• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

08.06.2022

07:00

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO SVE DETALJE OPASNE RATNE IGRE OKO SRBIJE! Spremali dramu zbog dolaska Lavrova, među planovima bila i opcija ZAROBLJAVANJA!

Tanjug/AP

Politika

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO SVE DETALJE OPASNE RATNE IGRE OKO SRBIJE! Spremali dramu zbog dolaska Lavrova, među planovima bila i opcija ZAROBLJAVANJA!

Podeli vest

Najavljena poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova našoj zemlji izazvala je pravi diplomatsko-obaveštajni rat koji je ozbiljno pretio da čitavu Evropu gurne u totalni haos, otkriva Informer

Najavljena poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova našoj zemlji izazvala je pravi diplomatsko-obaveštajni rat koji je ozbiljno pretio da čitavu Evropu gurne u totalni haos, otkriva Informer.

  • Uceniti Vučića: Prva ideja Zapada bila je da se Srbija i predsednik Aleksandar Vučić nateraju da sami otkažu posetu Sergeja Lavrova
  • Zarobljavanje: Britanci potom predlagali da se ruskom šefu diplomatije dozvoli prelet do Beograda, pa da se on onda blokira u Srbiji
  • Pucaj ako smeš: Ruska služba procenjivala da li je NATO spreman da sruši ruski državni avion ako bi bez dozvole krenuo ka Beogradu
  • Let preko BiH: U Moskvi bilo ideja da avion leti 'ničijim nebom' iznad Jadranskog mora, pa da onda preko Neuma dođe do Srbije
Strašne poruke

Samo predsednik Vučić zna kakve su mu sve poruke stizale i sa kojih sve strana. On, ipak, nije popustio i nije otkazao posetu

Kako saznajemo, već nedeljama, daleko od očiju šire javnosti, i sa jedne i sa druge strane kovani su veoma opasni planovi u čijem središtu je bila Srbija. Rusija je pokušavala da iznađe bilo kakav način da njen šef diplomatije dođe do Beograda dok su, sa druge strane, zapadni moćnici razmatrali čak i ideju 'zarobljavanja Lavrova' u našoj zemlji!?

Moj ugao

DRAGANA MITROVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH NAUKA

Ovo predstavlja još jedan pad Evropske unije, koja prepušta NATO paktu da u njeno ime završava poslove. Šalje se poruka da ne samo da ne podržavaju već i pokušavaju da spreče dijalog i razgovor.

Foto: Privatna arhiva

Dragana Mitrović

Žestoki pritisci

Odlično obavešteni diplomatski izvori našeg lista prenose da su u vrhu NATO pakta više od mesec dana trajale konsultacije u vezi sa najavljenom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Beogradu.

- Prva ideja Brisela i Vašingtona bila je da se Srbija ucenama i pretnjama natera da sama otkaže najavljenu posetu ruskog ministra. Usledili su žestoki pritisci, kao nikada do sada! Samo predsednik Vučić zna kakve su mu sve poruke stizale i sa kojih sve strana. On, ipak, nije popustio, pa su u NATO morali da pređu na druge planove... - započinje priču naš sagovornik, visokopozicionirani službenik jedne od najmoćnijih zapadnih ambasada u Beogradu. Prema njegovim rečima, u jednom trenutku, poslednjih dana maja, Britanci su u NATO izneli više nego šokantan plan: zarobiti Lavrova, i to u Beogradu!?!

- Iz Londona su predložili da se ruski državni avion pisti da preleti preko neke od teritorija NATO zemalja, pominjali su konkretno Bugarsku, a da se onda, odmah potom, za isti taj avion potpuno zatvori nebo oko Srbije! Oni su, dakle, tražili da se Lavrov defakto zarobi u Beogradu! Naglašavali su da bi se na taj način stvorila nova krizna situacija i da bi Putin morao da pregovara sa Zapadom - prenosi naš izvor, koji kaže da, srećom, ova ideja nije naišla na podršku nijedne druge ozbiljne NATO zemlje.

Da se ja pitam

ŽARKO RAKIĆ, POLITIČKI KOMENTATOR

Postavlja se pitanje zašto nisu zabranili Turskoj da primi Sergeja Lavrova? Samo nad malim zemljama mogu da se iživljavaju.

- Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da je taj i takav plan usvojen i primenjen. To bi, vrlo verovatno, dovelo do opšteg, evropskog, a verovatno i svetskog rata...

Na drugoj strani, kako saznajemo, i u Kremlju su razmatrani 'krizni planovi' ne bi li se ruski šef diplomatije nekako dokopao Beograda i Srbije.

- Predsedniku Putinu i Rusiji bilo je veoma važno da se Lavrov pojavi u Beogradu jer bi tako pokazali da u Evropi postoji bar jedna zemlja koja ne uvodi sankcije Moskvi. Dolazak šefa diplomatije u Beograd bio bi i konkretan dokaz 'meke moći' ruske države... Upravo zato razmatrano je više planova za zaobilaženje NATO embarga na letove ruskih aviona. Prvi je bio nešto što bih kolikvijalno nazvao: 'Pucaj ako smeš. ' Ruske obaveštajne službe procenjivale su da nema nikakve šanse da bi se Zapad usudio da obori avion sa Lavrovim, pa su zato neki predlagali da se krene u prelet bez ikakvih dozvola. Ipak, na kraju su ovu ideju odbacili, jer sve i da je postojao jedan procenat rizika, a jeste, mnogo je... - prepričava sagovornik Informera.

Proteklog vikenda u Moskvi je, kako saznajemo, razmatran poslednji plan za prelet šefa diplomatije.

- Ideja je bila da se državni avion kreće Sredozemnim morem, iznad međunarodnih voda, odakle bi onda 'ničijim nebom' ušao u Jadransko more, a potom preko vazdušnog koridora iznad Neuma i BiH doleteo do Srbije... I od toga se, kao što sad znamo, odustalo. Procenjeno je da bi postojao izvestan rizik od reakcije NATO snaga koje su raspoređene u Bosni - zaključuje izvor Informera.

Poslušali nalog

Na kraju, Zapad je primenio odavno isprobanu metodu - naredio je zemljama u našem regionu da zabrane prelet ruskom državnom avionu. I Crna Gora, i Severna Makedonija, i Bugarska poslušno su potrčale da ispune nalog Vašingtona i Brisela, pa je zbog toga poseta Lavrova morala i zvanično da bude otkazana.

I dok zvanično u vlasti, ruskoj i zapadnim ambasadama juče nisu hteli da komentarišu naša saznanja, stručnjaci, sagovornici našeg lista kažu da je kriza oko leta Sergeja Lavrova u jednom trenutku zaista pretila da eskalira u otvoreni ratni sukob.

Stejt department tvrdi: Podgorica, Sofija i Skoplje su sami odlučili

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija su kao suverene države donele suverene odluke o vazdušnom prostoru koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, saopštio je Stejt department. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs dodao je da SAD pozivaju Srbiju da 'uskladi svoju politiku s ostatkom Evrope'.

Foto: Reuters




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 1 godinu

Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije, tako i sada, hvala Bogu. Moramo da izdržimo, to je jedina opcija

Bane

pre 1 godinu

Da li još postoji neka budaletina koja bi u eu - fašistički četvrti rajh?

zora

pre 1 godinu

Stejt departman tvrdi. Njima naravno treba verovati. Nema vecih lazova,vecih muckara i montiranja afera od njih. Sreca da postoje ljudi koji znaju da procitaju ovakve lazove. Sto se Britanije tice, vece zlo su i od samih Amera. Nadam se samo da ce mecka jednoga dana zaigrati i pred njihovim vratima.

Ja

pre 1 godinu

Kojoj budaletini je palo na pamet da u trenutnoj situaciji uopste prima Lavrova u posetu.

Jure

pre 1 godinu

Samo ste nešto prevideli, bando četnička. Da bi ušao u BiH avion bi morao prvo ući u zračni prostor države Hrvatske, a tu ne bi bio dočekan prijateljski.

ratko

pre 1 godinu

narod je za opciju ne popustati onima koji su nam decu ubijali i jos danas se osete posledice i 1945 i 1999 ni mrtvi im ne popustiti ,to je Nacisticka stoka NATO,niti cemo u tu smrdljivu tvorevinu EU

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija