• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2022

18:21

DVA POVEĆANJA PENZIJE ZA PENZIONERE! Premijerka Brnabić otkrila koliko će ovo uvećanje iznositi!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

DVA POVEĆANJA PENZIJE ZA PENZIONERE! Premijerka Brnabić otkrila koliko će ovo uvećanje iznositi!

Podeli vest

Premijerka i potpredsednica SNS Ana Brnabić izjavila je danas da će penzioneri imati dva povećanja penzije, krajem ove godine i od 1. januara, od ukupno 19,1 odsto

Brnabić je u sedištu SNS rekla novinarima da je predsednik Srbije i lider SNS na sednici Predsedništva izneo kratak izveštaj o svim aktuelnim temama od najveće važnosti za našu zemlju, od kompleksne spoljno-političke situacije i izazova koji su pred nama do ekonomskih pitanja, kao i svega ostalog što će se dešavati u narednim nedeljama i planovima.

Vučić je govorio i o energetskoj bezbednosti i infrastrukturnim projektima, prenela je Brnabić.

Istakla je da je najavljeno povećanje penzija jedna od stvari koja možda najbolje pokazuje koliko se Srbija promenila u prethodnom periodu i precizirala da će penzioneri imati povećanje od ukupno 19,1 odsto.

- To je nešto zašta smo radili i borili se osam godina - istakla je Brnabić i dodala da će to do sada biti najveće povećanje.

Istakla je da Srbija ima stabilan i "zacementiran" kurs dinara, kao i javni dug pod kontrolom, koji sada iznosi samo nešto više od 52 odsto BDP-a.

Ministar Siniša Mali o povećanju

S obzirom na to da je premijerka najavila povećanje penzija od 19,1 odsto, a predsednik 18,2, ministar finansija Siniša Mali objasnio je zašto se brojke razlikuju.

- Ovo povećanje penzija biće između 18 i 20 odsto, uz očuvanje deviznog kursa. To je nikada veće povećanje. Držimo se plana. Razlika u brojkama je jer treba da vidimo da li će povećanje biti od 1. oktobra ili od 1. novembra. Ako je od 1. oktobra, onda će biti 18,2 odsto, a ako je od 1. novembra, onda će biti 19,1. To je ostalo još da vidimo. Dakle zbog tog jednog meseca došlo je do zabune. Važno je da očuvamo sigurnost naših javnih finansija - rekao je Mali.

Foto: Tanjug

Siniša Mali

- I sa ovim najavljnim povećanjem penzija javni dug ostaje ispod 60 odsto BDP-a - napomenula je ona.

Takođe, Brnabić je najavila povećanje minimalne zarade od 1. januara, koje će biti dvocifreno i dodala da predstoje razgovori sa sindikatima i poslodavcima.

Napomenula je da treba imati u vidu kompleksnu situaciju u Evropi i svetu, kao i uvezenu inflaciju i rast cena energenata u svetu.

Brnabić je rekla da će čitav teret povećanja minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, država preuzeti na sebe, kroz smanjenje poreza i doprinosa, ali i povećanje neoporezivog dela zarade.

Nećemo ugroziti makroekonomsku i fiskalnu stabilnosti i nastavljamo da smanjujemo deficit i javni dug, poručila je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 1 godinu

Dokaz da je Srbija stabilna i jaka. Lepe vesti za nase penzionere. Bravo.

Taca

pre 1 godinu

Ovo je zaista dokaz da je Srbija ekonomski vrlo stabilna i jaka.

Tacikaaa

pre 1 godinu

Povecanje penzija je pokazatelj da predsednik Vucic vrlo odgovorno i posveceno brine o svojim najstarijim sugradjanima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija