• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2022

12:43

Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve! Patrijarh Porfirije: Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama, raduju se nebo i zemlja!

www.spc.rs

Politika

Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve! Patrijarh Porfirije: Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama, raduju se nebo i zemlja!

Podeli vest

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti


O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehniČko-organizacione detalje, nakon cega će uslediti svecano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA", rekao je patrijarh srpski, preneli su makedonski mediji.

On je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.


Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vernika.

Prethodno Porfirije je rekao da je Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mesto gde su se vekovima molile suze za spas ljudskog roda.

"Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama. Raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se Što je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana", rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vernog makedonsog naroda i MPC-OA.

On je poručio da je svrha crkve da ujedini čovek u sebi.

"Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju", naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.

"U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve, Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve, Pećke patrijaršije...", rekao je.

Foto: printscreen

Podsetimo, u prisustvu velikog broja vernika u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održana je zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve i MPC-OA, koju su služili patrijarh srpski Porfirije i starešina makedonske crkve Stefan.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.


Kako prenose skopski mediji pozivajući se na ckrvene izvore, pomirenje dveju sestrinskih crkva - SPC i MPC-OA - je veoma važno, a ovaj događaj ocenjuje se kao čin hrišćanske ljubavi.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost MPC-OA, za koji, kako se navodi, dve sestrinske crkve očekuju da će ga dodeliti vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Navode i da je do ovog događaja došlo nakon odluke Vaseljenskog patrijarha od 9. maja ove godine da MPC-OA vrati u kanonsko jedinstvo sa ostalim pravoslavnim crkvama.

Podseća se da zajednička liturgija dvojice poglavara dolazi nakon prevazilaženja 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i ponovnog uspostavljanja kanonskog i evharistijskog opštenja.

Prethodno, 19. maja, dvojica poglavara služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodi patrijarh Porfirije, juče je doputovala u Skoplje, a u njoj je i osam episkopa SPC.

Dodaje se i da je današnja zajednička liturgija usledila je nakon jučerašnjeg završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je 16. maja potvrdio status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija