• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2022

18:02

SKANDALOZNA IZJAVA NEMAČKOG AMBASADORA U SRBIJI! Ministarstvo se hitno oglasilo!

Politika

SKANDALOZNA IZJAVA NEMAČKOG AMBASADORA U SRBIJI! Ministarstvo se hitno oglasilo!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da intervju sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom, koji je objavljen u ''Politici'' pod naslovom ''Donbas i Kosovo ne mogu nikako da se uporede'', sadrži niz netačnih tvrdnji i kvalifikacija

Kako je saopštio glavni pravni savetnik MSP Aleksandar Gajić, u intervjuu je zanemareno da je u dugom vremenskom periodu SRJ bila suočena sa snažnim albanskim separatizmom na KiM.

Ambasador Šib je izneo netačnu tvrdnju o ''ugnjetavanju Albanaca i njihovom isključenju iz javnog života'' i, ignorišući čitav niz činjenica i rezolucija Saveta bezbednosti UN, zaključio da se NATO odlučio za napad na SRJ ''tek kada su bila iscrpljena sva sredstva diplomatije'', navodi se u saopštenju.

MSP ističe da istraživanja, koja se mogu potkrepiti odgovarajućom dokumentacijom, potvrđuju da je u godinama uoči agresije na SRJ nad Albancima na KiM zaista vršeno nasilje, ali to nasilje su vršile terorističke grupe albanskih separatista, koje su, osim policajaca i srpskih civila, ubijale i svoje sunarodnike lojalne Srbiji.

Podseća se da su Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1160 (1998) potvrđene obaveze svih članica UN na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ (danas Srbije) dok su akti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i drugih oružanih grupa kosovskih Albanaca kvalifikovani kao ''teroristički'', te da je Savet bezbednosti UN u više navrata izričito osudio terorističke akte OVK.

Reakcija oružanih snaga SRJ i policije Srbije, navodi MSP, bila je usmerena na suzbijanje separatizma i terorizma, a o nepostojanju ''deklarisanih razloga'' za napad na SRJ govore i činjenice potvrđene u Nemačkoj.

U periodu koji prethodi agresiji na SRJ, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je 12. januara 1999. Upravnom sudu u Triru ukazalo da ''operacije snaga bezbednosti nisu bile usmerene na kosovske Albance kao na etničku grupu, već na militantne protivnike i njihove navodne sledbenike'', podsećaju iz MSP-a.

Suprotno tvrdnji ambasadora Šiba, takođe navodi MSP, mirna sredstva rešavanja krize na Kosovu nisu bila iscrpljena.

Foto: Printskrin/Fotoilustracija

Nemački ambasador Tomas Šib

Ucene i Povelja UN



Jasno je da ni pregovori u Rambujeu nisu bili „mirno sredstvo rešavanja" krizne situacije, već okvir za iznošenje ucena, dodaje se u saopštenju, koje potpisuje glavni pravni savetnik MSP Aleksandar Gajić.

U njemu se navodi da je NATO je delovao suprotno Povelji UN koja ne dopušta izuzetke od pravila sadržanog u čl. 53 da „bez odobrenja Saveta bezbednosti neće po regionalnim sporazumima niti preko regionalnih organizacija biti preduzeta nijedna prinudna akcija“.

U osnovi jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova je upotreba oružane sile NATO i OVK i stoga se „slučaj Kosova“ ne može opravdati kriterijumom koji iznosi ambasador Šib da je „proglašenje nezavisnosti isključivo moguće ako se pri tom ne krši zabrana upotrebe sile“, dodaju iz Ministarstva.

Takođe, navodi MSP, Šib tvrdnjom da se godinama intenzivno radilo na iznalaženju rešenja za status Kosova koje bi za obe strane bilo prihvatljivo i da je tek nakon što su se ovi pokušaji izjalovili proglašena nezavisnost tzv. Kosova ignoriše činjenice da albanska strana nije vodila smislen dijalog već je insistirala na nezavisnosti kao jedinom mogućem rešenju, bez ulaganja napora da se obezbede minimalni standardi poštovanja ljudskih prava, spreče progoni i obezbedi povratak srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva.

Sve rezolucije u pogledu Kosova koje je usvojio SB UN, kao jedini međunarodni autoritet kome je povereno očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, zasnivaju se na principu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, ističe MSP.

I pored sistematskog kršenja međunarodnog prava i Rezolucije 1244, Kosovo ni danas nije, ni de jure ni de fakto, formirano kao nezavisna država, poručuje se, pored ostalog, u saopštenju MSP.

Pitanje Kosova, uključujući tu i pitanje statusa Kosova, još uvek je pred Savetom bezbednosti čije odluke, utemeljene na međunarodnom pravu i potrebi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, garantuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, zaključuje MSP.

Tzv. Kosovo i Donbas



Šib je u intervjuu za ''Politiku'' objavljenom u nedelju, između ostalog, izneo tvrdnju da se situacije na tzv. Kosovu i sada na istoku Ukrajine nikako ne mogu uporediti i da su u toj pokrajini ''od kraja 1980-ih godina etnicki Albanci ugnjetavani i isključeni iz javnog života''.

- Međunarodna zajednica je vodila duge pregovore koji nisu urodili plodom, čime je bezuspešno iscrpela sva sredstva za mirno rešavanje konflikta i sprečavanje humanitarne katastrofe na Kosovu. Tek onda kada su bila iscrpljena sva sredstva diplomatije, NATO se odlučio za napad na Jugoslaviju. Međutim, u Ukrajini ne postoje, niti su postojale naznake ili dokazi za, po Moskvi, navodno ugnjetavanje etničkih Rusa. A diplomatska sredstva za okončanje rata u Donbasu ni približno nisu bila iscrpljena - rekao je, pored ostalog, nemački ambasador.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
koki

pre 1 godinu

Noga u guzicu odmah. Nek prica tati Solcu u nemackoj te gluposti.

Zdenko

pre 1 godinu

A sta ste ocekivali? Da nece mozda reci istinu?

laki

pre 1 godinu

Pomenuti fašista je prekoračio sva diplomatska ovlascenja iz akreditiva koje je predao prilikom dolaska u Srbiju. Ako on to misli sto je rekao, onda je pokazao totalno nepoznavanje zemlje u koju je dosao da bude ambasador svoje zemlje koju ne uzgred njegova zemlja pokušavala da razori u dva svetska rata, i treci put bombardovajuci je bez odluke SB UN. Najmanje sto moze da uradi, to je da se izvini zemlji koja mu je pružila gostoprimstvo, kao da se radi o prijateljskoj zemlji a ne o patoloskom neprijatelju.

Fikus

pre 1 godinu

FAŠISTI uvek bili i ostali ... Ne mogu da nam oproste što smo uvek bili na strani POBEDNIKA i na pravoj strani istorije, za razliku od njih.

Dimitrije

pre 1 godinu

Pa pokažite mu put u njegovu rodnu Nemačku ako je prekršio norme ponašanja. A ne ostaće na tome i to će biti još jedno poniženje ove dražave i naroda koje sve naše vlasti dozvoljavaju jer ni u jednoj nema ni P od patritizma. Pročitajte samo komentare ispod tog intervijua pa će svakom normalnom biti jasno kakvo je raspoloženje naroda

milovan

pre 1 godinu

Pa sta ste ocekivali od Macke.?? Da ne lovi miseve.! Nemoguce. Tako i od Svabe da voli i mazi Srbe. Pa cim se rodio,njegov instikt mu govori da mrzi Srbe.

Spasko

pre 1 godinu

sve je pocelo hrvatskim nacisticim napadom na srpsku decu u Dubrovniku i onda stvaranjem ekstremisticke teroristicke hrvatske paramilitarne nacisticke ustaske vojske u Zagrebu koja je koristila nacisticke simbole i nacisticku zastavu sahovnicu sto je sugerisalo na ponovni hrvatski organizirani nacisticki genocid nad Srbima , to je bio ekstremisticki organizirani hrvatski nacisticki teroristicki napad na decu i gradjane Jugoslavije , kasnije je uz pomoc EU , Nato i zapadnih zemalja stvorena danasnja nacisticka drzava Hrvatska a odmah posle toga hrvatska nacisticka drzava i Nato su financirali stvaranje narkodilerske sarajevske carsijske islamske teroristicke Isis Bosne koja je zajedno sa hrvatskom nastavila teroristicku i nacisticku agresiju na decu i gradjane Jugoslavije . Brizelska leopoldijanska monarhisticka zlocinacka Eu i zapadne Nato zemlje su krive za sirenje nacizma i terorizma i sirenje etnicke mrznje u Jugoslaviji i u celoj Evropi , EU i Nato su krivi za zlocine protiv covecanstva .

Pera

pre 1 godinu

U napadu na ameriku 11og septembra terorisri su obučavanje u Albanija kosovu i Metohija i bosni a poleteli su iz nemačkog grada hamburga!

Raka

pre 1 godinu

šta od švabe srbin može da očekuje mego ptimanje, ubijanje, patnju, logpre. nije mi jasan putin kojibočekuje da mu branimo dupe a do sada nije obezbedio zemlje za priznavanje donbasa

miroljub

pre 1 godinu

Da govori istinu on ne bi bio dojče fašistiše švajne. Treba ga stalno i neprestano i neprestano pitati kada će njegova zemlja da plati ratnu odštetu Srbiji iz ll sv. rata

Stanko hajduk

pre 1 godinu

Jebem ti mamu side i vama iz poitike picke ustaske smrdljve

cardak

pre 1 godinu

SVABO! Srbija je i dalje U RATU SA NEMACKOM.Tebe bi trebalo odvesti do granice bilo koje i sutnuti.(KO NEZNA NIKAD NIJE ZAKLJUCEN MIROVNI UGOVOR SRBIJA-NEMACKA- NIKAD NIJE ISPLACENA RATNA OSTETA SA KAMATOM DANAS ZA WWII IZNOSI 374 MILIJARDE EURA PLUS "MILOSRDNI ANDJEO" ) U ZGRADI MOZES DA IZIGRAVAS STA HOCES na ulici si PERSONA NON GRATA ZA SRPSKI NAROD-AMIN!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija