jel ako se to desi onda više nema pravnog presedana. Zato ćemo se nalaziti pod najvećim pritiscima sada, kako bi rekli da Kosovo nije isto što se dešava u Ukrajini.

Predsednik kaže da su mu svi evropski lideri koji su pričali sa Putinom rekli da je ruski predsednik insistirao na pitanju Kosova.

- Ne mislim da će Rusija priznati Kosovo. Mi ćemo biti pod ogromnim pritiskom, želim da ljudi to znaju, i da razumeju da će pritisak biti ogroman.

Prištinu ne interesuje dijalog

- Obavili smo važne razgovre sa predstavnicima međunarodne zajednice i pokušaje razgovora sa predstavnicima Prištine. Od kada vlada Aljbin Kurti mi imamo za 50 posto više napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Na to nije reagovao niko i niko ne želi da se bavi Srbima na KiM - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

 - Svet se danas licemerno poziva na povelju i rezoluciju UN, a istovremeno ne poštuje Rezoluciju 1244. Dijalog gotovo ne postoji. Predstavnici sa Kosova i Metohije dijalog nisu želeli. 

- Cela politika danas svela se na to da bi mnogi da glume lokalnog Zelenskog, mnogi bi da glume žrtve, a da im niko ništa ne radi. I zato ste mogli da pročitate u medijima kako Srbija nekoga želi da napadne, naravno da je reč o najgorim lažima - naveo je Vučić. 

Ni govora o SZO

Presednik je ukazao na potpuno nepoštovanje Briselskog sporazuma, i istakao da više niko i ne spominje stvaranje zajednicu srpskih opština. 

- Pokažite mi Briselski sporazum. Pogledajte, tačka 1. je "postojaće asocijacija Zajednice opština gde Srbi čine većinu". Nema više ni govora o tome. Albanci kažu da ih to ne interesuje, i da je to potpisala neka druga vlast. Kao da govorite sa ljudima koji nisu pri sebi. I koliko god puta da to kažete Evropljani tvrde da insistiraju na razgovoru, a onda zadovoljavaju političke prohteve Aljbina Kurtija - rekao je predsednik.

On dodaje da je 3.305 dana prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma, i da ništa nije urađeno.

- Pogledajte, ovo je ono što je potpisao Tači, da se KSB neće pojavljivati na Severu Kosova. Tražili su saglasnost četiri gradonačelnika i NATO. Pustite snimke. Ovo su fotografije od juče ili prekjuče, vozilo sa tablicama KBS u Severnoj Mitrovici. Nisu dobili saglasnost nijednog gradonačelnika sa Severa Kosova. Krše sve sporazume koje su potpisali. Baš ih briga za NATO, za potpisane sporazume, idu da provociraju Srbe kako bi izazvali incidente - ističe Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mimi

pre 1 godinu

Srbija i ne bi trebalo više da pregovara sa Kosovom. Dosta je bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija