• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA CRNOGORAC

13.05.2022

07:00

NASTAVLJA SE NAJSTRAŠNIJI PRITISAK NA SRBIJU DA ODUSTANE OD NEZAVISNE POLITIKE! Lažna država Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope, Srbija ima žestok odgovor - 14 država povlači priznanje lažne države!?

ATAIMAGES

Politika

NASTAVLJA SE NAJSTRAŠNIJI PRITISAK NA SRBIJU DA ODUSTANE OD NEZAVISNE POLITIKE! Lažna država Kosovo podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope, Srbija ima žestok odgovor - 14 država povlači priznanje lažne države!?

Podeli vest

Priština je juče zatražila članstvo u Savetu Evrope, Šiptari tvrde da imaju dvotrećinsku većinu * Predsednik Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Lažna država Kosovo podnela je juče zahtev za prijem u Savet Evrope, čime je Priština prekršila i pogazila Vašingtonski sporazum. Odgovor Srbije biće snažan, odgovoran i ozbiljan, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za danas u 11 časova.

Nikada!

Zapadne sile hoće da nas nateraju da priznamo kosovsku nezavisnost, ali mi to nećemo uraditi nikada!
Aleksandar Vučić

Danas, u poslepodnevnim satima, znaće se koje će sve konkretne korake Republika Srbija preduzeti, a jedan od njih, kako je najavljeno, biće povlačenje priznanja nezavisnosti od strane 14 svetskih država, za šta je naša zemlja već dobila čvrste garancije! Predsednik Vučić poručio je da će 'se zvaničnici Srbije svim silama boriti da sačuvaju svoju zemlju'.

- Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar, mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti svojih vitalnih interesa - poručio je predsednik Srbije.

Ubrzana procedura?

Zahtev lažne države Kosovo za članstvo u Savetu Evrope podnela je juče u Strazburu takozvana ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Moj ugao

Ana Brnabić, Premijerka Srbije

Ovaj njihov zahtev za prijem u članstvo Saveta Evrope je vrhunac cinizma. Oni su prekršili Vašingtonski sporazum, a Srbija će nastaviti sa kampanjom otpriznavanja Kosova od strane onih zemalja koje su ga priznale.

Foto: printscreen

- Time počinje procedura za razmatranje našeg zahteva, koja će proći kroz različite instance Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine i na kraju ići i na Ministarski savet. Optimista sam da će Kosovo ubrzo postati član Saveta Evrope - rekla je Gervala nakon zvaničnog podnošenja zahteva.
Evropska unija (EU) juče nije želela da komentariše 'apliciranje Kosova' za članstvo u Savetu Evrope (SE). Kako je objasnio portparol EU Peter Stano, sama Unija nije članica SE i neće davati svoje mišljenje o procesu u vezi sa drugom institucijom. Ipak, Stano je komentarisao zvanično još nenajavljene kontrapoteze Srbije!?!

- Obe strane se pozivaju da deluju suzdržano i da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koja bi mogla da izazove tenzije. Što se EU tiče, mogu samo da podsetim na naš apel 'Kosovu' i Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da napreduju u dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU - rekao je portparol EU.

Reagujući na zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, ali i na pozive iz EU za nastavak dijaloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je 'zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu, kada druga strana ništa ne poštuje'.

- Zašto ste nas zvali u Vašington na razgovor kada ste ga prvom prilikom pogazili? Što nas uopšte pozivate da pričamo kada Albanci ne poštuju ništa što smo sa njima potpisali? Hoćete tobože kompromisna rešenja, a onda sve što oni potpišu suštinski ne važi ili važi samo ono što im se sviđa. Zašto nas onda zovete, šta je smisao?! Znam, to radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, ali mi to nećemo uraditi nikada! - poručio je predsednik, koji je još jednom ukazao na najstrašnije licemerje međunarodne zajednice.

Foto: Printscreen

Šta je Savet Evrope?

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj. Osnovan je 1949. godine. Ova organizacija, koja je odvojena od EU, štiti slobodu govora i medija, kao i ravnopravan položaj manjinskih zajednica u državama članicama te organizacije.

Savet Evrope vodi kampanju za zaštitu dece, protivi se govoru mržnje, državama članicama pomaže u borbi protiv korupcije i terorizma...

Srbija je član Saveta Evrope od 2003. godine. Rusija je istupila iz ove organizacije 15. marta 2022.

- Ovim su svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a međunarodno pravo ih je interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe - poručio je Vučić i rekao da je sledeći korak Prištine zahtev za Partnerstvo za mir.

- Za to su dobili podršku Amerikanaca i to treba da bude dodatni pritisak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost 'Kosova', a posebno na one četiri zemlje koje su članice NATO - Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju. Postoji i veliki pritisak na Srbiju da to i ona učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnošću, koja ne razume navodne savremene tokove i trendove... Mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju - rekao je predsednik Srbije, koji će predsedavati i današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Komentarišući nove destabilizujuće poteze Prištine, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da bi prijem 'Kosova' u Savet Evrope bio jedna vrsta presedana.

- U Savetu Evrope su međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, a 'Kosovo' to nije. Novi 'kosovski presedan' mnogo bi više govorio o političkoj odluci nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj. A sama odluka da sa takvom sigurnošću aplicira za članstvo govori da je Priština verovatno uspela da obezbedi neophodnu većinu, koju do sada nisu imali za ulazak u neke druge međunarodne organizacije - ocenjuje Grubješićeva.

Čekajte, bre

Aleksandar Vulin, ministar policije

Šta zemlje članice EU zaista misle o Srbiji, pokazaće njihovo glasanje po zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope. Ako Priština postane član SE, Srbija treba da proglasi i političku neutralnost kao što je proglasila vojnu.

Foto: MUP Srbije

Borba, apeli

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je Priština verovatno blizu toga da dobije dve trećine glasova za članstvo u Savetu Evrope.

- Srbija sada diplomatskim putem mora da postigne dogovor sa onim zemljama koje se kolebaju da makar budu uzdržane, jer Prištini sve sem glasa 'za' kvari matematiku. Priština će pokušati da ostvari dve trećine i uz pomoć svojih sponzora na Zapadu potrudiće se da do tog broja dođe. Srbija će se boriti i apelovati na sve države. Biće teže nego pre, jer je sada aktuelna ukrajinska kriza, a adut Prištine jeste to što je podržala jedinstveni oštar stav EU prema Moskvi - zaključuje Rajić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

E moj Vučiću...pa nije ministar spoljnih poslova Dačić, već smotani Selaković. Ako samo jedna država povuče priznanje, to će biti senzacija, s obzirom na situaciju u svetu. Vi ne treba da pretite i licitirate brojevima, već kad završite posao, onda izađite pred narod sa rezultatima. Ovako, pretiti Americi da će 14 država povući priznanje...to je neozbiljno.

Ja

pre 1 godinu

Nisu prekrsili Vasingtonski sporazum jer taj clan 15. je orocen na godinu dana a tih godinu dana je proslo. Cak i u clanu 14. Briselskog sporazuma pise da dve strane nece kociti jedna drugu u EU integracijama. Nezavisna politika a kandidat smo za EU i koristimo beneficije toga? Ne ide.

zemlja prokletih

pre 1 godinu

Zapad ima keca u rukavu - sve informacije o Rošavom glavoseči i bratiji, pa se sad igraju mačke i miša sa našim velikim vođom.

nesa151

pre 1 godinu

DOSTA BRE VUCICU! PRITISAK PA PRITISAK ,PA PRITISAK.ZAR TI MISLIS DA CES NAS UPLASITI NECE BRACO AKO TI JE TESKO AJD "NA LETOVANJE" SRPSKI NAROD NI TVOJE NI NICIJE ULTIMATUME NE ZAREZUJE NI ZA IC.TO JE DOKAZALA I AMIN !(da ne kazem koju ruzniju rec)!

Boban

pre 1 godinu

Snazan, mudar, cvrst, miroljubiv odgovor...o cemu ovaj covek prica i dokle ce da nas zamajava?

Ana

pre 1 godinu

Vrhunac apzurda je potez Pristine, jedne samozvane, fiktivne drzave. Drzave koja se ponasa kao pleme koje na primitivan nacin narusava i intergritet i teritoriju jedne zemlje koja je nastala na tom tlu. Velika je snaga u Aleksandru Vucicu koji se lavovski bori za Srbiju.

Pravda

pre 1 godinu

Bravo za Predsednika Srbije.Ziv i zdrav ti nama bio. i neka ti Bog da snage da istrajes u svojim namerama za dobrobit Srbije i Naroda koji u njoj zivi. Zivela Srbija.

Ljubiša

pre 1 godinu

Lako je... Podnesi ostavku i ne kukaj više. Disadio si bre više.

Aca

pre 1 godinu

Srbija nikada nece pasti na pritiske drugih, nacice pravo resenje za sve!

Rade

pre 1 godinu

Ako svi budemo radili za Srbiju niko nam ne moze nista. Pritiskace oni svoje mozgove bolesne.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija