• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.06.2022

17:23

Vučić otvoreno odbrusio Šolcu na konferenciji: ONOLIKO KOLIKO VI VOLITE TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE, MI VOLIMO TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE!

Tanjug

Politika

Vučić otvoreno odbrusio Šolcu na konferenciji: ONOLIKO KOLIKO VI VOLITE TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE, MI VOLIMO TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je nemačkog kancelara Olafa Šolca u Palati Srbija, a nakon razgovora dvojica zvaničnika obratila su se javnosti

- Predstavnik sam zemlje kojoj je mnogo važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego što je njemu to sa mnom, ali zahvalan sam mu na dobrom razgovoru. Nemačka nam je ubedljivo najveći trgovinski partner. Nadam se da ćemo doći do sto hiljada radnika koji će da rade u nemačkim kompanijama. Nemačka nam je prvi spoljnotrgovinski partner i druga po izvozu usluga. Kancelar Šolc je doneo novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu i on želi da postoji stvarna želja za pristup svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Srbija će morati mnogo brže da napreduje po pitanju vladavine prava i demokratizacije društva. Govorili smo i o drugim bitnim temama o kojima nemamo puno saglasnosti. To je Kosovo i Metohija. Ja sam mu ukazao na sve neispunjeno u Briselskom sporazumu potpisanom 2013. godine, ali sam razumeo poruku nemačkog kancelara koji je rekao da je bitno da pravimo mnogo malih koraka kako bismo jednog dana imali veći uspeh i mi ćemo dati sve od sebe da napravimo napredak u odnosu sa Prištinom. Šolc je na veoma jasan način tražio od Srbije da se priključi sankcijama EU prema Rusiji. Ja sam govorio o našoj poziciji, specifičnosti odnosa oko KiM, energenata i naših prijateljskih odnosa sa Rusijom - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da je tama razgovora bila i predstojeća zima i energetska kriza.

- Hvala nemačkom kancelaru što je ponudio podršku i u energetici i u rudarstvu. Ja nikada ne krijem koje su teme razgovora i nikada ne ulepšavam stvarnost, ne krijem ništa od našeg naroda. Hvala Republici Nemačkoj i svim nemačkim kompanijama koje su investirale u našu zemlju. Čak 90 odsto nemačkih kompanija u anketama kaže da bi ponovo investirali u Srbiji - naglasio je Vučić.

 

 

Obraćanje Olafa Šolca:

- Prošle jeseni smo započeli partnerstvo kojim ćemo zajedno moći da odgovorimo na nove izazove. Želeo bih da podvučem da ćemo se sastati i u Solunu. Ponovo ću uspostaviti Berlinski proces koji će dati značaj pristupanju regiona Evropskoj uniji. Svi smo u šoku zbog rata koji je Rusija započela u Ukrajini, imamo veliki broj žrtava, ovo je strašan besmisleni rat i zato je važno da EU i svi zajedno pokažemo solidarnost prema Ukrajini i da joj pomognemo da se izbori. Važno je da radimo na tome da se što veći broj zemalja priključi tim sankcijama jer je to nešto što pomaže Ukrajini da se brani i da ima sposobnu vojsku koja može braniti svoju nezavisnost. Ove sankcije su mnogo efikasnije nego one koje su bile nakon aneksije Krima. Svi moraju znati da je šesti paket sankcija nešto što neće nestati, već je uslov da Rusija prihvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom nego da mora pregovarati. To štiti teritorijalni integritet Ukrajine. Predsednik Vučić je već rekao da očekujemo da se sve zemlje priključe tim sankcijama. Kada je reč o vladavini prava i demokratizaciji društva, važne su pravosudne reforme koje su preduzete, ali moraju biti još jače. 

Za nas je potreban nastavak u dijalogu Beograda i Prištine i želimo da ohrabrimo obe strane da dođe do pomaka, da niz malih stvari dovede do konačnog pomaka. Podržavamo i napore Miroslava Lajčaka u tim pregovorima.

Razgovarali smo i o situaciji u Bosni i Hercegovini i naglašavam da nema potrebe pospešivati nacionalističke tenzije, posebno pred izbore u tom zemlji. Želimo da ohrabrimo sve strane da znaju da je napredak moguć - rekao je Šolc.

Foto: Tanjug

Nemački kancelar Olaf Šolc

O Kosovu i Metohiji

- Mi na pritisak kojim neko nekom zapreti pa vi to morate da učinite ne reagujemo. Mi smo danas prvi put saznali da se traži međusobno priznanje. To nikada niko iz Evrope nije govorio, samo su Amerikanci to ustanovili pre tri godine. Do sada je iz Evrope uvek bila poruka o "normalizaciji odnosa". Danas smo čuli prvi put na konferenciji u Prištini. Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što štitimo povelju Ujedinjenih nacija, onda u redu, vi svoj posao, mi svoj posao. Mi nikada nismo kočili dijalog. Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo teritorijalni integritet Srbije. Mi nikada nismo bežali od obaveza, znamo da je to uslov za prijem u EU, mi smo uvek spremni za dijalog, za razgovor o nestalima, o svemu. Već sam dovoljno mator i dovoljno politički veteran da ne obaćam pažnju ako me neko ne razume kada kažem da ne reagujem na ucene i pretnje - rekao je predsednik Vučić.

O pristupanju EU

- Imam apsolutno poverenje u reči kancelara Šolca kada kaže da je posvećen napretku Zapadnog Balkana u prijemu u EU. Ukoliko budemo napredovali u vladavini prava, već u decembru možemo videti pomake. Očekujem velike napretke za sve i znam da će kancelar Šolc i Nemačka učiniti sve da napredujemo na tom putu - kaže Vučić.

Zašto Srbija drugačije gleda na uvođenje sankcija Rusiji

- Ne, Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta neke zemlje, mi smo to i osudili u Savetu UN zbog napada na Ukrajinu. Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. A u čemu je razlika kada neko bez odluke SB UN izvrši napad na Srbiju i u čemu je razlika kad neko sprovede napad na Ukrajinu bez odluke SB UN? Samo mi objasnite u čemu je razlika? Mi Srbi znamo kakve su sankcije i ne verujemo u politiku sankcija. Sa druge strane, mi sa Rusijom imamo prijateljske odnose. Hoću da vas upoznam sa činjenicama koje su malo drugačije iz našeg ugla i ne zaboravite da po pitanju Kosova imamo podršku Rusije u SB UN, a o energentima da ne govorimo. Da ne pričam kako se ovde organizuju proruski protesti, a u stvari su protesti protiv mene. Priča se kako sam pogazio ugovor o energetici, a nisam. Lavrov kad ode u Tursku onda vam Turska nije kriva, a kad treba da dođe u Srbiju, onda vam Srbija jeste kriva. To se tako predstavlja i u vašim medijima. Mogli ste i do sad bez Srbije, vas da boli ne može ništa, može samo nama da fali. Mi moramo da naviknemo na takav odnos i ja sam samo zahvalan saveznom kancelaru Nemačke koji kaže da je vrlo zainteresovan za pristup Srbije EU - zaključio je Vučić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 1 godinu

Hvala i vama sto je gorivo opet poskupilo i pored prijateljskih odnosa sa Rusijom, sto su cene svega otisle gore. U Madjarskoj gorivo 60 dinara jeftinije.

Miljana

pre 1 godinu

Aleksandar Vucic je potpuno pripremljen bio za pritiske i razgovor koji se desio danas. Znao je o cemu ce se govoriti i kako ce teci. Sve je potpuno izvesno bilo. Vucic ne odstupa od svojih stavova i principa. To su i nasi stavovi. Nece odstupiti ni po u Rusije, ni Kosaova i to ce vremenom morati da prihvate.

inspektor

pre 1 godinu

rat u ukrajini nije besmislen nego je to veoma smisleno a to je krajnje neophodan rat covecanstva protiv nacizma i terorizma da bi se obezbedila bolja i bezbednija buducnost i jednakost deci i ljudima na planeti zemlji , a evropska unija , robovlasnicka amerika , ujedinjena pedofilska kraljevina britanija , Nato i nemdanasnja nacisticka Hrvatska i Nemacka moraju biti osudjeni zbog medjunarodnih zlocina , genocida i sirenja nacizma i terorizma i sirenja rasne , klasne i etnicke mrznje i imperijalne diktature nad covecanstvom.

Dule

pre 1 godinu

Ако се оружана акција против суверене државе без одлуке Савета безбедности УН сматра незаконитом, то исто важи и за увођење санкција без одлуке СБ. Спровођење санкција против неке земље је такође чин агресије, овог пута неоружане, али и оне узрокују патње и смрт недужних људи. Сетимо се стотина хиљада деце ирачке која су умрла од болести и лоше исхране током 1990-их година када су САД и њихови вазали спроводили незаконите санкције против Ирака, са измишљеним поводима.

Penzioner

pre 1 godinu

Tako se brane i iskreno zastupaju interesi SRBIJE !!! Bravo predsednice Vucicu, ziveo nam i zdrav bio jos 100 godina i jos toliko bio nam na celu Srbije !!!! Mi BOLJEG NEMAMO a pitanje je dal' cemo ga i imati ???!!!!

Shirkan

pre 1 godinu

Представа за сендвичаре а иза сцене сасвим нека друга прича, живи били па видели, за неки месец

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija