• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

10:14

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI! Podrška budućem članstvu u EU - ALI PRVO ISPUNJENJE OVIH USLOVA!

Beta

Politika

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI! Podrška budućem članstvu u EU - ALI PRVO ISPUNJENJE OVIH USLOVA!

Podeli vest

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je sa 50 glasova ”za” i pet glasova "protiv" jutros usvojio tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP "budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima

 

Evropski parlament je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji će određivati ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

U tekstu izveštaja amandamnima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoopbavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa ”zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da je neophodno da ”posle izbora u aprilu 2022. i ruskog agresorskog rata”, partneri u Srbiji shvate koliko je hitno napredovati na evropskom putu.

”Izveštaj za 2021.godnu odražava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na važnost tekućih reformi i usklađivanja. Napominjemo da se može učniti više da se odlučno krene ka EU i kao izvestilac EP spreman sam da radim zajedno sa novim rukovodstvom u Beogradu kako bismo pomogli u postizanju pozitivnih promena za evropsku Srbiju”, poručio je Bilčik.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbin

pre 1 godinu

Slazem se, posto necemo uci u EU do 2045... videcemo sta ce do tada biti.... hoce li opstati EU.. kao takva i ko ce tada biti relevntna sila u svetu.

Srboholik

pre 1 godinu

Konačno su obelodanili da nikad nećemo ući u EU! Niko, nikad ne sme da pomisli, da bi možda mogao da priča na temu "međusobnog priznanja"!

Zoran

pre 1 godinu

Mora da se sprovede sve do sada potipsano, a što se Srbije tiče, ona KiM priznaje po Rezoluciji UN 1244 da se proceuiraju svi zločnini nastali na teritoriji KiM. Srbija je jedina ostala na strani pobednica u II sv ratu zajedno sa pobednucom SSSR. U reformisani Četvrti Rajh Srbija nema šta da traži.

sladjan

pre 1 godinu

Sad će Evropa nama reci ko su nama prijatelji a ko nisu!!!!nećemo se odreći kosova,za EU!!!!

Hahhahahahs

pre 1 godinu

Kakvi mongosi.jel oni stvarno misle da nekog boli za njihov izvestaj?!?!?! Pa pre bi te nhihove uslove ispunili da neudjemo u EU .da nam priprete ako nedate kosovo srpsku ne prodate rusre noracete u EU pa i da nas uplase.

deda Raša

pre 1 godinu

Znaju oni da to Srbija niti može niti hoće ispuniti, pa ko vele da je i dalje držimo u neizvesnosti. Na kraju krajeva OVA EU kao da podstrekava RAT i želi da stvori neprijatelkstvo između država (Srbija-RUSIJA) Ćim podstrekava MRŽNJU, mislim da Srbiji i nije mesto među takvima.

Penzioner

pre 1 godinu

Uvesti sankcije svim zemljama koje su izvršile agresiju na Srbiju!

Zoran

pre 1 godinu

Da nije zalosno, bilo bi smesno...I sad Srbija treba da proguta ovakvu sramotu?

Miša

pre 1 godinu

Ja vidim Srbiju za kratko vreme Severna Koreja moderne Evrope. Nećemo svetsku civilizaciju nego hoćemo Rusku nemarnost,propalitet i guberniju. Trażili smo - gledamo.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija