• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: J. Marković

25.05.2022

20:00

MILANOVIĆU, PAMETNIJI SI KAD ĆUTIŠ! SRBIJI SE NE PRETI "PRAZNOM PUŠKOM", A TO ŠTO ŠTITIŠ ZLOČINCE JE TEK... Lider "lijepe njihove" ovaj put zagrizao je tvrd orah!

Beta

Politika

MILANOVIĆU, PAMETNIJI SI KAD ĆUTIŠ! SRBIJI SE NE PRETI "PRAZNOM PUŠKOM", A TO ŠTO ŠTITIŠ ZLOČINCE JE TEK... Lider "lijepe njihove" ovaj put zagrizao je tvrd orah!

Podeli vest

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović preti da će sprečiti ulazak Srbije u EU jer je Beograd podigao optužnice protiv četiri oficira Hrvatske vojske zbog ratnih zločina, koji su u "Oluji" 7. i 8. avgusta 1995. naredili napad na kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada. Sagovornici Informera, međutim, tvrde da lider "lijepe njihove" preti "praznom puškom"

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se na meti Hrvata, koji su nezadovoljni, zbog procesa koji je pokrenulo Tužilaštvo. Posebno je strašna sama činjenica da se izbeglička kolona tada uopšte nije nalazila u Hrvatskoj, već u susednoj BiH, u Republici Srpskoj, što znači da su hrvatski avioni ciljano ušli u vazdušni prostor druge države, kako bi bombardovali izbeglice i to ne jednom, nego dva dana!

Ovo je, izgleda, najviše razbesnelo hrvatskog predsednika Zorana Milanovića. On je pozvao Vučića "da to ne rade", jer na takav način "Srbija neće ući u EU".

- U NATO ne žele, u redu. Neće nikad ući u Evropsku uniju na ovakav način - rekao je Milanović.

Ovakva ucena i relativizacija zločina, ubijanje dece i starih iz izbegličke kolone u "Bljesku", predsednika Vučića je pogodila. On je odbrusio Milanoviću da je poginulo dete važnije od članstva u bilo kojoj organizaciji.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kako ćemo da objasnimo nekome da se neko protivi tome da ubice dece od 9 i 11 godina budu kažnjeni - male Nevene i Marka Rajića. Da li hoćete da životi te nevine dečice budu bačeni onako jer je nekome palo na pamet da ima pravo da baca bombe i ubija decu? Da li su ta deca nekome pretila idući Petrovačkom cestom u zbegu da se spasu i da mogu da žive normalno kada su imali 9 i 11 godina? I niste se setili da kažete nešto o tom zločinu, nisu poveli postupak, ništa. I onda je kriva Srbija - jer je dozvoljeno ubijati decu, ali nije dozvoljeno pokretati postupke. Jer kad pokrenete postupak - neće ući u EU. Moguće, vi ste veliki i moćni. Strašno nam je važna EU, ali dete od 9 i 11 godina, Rajići, mnogo su nam važniji od svakog NATO-a, Evropske unije i svega drugog - rekao je predsednik Vučić.

Hrvatska nema legitimitet za postavljanje uslova!

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović za Informer.rs kaže da su Milanovićeve izjave jasan signal da upravo oni, a ne Srbija, ne žele dobrosusedsku saradnju.

Foto: Tanjug

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović

- Najave blokade procesa evropskih integracija iz Hrvatske nakon svake izjave iz Srbije koja im se ne sviđa su toliko učestale i politički motivisane, da zaista ne vidim iz Zagreba ozbiljniji impuls radu na dobrosusedskoj saradnji i podršci proširenju. I nama se štošta ne sviđa, pa se trudimo da radimo u interesu saradnje i bolje budućnosti, posebno imajući u vidu vremena koja dolaze i koja neće biti laka ni za koga. Hrvatska teško da ima legitimitet da postavlja ovakvu vrstu uslova i kritika, jer je postala članica EU sa svim, čak i do danas, nerešenim pitanjima, u pogledu imovine, penzija, i manjinskih prava prema proteranim i izbeglim Srbima - podvlači ministarka Joksimović.

Komentarišući Milanovićevu izjavu Miodrag Linta iz Saveza Srba u regionu otkriva za Informer.rs pozadinu nezadovoljstva Hrvata ovakvim razvojem događaja. On pozdravlja beskompromisnu borbu predsednika Vučića za pravdu za žrtve.

- To su najobičnije gluposti Zorana Milanovića, a od njega se drugo nije moglo ni očekivati. Ko pita Hrvatsku oko članstva Srbije u EU?! Ako će Hrvatska biti ključni faktor prijema Srbije u Evropsku uniju, zaista nikada ne moramo biti primljeni. Suština čitave priče je to što se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću, što hrvatsko pravosuđe gotovo punih 27 godina nije učinilo ništa na procesuiranju počinilaca masovnih zločina nad našim narodom, a naše pravosuđe, kada već njihovo to ne čini, ima zakonsku i moralnu obavezu da podigne optužnicu. Pozdravljam izjavu predsednika Vučića, mislim da je to jedna ozbiljna i odgovorna državnička poruka i da na taj način treba da se odnosimo prema svim žrtvama, a među njima i prema srpskim žrtvama - kaže Linta.

Foto: Tanjug

Miodrag Linta

On objašnjava da je skandalozna činjenica da gotovo 27 godina nijedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima.

- Prema podacima naše organizacije ima više od 2.500 ubijenih Srba, od toga 1.200 civila u zločinačkoj akciji Oluja. Hrvatski helsinški odbor, na čijem je čelu svojevremeno bio hrvatski nacionalista Ivan Zvonimir Čičak, oni su su 2001. godine objavili da je ubijeno najmanje 677 srpskih civila i da taj broj nije konačan. Do sada je hrvatsko pravosuđe osudilo dvoje ljudi, ali od 1995. godine do danas nijedan etnički Hrvat nije osuđen za brutalne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima! Za jedno trostruko ubistvo u zaleđu Šbenika i okolini Kistanja osuđen je etnički Albanac, pripadnik hrvatske vojske i jedno trostruko ubistvo u selu Kijane kod Gračaca, osuđen je jedan Srbin, koji je bio pripadnik hrvatske vojske. Zbog toga godinama pozivam srpsko tužilaštvo da konačno počne da se bavi procesuiranjem protiv našeg naroda, jer je očigledno da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, već etnički motivisano pravosuđe u funkciji hrvatske politike. Ta politika je da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve - naglašava Linta. 

DETINJSTVO PREKINUTO OLUJOM! RANA DO GROBA, I U GROBU! Potresna ispovest roditelja mališana ubijenih na Petrovačkoj cesti - BOMBE SU NAM SPRŽILE DECU!

Foto: novosti

Pobijena srpska deca
Hrvati ciljano izbegličku gađali kolonu!

Prema podacima udruženja "Veritas", kako kaže presednik udruženja Savo Štrbac, žrtava je više nego što se javno govori, a za Zorana Milanovića smatra da je čovek posebnog kova, koji ovakvim izjavama šalje dublje poruke. 

Foto: printscreen youtube RTS

Savo Štrbac

Milanović je čovek posebnog kova i izražavanja, njegove izjave su višeslojne i tako ih treba analizirati. Na početku svake izjave on ima nešto duhovito, šarmantno, u čemu se svi slože, a onda, u drugom delu izjave on kaže ono što zapravo misli i šta je i bio cilj obraćanja. Ovom izjavom on je želeo da kaže Srbiji "Vi želite u EU, a mi smo već članica EU, dakle, morate nas slušati, ukoliko ne želite da vam usporimo taj proces, na bilo koji način". Do sada su spominjali i granice na Dunavu i nestale i famozni zakon o ratnim zločinima u koji je ugrađena regionalna nadležnost, što njima najviše smeta - počinje Štrbac.

Optužnicom su, kaže, obuhvaćeni komandanti vazdušnih baza i eskadrila, po komandnoj liniji odgovornosti, ko je avionima upravljao i ubijao srpsku decu, još uvek se ne zna.

Ko je obuhvaćen optužnicom?

Optužnica je podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva 7. i 8. avgusta 1995. godine.

- Optužnicom su obuhvaćena dva komandanta vazdušnih baza Zagreba i Puli i dva komandanta eskadrila, i oni su optuženi po komandnoj odgovornosti. Sedmog avgusta 1995. godine iz Splita poleteli su avioni koji su granatirali izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, a ova dva MiG-a 21 koji su osmog avgusta poleteli sa aerodroma Pleso granatirali su izbegličku kolonu kod Novog Grada, mesto Svodna. Ne znamo ko su bili piloti i oni nisu obuhvaćeni, postoji mogućnost da su sami komandanti vozili avione, budući da su i oni piloti, ali to će sve istragom biti otkriveno. Da su živi, optužnicom bi bili obuhvaćeni i Franjo Tuđman, koji je bio vrhovni komandant, bio bi ministar odbrane Gojko Šušek i Zvonimir Čerevenko koji je bio načelnik glavnog štaba hrvatske vojske, Imre Agotić komandant vazduhoplovstva i Josip Čuletić koji je bio načelnih glavnog štaba hrvatskog ratnog vazduhoplovstva - objašnjava Štrbac.

Foto: Novosti

Petrovačka cesta, dokaz da su gađana civilna, a ne vojna vozila

O strašnoj sudbini izbeglica iz kolone na Petrovačkoj cesti i kod Svodne, upravo je "Veritas" prikupljao podatke i time omogućio da porodice ubijenih dočekaju pravdu, a evo šta se zaista dogodilo i kakvi su podaci do sada prikupljeni.

- Optužnica kaže da su hrvatski avioni bombardovali izbegličke kolone na području druge države. Oni i dalje tvrde da su gađali i pogodili tenkove i oklopna vozila, a ne ljude, civile. Do 2012. godine Hrvati su poricali da su njihovi avioni uopšte leteli iznad BiH, a onda je njihov list "Magazin za vojnu povijest" objavio sve nalete njihovih ratnih aviona u "Oluji" i nekoliko dana nakon "Oluje" i poklopilo se apsolutno sve sa terminima i lokacijama gde su gađane kolone izbeglica. Oni su ušli 60 kilometara u drugu državu i pucali na civile, ti ljudi na koje je pucano uopšte nisu bili u Hrvatskoj. Ali, u njihovim izveštajima je pisalo da su pogodili jedan tenk, onda nekoliko tenkova i oklopnih vozila, to se ponovilo i drugi dan, samo na drugoj lokaciji. Mi iz "Veritasa", čim je izašao taj list poslali smo ga kao dokaz u Međunardoni sud pravde, gde se tada vodio spor između Srbije i Hrvatske. Hrvatski predstavnik je primio taj magazin od Suda i priznao da su njihovi avioni leteli, ali ni tada nisu priznali da su gađani civili, nego vojnici, jer tako piše u njihovim izveštajima. Naši materijali o stradalima bili su ključni, tužilaštvo se zatim uklučilo i potkrepilo to dokazima, kako bismo dokazali da tu nema tenka. To su bili izbeglički civilni kamioni, traktori, zaprežna vozila, automobili, znači vozila sa ljudima. Svake godine se vrte snimci kolona na svim televizijama širom sveta, posebno sa Petrovačke ceste i jasno se vidi da nema oklopnih vozila, vidi se šta je pogođeno, šta gori. Na kraju krajeva, gađali su raketama S-24, a to su rakete za uništavanje "žive sile", dakle ljudi. To su rakete koje ne mogu oštetiti oklopna vozila, već samo ubiti čoveka mnoštvom gelera koji se rasprše pri udaru. Tako su i poginuli ljudi, ali i oni koji su izranjavani - izranjavani su tako da su mnogi ostali doživotni invalidi. Dakle nema govora o tome da su se gađala oklopna vozila, gađali su se ljudi raketama koje su i namenjene za gađanje ljudi - zaključuje Štrbac.

On priprema dopunu dokaza, kojima će biti obuhvaćen stvaran broj poginulih, koji je veći od onoga koji se prikazuje, ali i povređenih, koji je višestruko veći.

Hrvatski advokat Anto Nobilo o "Oluji":

Hrvatski avioni su zaista gađali civile

Advokat iz Zagreba Anto Nobilo oglasio se ovim povodom i potvrdio da su Hrvati gađali civile.

Kad je došla optužnica iz Srbije - možemo se tome protiviti, reći da je Srbija bila agresor, da pokušava dominirati u Zapadnom Balkanu preko suđenja... Ali, osnovna stvar jeste da je naše moralno pravo za prigovaranje Srbiji slabo, ako znamo da je ovaj zločin zaista počinjen i da su avioni hrvatske vojske zaista granatirali civilnu kolonu - navodi Nobilo.

On upozorava da Državno tužilaštvo u Hrvatskoj za više od dvadeset godina nije napravilo valjanu istragu niti pokrenulo ikakav krivični postupak.

- Moramo početi od toga da smo mi u grehu, da smo napravili propust i sad smo objektivno u problemu - ocenjuje Nobilo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
soja

pre 1 godinu

Sto ste napali coveka, vidite da nam cini uslugu. Bravo Milanovicu, vidi se da nisi zaboravio svoje poreklo.

ratko

pre 1 godinu

alo ustaso ma zabole nas za fasisticki Eu ,daj Vucicu prekinio vise tu saradu o nasem ulasku u EU znas da ovaj narrod to nikada nece dozvolitina referendumu a to moras uraditi

ante

pre 1 godinu

ma gde je bre danilce diler heroina, brat koji sadi marihuanu po srbiji ili decko velja nevolja. hahah a eto i luster da obesimo za muda glavnog urednika informera i vucka kim junga, oca domovine, velikog vodu i otecene gubice od pusenja kurca velje nevolje. uh oh. evo ustase napadaju nevinu srpsku nejac. hahaha koja ste retardirana srpska govna, hahah uvatili maglu na kraj rata pa vas hrvati izbacili. ahhahaha. a eto luster dolazi za muda objesiti vucica kao bre musolinija. hahaha. vucko kim jung jedini ljubljeni voda svekolikog srpstva hahaahahahaha. ajde urednice popusi vucicevu kitu ujutro i iskoci mu iz guzice kao govno od tolikog ulizivanja. srbijanska govna.

Rade R

pre 1 godinu

Nije pametno Srbiji pretiti ni sa punom a pogotovo ne sa praznom puškom! Mnogo je glup, što je i karakteristika ustaša!

Pravda

pre 1 godinu

Svaki pocinjeni zlocin od strane Hrvata prema srpskom narodu zasluzuje da se goni. Samo tako pravda moze biti zadovoljena. Ali bol i tuga za onima bez kojih su porodice ostale, ostaju zauvek. U svom ovom haosu, sreca je sto imamo predsednika koji voli svoj narod i koji vodi pravicnu politiku, koji je hrabar i istrajan u borbi za bolju buducnost ove zemlje.

Domoljub

pre 1 godinu

Druge optužujete za ratov koje ste pokrenuli. Sad želite suditi onima koji su se branili od vaše teorističke tvorevine n hrvatskom tlu. Nećete nikad u EU. Hrvatska bi još oprostila jer u vladi sjedi jugočetnička banda, ali narod hrvatske ne oprašta niti će vam dopustiti ulazak u EU.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17