• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo-online.com

18.05.2022

11:20

HARADINAJ I GUCATI DOBILI PO ČETIRI I PO GODINE ZATVORA! U Hagu izrečena presuda za zločine OVK

printscreen

Politika

HARADINAJ I GUCATI DOBILI PO ČETIRI I PO GODINE ZATVORA! U Hagu izrečena presuda za zločine OVK

Podeli vest

Sudsko veće Specijalnog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude u predmetu protiv bivšeg predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prema kojima su obojica osuđeni na po četiri i po godine zatvora i novčane kazne u iznosu od po 100 evra.

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu i bezbednosti postupka i bezbednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svedoče. Zaštita svedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog, stoji u saopštenju Specijalnog suda.

Panel je opisao postupke optuženih kao podrivanje tih temelja i prema tome kao pretnju pravdi.
Panel je utvrdio da su u septembru 2020, Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu, preko dvadeset istupanja u medijima i kroz saopštenja na društvenim mrežama otkrili poverljive informacije koje su se odnosile na istrage i rad Specijalne istražne radne grupe i Specijalizovanog tužilaštva. Te informacije su bile zaštićene Zakonom.

U njima su se nalazila imena na stotine svedoka i potencijalnih svedoka. Optuženi su te informacije otkrili izlaganjem dokumenata koji su sadržali te informacije; dopustili su drugim licima da dokumente pregledaju, snimaju, fotografišu i odnose sa sobom, i javno su opisivali njihov sadržaj. Pored tih radnji, panel je utvrdio da su optuženi svedoke javno nazivali „izdajnicima“, „špijunima“, „kolaboracionistima“ i ljudima koji „samo govore albanski“.

Foto: Kosovo onlajn

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj

U opštoj klimi zastrašivanja svedoka koja dugo preovlađuje na Kosovu, panel je zaključio da je namera optuženih bila da tim opaskama svedoke i potencijalne svedoke zaplaše i da ih pokolebaju u pogledu pružanja podataka značajnih za istrage tužilaštva o bivšim pripadnicima OVK.

Panel je takođe zaključio da je „ponašanje optuženih bilo sredstvo za postizanje određenog cilja: to jest, da se spreči efikasna istraga tužilaštva i krivično gonjenje bivših pripadnika OVK“

U vezi sa optužbom za odmazdu, panel je zaključio da je za postojanje tog krivičnog dela, zbog njegove kvalifikacije u KZK, tužilaštvo moralo da dokaže van razumne sumnje da su optuženi preduzimali radnje protiv određenih svedoka svesni da su informacije koje su ti svedoci pružili bar donekle istinite.

Panel je zaključio da tužilaštvo nije izvelo dokaze o tom pravnom pitanju te je zbog toga oslobodio obojicu optuženih od optužbe za odmazdu. 

Uhapšeni u septembru 2020. godine, tvrdili da nisu krivi

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije.

Gucati i Haradinaj su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela.

Specijalizovana veća Kosova su opisali kao "jednonacionalni sud" koji "ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nada

pre 1 godinu

Novcana kazna 100 eura ? Dali se to oni sa nama sprdaju ili ?

Drakula

pre 1 godinu

Pravo sudjenje uskoro svima u kompletu I sudija,pozdravio vas sarmat I krndzal,uskoro

milankukic

pre 1 godinu

o moj boye pa to je smejurija od presude to je kao da ste im dali nagradu na lutriji i vi ste neki sud teroriste osudyujete na 4 godine swram vas bilo

TERORISTI OVK U HAGU JEDNOGLASNO: Nismo krivi!
Politika

TERORISTI OVK U HAGU JEDNOGLASNO: Nismo krivi!

Bivši lideri tzv. OVK Redžep Seljimi i Jakup Krasnići izjasnili su se danaspred Specijalnim sudom u Hagu da nisu krivi po novim optužbama iz potvrđene izmenjene optužnice, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova

10.05.2022

16:41

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17