• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M. DOBROMIROVIĆ

09.06.2022

07:00

LAVROV I PUTIN SIGURNO ĆE ZAJEDNO DOLETETI U BEOGRAD! Ruski novinar najavio: Moskva treba da pomogne Srbe da postanu centar moći u regionu!

Politika

LAVROV I PUTIN SIGURNO ĆE ZAJEDNO DOLETETI U BEOGRAD! Ruski novinar najavio: Moskva treba da pomogne Srbe da postanu centar moći u regionu!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov sasvim sigurno će uskoro doći u posetu Beogradu i Srbiji

Ovo tvrdi Pjotr Akopov, ugledni novinar ruske državne agencije RIA Novosti, koji kaže da će dvojica lidera naći način kako da bezbedno dolete u srpsku prestonicu. Akopov, za koga se tvrdi da je veoma blizak ruskom šefu države, kaže da je propali pokušaj Sergeja Lavrova da dođe u Srbiju zapravo bio test za Evropsku uniju.
Kamen spoticanja

Ruski novinar u tekstu "Balkan - novi front rata sa Rusijom" navodi da NATO i EU žele što brže da integrišu države u našem regionu, te da bi zato Moskva trebalo da Srbiji maksimalno pomogne da postane 'regionalni centar moći'.

- Propali pokušaj Lavrova da dođe u Beograd zapravo je bio test za EU. Nema sumnje da će i Lavrov i Putin uskoro doleteti u Beograd. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a Rusija treba stalno da jača svoju prisutnost u Srbiji. Moramo Srbiji maksimalno pomoći da postane nezavisno središte moći u regionu. Središte moći koje bi moglo izdržati sve dok globalne promene ne dovedu do novog odnosa snaga kako u Evropi, tako i na svetskoj pozornici. ' U današnjoj situaciji, Srbija ostaje kamen spoticanja, najvažnija balkanska zemlja i jedina koja pokušava da odbrani svoje odnose sa Rusijom - piše Akopov.

Prema njegovim rečima, Rusija i Srbija su kroz tri veka aktivnih odnosa doživele 'mnogo preokreta'.

- Nema razloga da se ne veruje da ćemo i iz sadašnje krize izaći časno i jači nego što smo u nju ušli. Reputacija Balkana, to da je on "bure baruta", nije ostala samo u prošlosti. To je razlog zbog kojeg većina zemalja u regionu ulazi u NATO, a zatim i EU. Zapad želi da uspostavi vojnu kontrolu nad regionom, ali ne želi da preuzme odgovornost za životni standard siromašnih zemalja sa nesigurnom budućnošću. To se pre svega tiče Bosne, ali i Albanije sa Severnom Makedonijom, a još više srpske pokrajine Kosovo sa nerešenim statusom. Zapad pokušava da podstakne Evropsku uniju da brzo reši pitanje Zapadnog Balkana - naglašava Akopov, koji svoj tekst zaključuje pozivom Putinu da Srbiju podrži maksimalno moguće i na svaki način - od finansijskog, do vojnog.

Moj ugao

Prihvatio sam poziv za posetu Moskvi. Ne mogu da kažem kada će doći do realizacije, jer se dogovara datum. Teme razgovora sigurno će biti važne za Srbiju.

Šef diplomatije Nikola Selaković

Analitičar Branko Radun, komentarišući sve ove navode, kaže da Srbija očigledno postaje sve važnija i za Istok i za Zapad.

- Razlog tome jeste geopolitička pozicija na Balkanu koju naša država ima, ali i to što vodimo neutralnu politiku u kojoj imamo normalnu komunikaciju i sa zvaničnicima Istoka i sa zvaničnicima Zapada. Amerikanci nisu bili protiv posete Sergeja Lavrova našoj zemlji, mnogo više su se protivili Evropljani. Amerikancima čak odgovara da imaju jedan link više prema Rusiji. Značaj Srbije porastao je zbog rata u Ukrajini. Posvećuju nam više pažnje, ali istovremeno rastu i pritisci - upozorava Radun.

EU protiv veza sa Rusijom

Peter Stano, portparol Evropske unije, na drugoj strani kaže da Brisel očekuje od Srbije da 'u svetlu vojne agresije na Ukrajinu' neće dalje jačati veze sa Ruskom Federacijom.

Foto: Printscreen You Tube/ EU Debates

Peter Stano

- Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da Srbija progresivno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa svim politikama i stavovima EU, uključujući i uvedene sankcije. EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet - naglašava Stano, dodajući da pozdravlja 'primenu sankcija' Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore prema Rusiji, koja se pokazala i kroz zabranu preleta aviona Sergeja Lavrova.

Sofija, Podgorica i Skoplje davno izgubili suverenitet!

Pjotr Akopov piše i da su, za razliku od Srbije, Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija davno izgubile suverenitet.

'Bugarska je to učinila ulaskom u EU, a sve tri zemlje ulaskom u NATO. Sada ne mogu više ni da brane svoje odnose sa susedom, odnosno sa Srbijom, niti da održavaju kontakte sa Rusijom, a ti kontakti su im izuzetno korisni, i to ne zbog naše specijalne operacije u Ukrajini', podvlači Akopov.

Da se ja pitam

Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike. Ako je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ozbiljno razmišljao o poseti Srbiji, znao je kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

To je lepo, samo kada? Dok traje rat u Ukrajini nema sanse da ih puste da dolete... do nove godine tesko...

cardak

pre 1 godinu

Pita se narod kad ce doci PUTIN I LAVROV.Pa eto jednu noc 2plus 2 -tRRIDEST PETICE plus 4 Sojuza i Predsednicki Putin slece na SURCIN a ovi U BATAJNICU.Ovi obave veceru ,napune goriva i opet nazad do jutra .PUTIN ponese belenicu koiko S500(jednog imamo ajd boli me briga sto neverujete) ,pa S-400 nam treba i ostalih raketa drangulija,Za nedelju dana ista prica samo je u sredi ANDONOV 160-AMIN! I TO SVE GRATIS !

Vejo

pre 1 godinu

Treba što pre da dođu u pratnji Ruske borbene avijacije.

milan lala

pre 1 godinu

Brisel / Berlin se stalno poziva da je Srbije kandidat za clanstvo u EU i da zato mora da pokvari svoje ekonomske i politicke veze sa Rusijom . Gospoda kao da zaboravljaju da je i Turska kandidat i da nikad nece biti clan EU. To jasno pokazuje da kandidatura neznaci u sustini nista i da se moze biti vecni kandidat pod vecnim ucenama i ponizenjima. Pametno je ne popustati foliranjima iz Brisela i Berlina o nasim toboz obavezama i njihovim ocekivanjima kao kandidat jer ti obaveza nema i nemoze biti jer nismo clan EU . A kandidat neznaci nista sem sarena laza za naivne. Sto dalje od EU to bolje za Srbiju. Nije Srpski narod za kolonijalan polozaj Srbije u EU . Nek nam se skinu sa grbace i oni i njihova EU nek se tornjaju za navek.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija