• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2022

15:00 >> 15:43

VUČIĆ MIŠELU U NT PARKU: Mi nikakvu šansu ne bismo imali da sve ovo napravimo da nije podrške EU!

Tanjug

Politika

VUČIĆ MIŠELU U NT PARKU: Mi nikakvu šansu ne bismo imali da sve ovo napravimo da nije podrške EU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovati potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra
Video sam ovde na dva mesta reči Nikole Tesle

"Video sam na dva mesta ovde reči Srbina Nikole Tesle, koji je rekao da 'mislim da nema većeg uzbuđenja nego kad izumitelj vidi svoju kreaciju kako se razvija ka uspehu'. To želim svim mladim ljudima".

 

 

"Kada sam pre pet godina bio, ovde je bilo 20 kompanija, sada ih je 120. U međuvremenu smo izgradili naučne parkove u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu"...

"Kada vidite rukavicu za slepe, morate da budete ponosni na ovi mlade ljude".

"Mi nikakvu šansu ne bismo imali da sve ovo napravimo da nije podrške EU, ne samo finansijske".

"Hvala predsedniku Mišelu što je došao da ovde provede ceo dan, ali i celu noć. Zahvalni smo vam za vreme koje ste odvojili da budete ovde", obratio se Vučić Mišelu.

Foto: Tanjug

Obraćanje Šarla Mišela:

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Beogradu i što sam u ovom sjajnom Naučno-tehnološkom parku. Vi niste samo partner, već i prijatelj. Ove srpske firme su deo naše zajedničke budućnosti. Prošlog meseca ste napravili veliki napredak na evropskom putu kada ste odlučili da otvorite nova poglavlja".

Brnabić: Izvoz IKT sektora u prvom kvartalu 546 miliona evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija u prva tri meseca Srbija u sektoru Informatičko-tehnoloških i komunikacionih tehnologija (IKT) u prva tri meseca ostvarila izvoz od 546 milona evra i da će biti nastavljena ulaganja u nauku i nove tehnologije.

Ona je to izjavila nakon potpisivanja Ugovora između Svetske banke i EU o finasiranju podrške inovativnim projektima i podsticanju preduzetništva u Srbiji koji su u prisistvu predsednika Aleksandara Vučcića i predsednika Saveta Evrope Šarla Mišela parafirali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke Duško Vasiljević.

"Ovo je prvi naučno-tehnološki park, otvoren 2015. godine, kada je predsednik Vučić bio premijer, a 2016. smo osnovali Ministarski savet za informatičko tehnološko i inovaciono preduzetništvo, što je bio početak ozbiljnog bavljenja države inovacijama i ulaganja u startape i razvoj”, rekla je premijerka Brnabić.

Naglasila je da je tada počelo stvaranje osnova za tranziciju ekonomije i društva sa radno intenzivnr ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i tehnologijama.

"To je jedina šansa za nas da nadoknadimo propušteno vreme devedesetih godina da naš rast dostigne ekonomije Zapadanog Balkana i počne da se takmiči sa članicama EU. To je bio naš način da generišemo mnogo brže nego što je bilo ko očekivao veće prosečne palte i penzije, zato što kada pogledate danas, sedam godina nakon otvaranja parka, prosečna plata programera je 254.000 dinara neto, a imamo više od 90.000 zaposlenih programera”, naglasila je Brnabićeva.

Foto: Tanjug

Ocenila je da iz tog razvoja možemo da finanasiramo infrastuturtu i podižemo platu i pozicioniramo Srbiju kao dobru zemlju za investicije najvišeg nivoa.

Premijerka je podsetila da u Srbiji, osim u Beogradu, psotoje naučno-tehnološki parkovi u Nišu, Čačku i Novom Sadu i da su svi izgrađeni uz pomoć povoljnih kredit Evropske investicione banke.

Dodala je da se orgroman deo partnerstva Srbije i EU odvija u sektoru inovacija.

"Imamo još ambicioznije planove. Završavamo pregovore sa Evorpskom bankom za obnovu i razvoj o 400 miliona evra za fakultete, nauku, opremu i proširenje naučno-tehnoloških parkova. U Beogradu će biti izgrađena još jedna zgrada od 16.000 kvadratnih metara, razgovaramo sa Čačkom i sa Nišom o proširenju, u Novom Sadu još uvek nema potrebe, jer mogu da nađu partnere u privarnom sekotru", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je premo poslednjim podacima izvoz IKT sektora za prvi tromesečcje bio 546 miliona evra.

"Toliko brzo raste taj sektor i toliki su naši potencijali, a ti potencijali su naša pamet i kreativnost”, rekla je Brnabićeva.

Ona je najavila da će ove godine ukupan izvoz IKT sektora Srbije biti 2,5 milojarde evra i da se očkuje suficit od 1,5 milijarde, čime će biti doostignut cilj o izvozu u ovom sektoru predsednika Vučića postavljen 2016. godine.

Premijerka je najavila da je sada fokus na razvoju veštačke inteligencije, bioiženjerniga i biomedicine i da će biti izgrađena četiri kampusa, u kojima će u naredne četiri godine biti razvijane ove tehnologije.

Potpisan sporazum za finansiranje srpske startap zajednice

Sporazum na osnovu koga će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra, potpisan je danas u Naučno-tehnološko parku Beograd u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vučić: Izvoz IT sektora u prva tri meseca skoro 600 miliona evra

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, da je naša zemlja u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

- To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine - rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Foto: Tanjug

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko120.

Vučić je dočekao Mišela u NTP Beograd, a sporazum će potpisati šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović, Branko Ružić, zamednik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Foto: Tanjug

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Tanjug

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Sastanak u 16 sati i izjave za medije

Za 16 časova planiran je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

''''Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome", kazao je tada Vučić.

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

"Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice", poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarna

pre 1 godinu

Još jedna uspešna saradnja je potpisana u Srbiji. Ovo puno znači, pogotovo sad u ovo vreme kad situacija u celom svetu nije baš povoljna.

Jelena

pre 1 godinu

Neka je dobro došao u našu zemlju, ponosni smo na nju i na sve ono što se poslednjih godina uradilo!

Ana

pre 1 godinu

Kada jedna drzava krene da ulaze u nauku to znaci da je postigla visi nivo u razvoju i napredku. Srbija je jako napredovala na svom evropskom putu i Aleksandar Vucic se kao lider i predsednik zalaze kriza koja je aktuelna ne utice na stabilnost Srbije

Teodora

pre 1 godinu

Србија је много напредовала у последњих неколико година у области ИТ сектора и то је нешто на шта сваки грађанин Србије треба да је и те како поносан.

Sakira

pre 1 godinu

Financijska podrska iz Eu je uvek dobrodosla. Uz nju se razvijamo i rastemo i mladim ljudima dajemo sansu da razviju svoj potencijal do maximuma.

Mia

pre 1 godinu

Treba dati šansu naučno tehnološkoj i startap zajednici.

mIA

pre 1 godinu

Zahvalni smo EU što je spremna da finansira njihov razvoj.

Zečica

pre 1 godinu

Podrska i pomoc EU u realizaciji velikih projekata,za nas je od izuzetno velikog znacaja

Zečica

pre 1 godinu

Pristup EU fondovima i dobra saradnja,pre svega sa EU i Svetskom bankom,Srbiji moze doneti benefite,posebno ako to gledamo sa ekonomskog aspekta .

Paja

pre 1 godinu

Prioritet je clanstvo u EU i to je cilj kome Srbija mora teziti.

Jana

pre 1 godinu

Predsednik Vučić se lavovski trudi da Srbiji obezbedi bolju i sigurniju budućnost, briga o svakom građaninu Srbije ne izostaje ni u jednom trenutku, da svima bude bolje, da svako ima priliku da radi i živi od svog rada.

Igor

pre 1 godinu

Važna politička figura u poseti našoj zemlji. To je za svaku pohvalu.

i u tom smislu

pre 1 godinu

Srbija snažno a uz pomoć EU snažno ulaže u nauku i tehnološki razvoj zato što prepoznajemo da je to ključ bolje budučnosti

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59