• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.06.2022

16:14

Komšić: Dodik je pristao na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda

AP Photo/Hannah McKay

Politika

Komšić: Dodik je pristao na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda

Podeli vest

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da mu je drago što je srpski član tog tela Milorad Dodik pristao u Briselu na dokument kojim se predviđa ukidanje domova naroda

Komšić, predsednik stranke Demokratska fronta (DF), rekao je da je na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Dodik bio „najnervozniji“.

Naveo je da prihvaćeni dokument ima dva dela, da je prvi preaumbula u kojoj se opisuje trenutno stanje u BiH u ustavnom i političkom smislu i citiraju pojedine odredbe Ustava BiH, kao i niz važećih političkih odluka i akata.

„Drugi deo, koji je mnogo važniji, govori o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebalo da bude, ako želi da dobije status kandidata za Evropsku uniju“, kazao je Komšić.

On je rekao da se u tom drugom delu ne pominje legitimno predstavljanje ni „konstitutivnost“, jer to nije deo evropskih standarda, već jedino u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH.

„Najzad, navode se i preporuke ODIHR/OSCE koje govore o zaštiti integriteta izbora. Osim toga, dogovoreno je poštovanje i drugih presuda međunarodnih sudova, kao što su one o genocidu i ratnim zločinima, kao i presude domaćih sudova, što su, izmedju ostalog, odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, poljoprivrednom zemljištu i druge, ali sve u skladu sa evropskim standardima“, naveo je Komšić.

Dodao je da je dogovoreno i nesmetano sprovodjenje izbora na svim nivoima, u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

„Prema tome, jedini koji ima razloga za nervozu je (predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata) Dodik i njegov partner (lider HDZ BiH Dragan) Čović“, dodao je Komšić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dada

pre 1 godinu

Lazov najveci i on stvara atmosferu uBIH kao da su sve neke njegove pobjede a ne sme otici u 85% tertorije..pjandura izlapeo..gori je od svih.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija