• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2022

12:33

OVO JE DOBRA VEST ZA GRAĐANE - SA PUTINOM SAM DOGOVORIO NOVI GASNI UGOVOR NA TRI GODINE - PLATFORMA ĆE OSTATI ISTA, ŠTO ZNAČI NAJPOVOLJNIJU CENU - SRBIJA SE NEĆE SMRZAVATI!

Tanjug/Tara Radovanović

Politika

OVO JE DOBRA VEST ZA GRAĐANE - SA PUTINOM SAM DOGOVORIO NOVI GASNI UGOVOR NA TRI GODINE - PLATFORMA ĆE OSTATI ISTA, ŠTO ZNAČI NAJPOVOLJNIJU CENU - SRBIJA SE NEĆE SMRZAVATI!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom govorio o mnogim važnim temama

 

- Imali smo vrlo dobar razgovor, govorili smo o više tema, najvažnija za nas je bila naši bilateralni odnosi. Za nas je bilo najvažnije istek gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg trajanja, 31. maja. Ono što mogu da kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju. Ono što mo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na 3 godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali, što odgovara Srbiji i pod dva je da će platforma i formula biti ista, tako da će cena biti povoljna. Cena će biti veoma povoljna za našu zemlju. Imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, u zavisnosi od dodatnih razgovora znaćemo cenu  - rekao je Vučić. 

On je kazao da formula koja će se koristiti ostaje ista i da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

Ostaje da se razgovora sa Gaspromom, a, kako je dodao, već je uputio pismo rukovodstvu te kompanije, da se razgovara o količinama.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić je preneo da je objasnio Putinu da je značajnom industrijalizacijom i privrednim napretkom Srbija povećala količine gasa koje troši.

- Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moćićemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečna kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi - kazao je on.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.

- Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor - kazao je on.

Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

Nema fiksne cene, računa se po najpovoljnijoj formuli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je danas da ne postoji fiksna cena za gas po metru kubnom, već naftna i TTF (berzanska) formula po kojoj se računa jer zavisi od drugih energenata i sirovina i istakao da je Srbija od Rusije dobila 100 odsto naftnu formulu po kojoj će plaćati, što omogućava najbolju cenu.

- Imate naftnu formulu - na osnovu cene nafte se pravi cena gasa, kada je nafta bila 81, 82 dolara tada je gas po metru kubnom bio 270 dolara, danas je nafta 120, a gas nije mnogo skuplji, svega 340 dolara. To je nikakva cena, kada kažem nikakva, mislim mala cena - kazao je Vučić nakon obilaska Skladišta republičke direkcije za robne rezerve, a odgovarajući na pitanja novinara.

Naveo je da je u ovom trenutku cena gasa na berzi 960 dolara ukazujući da je leti uvek niža cena jer se gas koristi u manjim količinama, a da se očekuje da će na zimu da skoči i na 3.500 dolara.

Kako kaže, pre razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom "plašili su se" da će dobiti formulu 70 odsto TTF, 30 naftnu, dok su naoptimističnije prognoze bile da dobijemo 80 - 20 za naftnu formulu.

- A mi smo dobili ono što je mnogo bolje od toga, to je 100 odsto naftna formula, što je najubedljivije najbolja cena, jer 80 odsto naftna 20 TTF cena je 545 dolara, čak smo se tome nadali. Dobili smo dobru cenu, ostaje nam da vidimo za dodatne količine. Predsednik Putin mi je rekao da ukoliko bilo šta budem smatrao za potrebnim mogu ponovo da pozovem - naveo je predsednik.

Kako dodaje, u zimskim mesecima, kada je cena nafte veća, cena gasa za Srbiju će biti od 310 do 408 dolara po 1.000 kubnih metara što je, ocenjuje, zaista ubedljivo najbolja cena, koja će se odnositi na 2,2 milijarde kubnih metara gasa.

- Nama je potrebno još 800 miliona kubnih metara gasa, ostaje da se razgovara oko cene za tih 800 miliona kubnih metara. Samo je nepoznanica taj jedan deo cene za tu količinu, jer još uvek ne znamo koliku ćemo količinu da ugovorimo - kaže i dodaje da tokom zime, kada su cene veće i kada će gas na berzi biti 3.500 dolara možda čak i na 4.000 i 5.000, mi ćemo dobijati po 340, 350 dolara, ako je cena nafte 120.

Ističe i da ako se ne pokriju sve količine, neće čekati zimu, nego će ići sa kupovinom ranije kada je 800 dolara da bi napunili skladišta i da može da se povlači iz skladišta tokom zime.

- Veliki posao smo danas završili, veliku stvar za Srbiju uradili i sa većom sigurnošću, ja koji sam izuzetno oprezan, uveren sam u stabilnost i opstanak naše privrede i sigurnost za sve naše građane danas mnogo više nego što sam bio juče - poručio je predsednik.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tamara

pre 1 godinu

Veoma vazan sporazum Srbije i Rusije,garantuje najpovoljniju cenu gasa koju cemo imati u Evropi.Jacacemo i dalje bilateralne odnose i dugogodisnje prijateljstvo sa Rusijom.

Milan

pre 1 godinu

Čestitam! Vidi se ko nam je strateški saveznik. A što se tiče EU i USA, bolje da ne komentarišem.

Ja

pre 1 godinu

Strateski saveznik kojem je poklonjen NIS? Do juce mogla fiksna cena, a sada ne? Ps mnoge zemlje EU imaju cenu kao i mi, neke cak i bolju.

Luka

pre 1 godinu

Niste nas izneverili. Sve cestitke nasem.predsedniku ovo je velika stvar za ans. Pogotovo zbog ove krize. Ponosni smo

Milos1989

pre 1 godinu

Vučić obezbedio ono što velika većina lidera evropskih zemalja nije. Svaka čast predsedniče!

Stjepan

pre 1 godinu

Ovo je najznacajniji sporazum i pecat Srpsko Ruskog prijateljstva.Srbija ima najpovoljniju cenu gasa od svih

Sofija

pre 1 godinu

Lepe i važne vesti za sve nas.Država daje sve od sebe da obezbedi sve u ovoj teškoj situaciji.

Bojann

pre 1 godinu

Zahvaljujući Vučiću Srbija će imati dovoljno energenata po najpovoljnijim uslovima.

Patriota

pre 1 godinu

Veliki dan za Srbiju. Pokazalo se da prijateljski odnos dva bratska naroda je neraskidivo. Gas i nafta su veoma bitni za normalno funkcionisanje Srbije.

Lazar

pre 1 godinu

Veliki dan za Srbiju. Pokazalo se da prijateljski odnos dva bratska naroda je neraskidivo. Gas i nafta su veoma bitni za normalno funkcionisanje Srbije.

Miroslav

pre 1 godinu

Vučić nista ne prepušta slučaju, pogotovo kada je u pitanju nabavka energenata. Interesi Srbije i njenih gradjana moraju da budu na prvom mrstu uprkos pritiscima sa zapada da se uvedu sankcije Rusiji.

Pavle

pre 1 godinu

Sa ponosom možemo da kažemo da je Srbija danas ekonomski i energetski stabilna zemlja, u kojoj građani Srbije imaju dobre uslove za život uprkos svetskoj krizi.

Irenka

pre 1 godinu

Ispred nas je teška jesen i zima, ali mi nemamo razloga za brigu, osnovne životne namirnice imamo u dovoljnim količinama, a gas smo dobili po nižoj ceni i to za tri naredne godine.

Saša

pre 1 godinu

Ovo je fenomenalna vest pogotovo kada znamo da se ceo svet suočava sa nedostatkom energenata.

Zora

pre 1 godinu

Svedoci smo rezutata politike Vučića, njegov principa, stava i želje da naša zemlja bude sigurna.

Ur Nino sar Serbule

pre 1 godinu

Ево још једног одговора делу опозиције зашто нисмо и нећемо увести санкције Русији!!!!

Alhemičar

pre 1 godinu

Ово је најбоља могућа вест и треба да будемо поносни на братску сарадњу Србије и Русије. Убедљиво имамо најнижу цену гаса у целој Европи!!!А остале земље нека се инате и нека подрже санкције, само их питам шта ће зими да раде , да носе дупле џемпере ?

Balerina

pre 1 godinu

Dugorocni ugovor je od izuzetnog znacaja sa stabilnost Srbije. Podrska za predsednika koji je uspeo da odoli svim izazovima i pritiscima i sacuva evropski put Srbije a opet ne uvede sankcije Rusiji. Teska zima ceka Evropu i koliko god da smo suoceni i mi sa krizom ipak je ogromno olaksanje kada energenti nisu ugrozeni i kada ima hrane.

Milena

pre 1 godinu

Vazno je da Srbija ne oskudeva i da neće biti gladi kako neki please narod. Isto tako je važno da imamo dobar odnos sa Rusijom i da nema sankcija Rusiji.

Lela

pre 1 godinu

Uz sve povoljnosti koje dobijamo od Rusije vezane za gas nadamo se još i blagoj zimi. Isto tako ocekujemo da Zelenski sto pre sedne za pregovorački sto.

Anđela

pre 1 godinu

Nastavlja se odlična saradnja Srbije i Rusije. Predsednik Vučić se sa Putinom dogovorio za gas. Srbija dobiće gas po najjeftinijoj ceni u naredne tri godine.

momcilo

pre 1 godinu

Naša pozicija prema Rusiji je krajnje iskrena budući da se nismo priključili sankcijama protiv nje.

Boka

pre 1 godinu

Lepa vest, ovaj sporazum je od velikog značaja.

Tamara

pre 1 godinu

Ovo nije dobra,ovo je odlicna vest za sve nas!

Ana

pre 1 godinu

Kaze nas narod " Nekom je zivot majka, nekom maceha" za nas je Rusija majka koja namu svakom pogledu podrzava, zauzvrat osim sto smo obostrano isti, mi zaista cenimo bratsku zemlju.

Jovanka

pre 1 godinu

Sobzirom da se u Srbiji gradi novo skladiste gasa sigurno ce ga biti!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija