• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

25.06.2022

08:08

SRBIJA U OVAKVU EU MOŽE AKO NIJE SRBIJA! Stručnjaci posle Samita o Zapadnom Balkanu doneli ocenu!

Tanjug/Ap photo

Politika

SRBIJA U OVAKVU EU MOŽE AKO NIJE SRBIJA! Stručnjaci posle Samita o Zapadnom Balkanu doneli ocenu!

Podeli vest

Briselski zvaničnici ništa nisu ponudili našoj državi niti drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali zato svim silama ucenjuju i pritiskaju. Takva politika nema nikakve šanse na uspeh

Srbija može da postane punopravna članica Evropske unije samo ako bespogovorno ispuni svaki zahtev Brisela i suštinski ukine samu sebe kao suverenu državu, odnosno ako uvede sankcije Rusiji, prizna 'Kosovo' i odrekne se Republike Srpske!

Ovo je zaključak stručnjaka, sagovornika Informera, koji kažu da se 'strašna istina' jasnije nego ikad pre vidi posle samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji je održan prošlog četvrtka u Briselu, a na kojem Beograd, Tirana i Skoplje nisu dobili baš ništa. Albanija i Severna Makedonija nisu dobile čak ni datum početka pregovora o članstvu u EU, iako su zvanične kandidature dobile još 2014, odnosno davne 2005. godine!?! Na drugoj strani, Srbiji su još jednom samo ispostavljene nove ucene za uvođenje sankcija Rusiji, 'rešavanje' kosovskog problema i nisu otvorena nova poglavlja u pregovorima.

Ne odustajemo

Naši sagovornici ističu da Evropska unija uporno zavlači Srbiju od 2012. godine, kada je dobila status kandidata, i da je jedini cilj Brisela da nam 'slomi kičmu'.

Foto: printscreen

Tekst potpisa

Dragoslav Bokan, predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, kaže da EU od početka ne radi ništa drugo osim što ispostavlja zahteve i ucene.

- Čitava priča se može svesti na lomljenje volje i kičme srpske države, i to kroz uništavanje naše suverenosti. Tu nema nikakve razlike između ove, prošle, pretprošle godine, osim u intenzitetu ponovljenih zahteva i ucena. Evropa nama ne nudi ništa! Čak i kad otvaraju nova poglavlja, otvaraju ih da bi potom naišla nova poglavlja koja se ne otvaraju... Ono što oni zovu pregovorima na srpskom jeziku se u stvari zove kapitulacija, i mi na to nikada nećemo i ne možemo pristati. Ali, opet, nećemo im dati to zadovoljstvo da odustanemo od te njihove društvene diplomatske političke igre - naglašava Bokan, dodajući da su država i njeno rukovodstvo svesni čitave ove igre.

Foto: Informer

Dragoslav Bokan

- Mi moramo pametno da igramo u toj igri. Raduje me činjenica da naša država, s jedne strane, prihvata pravila igre i ne može niko da je optuži da ta pravila krši. A sa druge strane, mi ne verujemo u ta pravila jer znamo da nisu pravljena da bi se stvar rešila, već da bi se problem samo nagomilao i da bismo mi pokleknuli pod teretom tog problema - ističe Bokan.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da negativni potezi Evropske unije prema Srbiji nisu iznenađujući.

- Od Brisela dobijamo samo pritiske i samo ucene. Ništa drugo. I to nije ništa neočekivano i novo. Sve to će proći bez bilo kakvih uspeha, kao što je bilo i do sada. Nema šanse da Srbija promeni svoje stavove oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa i principijelnih stavova - podvlači Milivojević.

Poslednji put

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da Zapadni Balkan baš ništa nije dobio na minulom evropskom samitu.

- Našem regionu u četvrtak ništa nije ponuđeno i nadam se da se ovako nešto dešava poslednji put. Srbija je ostala bez otvorenih novih klastera, a Severna Makedonija i Albanija nisu ni otpočele pregovore. Nadam se ipak da na kraju godine region može da očekuje nekakvo ubrzanje, što bi bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina tapkanja u mestu - zaključuje Grubješićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija