• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.05.2022

07:00

DA LI JE OVO POSLEDNJA ŠOLCOVA PONUDA? Nemački kancelar 10. juna u Beograd stiže sa jednim predlogom!

printscreen instagram

Politika

DA LI JE OVO POSLEDNJA ŠOLCOVA PONUDA? Nemački kancelar 10. juna u Beograd stiže sa jednim predlogom!

Podeli vest

'Dojče vele' objavio da Olaf Šolc planira da poseti Beograd i da zatraži da odmah uvedemo sankcije Rusiji. Zauzvrat, ponudiće brže napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da 10. juna dođe u zvaničnu posetu Srbiji i da ponudi 'znatno brže napredovanje ka EU'. Uslov za to biće da Beograd odmah uvede sankcije Moskvi.
Ovo je objavio nemački javni servis 'Dojče vele', koji tvrdi da će Šolc u Beogradu insistirati da glavne teme budu 'energetika, ekonomija i srpska pozicija prema Rusiji'. Kako navode nemački novinari, Šolc planira da u avgustu pripremi samit Berlinskog procesa, na kojem bi u fokusu trebalo da bude 'tešnje povezivanje Zapadnog Balkana i EU kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga'.

Hrabro i principijelno

Srbija je zauzela najhrabriji pristup i najprincipijelniji stav po pitanju rata u Ukrajini
Ana Brnabić

 

'Balkanska turneja'

Nemački javni servis navodi da Šolc, osim Beograda, planira da poseti i Prištinu, Tiranu, Skoplje i verovatno Sarajevo. Datum dolaska u Srbiju nije definitivno određen, ali novinar 'Frankfurter algemajne cajtunga' Mihael Martens objavio je na društvenim mrežama da je to 10. jun.
'Teme će biti energetika, ekonomija i srpska pozicija prema Rusiji. Šolc nastoji da dobro pripremi samit Berlinskog procesa, koji će se verovatno održati u avgustu, a čiji je cilj tešnje povezivanje regiona Zapadnog Balkana kroz slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Za razliku od bivše kancelarke Merkel, Šolc više ide ka konkretnim rešenjima. Šolc će, osim pokušaja da se Beograd uključi u sankcije protiv Rusije, pokušati i da ponudi nešto Albaniji i Severnoj Makedoniji, jer se očekuje da francuski predsednik Emanuel Makron i dalje blokira početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom', navodi 'Dojče vele', dodajući da je Šolcova poseta Balkanu 'dokaz da je ovaj region visoko na listi prioriteta Berlina'.

Moj ugao

VLADIMIR BILČIK
IZVESTILAC EP ZA SRBIJU

Evropska unija očekuje da se sve zemlje koje teže članstvu što pre pridruže sankcijama protiv Rusije. To pitanje je važan deo u mom izveštaju o Srbiji. Restriktivne mere protiv Rusije nisu simboličan potez.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na drugoj strani, kaže da se naša država u političkom smislu jasno odredila prema sukobu u Ukrajini, i to u skladu sa svim principima međunarodnog prava.
- Srbija je zauzela najhrabriji pristup i najprincipijelniji stav po pitanju rata u Ukrajini. Izabrala je ne samo svoj put nego put u skladu sa svim principima međunarodnog prava. Ako poštujete svoj teritorijalni integritet, morate onda poštovati teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država. Smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine - ističe Brnabićeva, koja dodaje da je Srbija i jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.
- Politički smo jasno rekli koja je naša pozicija, ali nismo se svrstali u odnosu na sankcije. Strani zvaničnici moraju da imaju više razumevanja za nas kad je reč o sankcijama - ističe Brnabićeva.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc

Blokovski pristup

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da Zapad negativno reaguje na svako naše dalje vezivanje za Rusiju.
- Oni hoće da potpuno prognaju takozvani maligni uticaj Rusije i Kine sa Balkana i da nas ostave nemoćnim, jer bez ovih država i podrške drugih velikih zemalja u UN bili bismo potpuno nemoćni pred Zapadom, koji bi nam diktirao uslove u vezi sa Kosovom, BiH i članstvom u EU. To je blokovski prilaz koji je sadašnji militarizovani Zapad brzo prigrlio. Svi moraju da se ravnaju prema Zapadu, odnosno SAD, jer 'ne biti sa nama znači biti protiv nas'. A to jeste vrlo opasan princip - upozorava Jovanović.

Nemački zvaničnici koji su nedavno bili u Srbiji

* Analena Berbok, šefica diplomatije
* Kristina Lambreht, ministarka odbrane
* Manuel Saracin, izaslanik za Zapadni Balkan

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milankukic

pre 1 godinu

ako mu je to sve sto ima da ponudi bolje da se ne trudi da dolazi jer dosta je laži može ali prvo da paate štetu 130 milijardi da obestete sve koji su izgubilinsvoje najmilije da osude na doživotnu robiju sve iz Amerike i E.U.-NATO koji su sudelovali u agresiji

Penzionerj

pre 1 godinu

Šolcu i i svim Nemcima poručujemo da ni vama nebih uveli te proklete sankcije što bih imali milion razloga a kamoli bratskoj Rusiji. Ostavite se toga i okrenite se u svoje dvorište a ne da vam kao slepci a komanduju ameri. Evropa treba da ima svoju vojsku a ne amersku koja nikakve veze nemaju i na kraju sveta. Uzmite se upamet!

Pavle

pre 1 godinu

Ne hvala, ponuda nije dobra. Poništavanje "Kosova", prestanak maltretiranja Srpske, pa da počnemo da pričamo.

pax

pre 1 godinu

Zar nismo usli u EU kad smo predali Ratka Mladica i Radovana Karadzica??? Kakva crna EU,tamo ne treba ici nevezano za Rusiju. Treba imati malo samopostovanja,i naravno nikada ne izdati ruski narod.

Djurdja

pre 1 godinu

NE sankcijama Rusiji. NE sankcijama Republici Srpskoj. NE laznoj drzavi. NE laznom genocidu. NE ucenama i pritiscima. Popustiti makar jednom zahtevu dovelo bi do rusenja celog odbrambenog fronta i postavljanje novih zahteva kojim nece biti kraja do potpunog sloma Srbije i nestanka srpskog naroda. Podrska predsedniku Vucicu.

NEBOJŠA

pre 1 godinu

неће ово бити ''последња понуда'',а исто тако није ништа ново.ТРАЖИМО СВЕ И ,КАО УВЕК,НУДИМО ФАТАМОРГАНУ !!!време је да јасно и гласно кажемо да неђћемо у овакву еу.пашта кошта да кошта

Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Zbog čega toliki pritisak na tako malu državu, kao što je naša, da se pridruži zemljama koje su uvele sankcije Rusiji? Šta bi se tu značajno promenilo što se tiče same Rusije? Ništa. Što se tiče Srbije, e tu bi se bukvalno sve promenilo gotovo istog časa, ali svakako ne na bolje. Naprotiv, sve bi bilo mnogo gore nego što je bilo '90-tih, za vreme ratova u BiH i Hrvatskoj, inflacija, pa čak i kada nas je "pomilovao" "MILOSRDNI ANĐEO". Oni zaista žele da mi sami sebi pucamo u glavu. Veoma je bitno da Srbija ostane i dalje pri svom zvaničnom stavu. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija