• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.06.2022

13:45

Linta: Ministarstvo pravde da zahteva da Hrvatska pusti na slobodu uhapšenog Jovana Cvetića!

Politika

Linta: Ministarstvo pravde da zahteva da Hrvatska pusti na slobodu uhapšenog Jovana Cvetića!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije osuđuje hapšenje bivšeg pripadnika oružanih snaga SFRJ Jovana Cvetića (1963) na osnovu poternice koju je Hrvatska raspisala zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1991. godine

Jovan Cvetić je uhapšen od strane grčke policije nakon što je prešao granicu iz Severne Makedonije na putu ga letovalištu u severnoj Grčkoj gde je krenuo sa suprugom i kćerkom. Hrvatska je optužila Jovana Cvetića i još niz srpskih boraca da su počinili navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva između avgusta i decembra 1991. godine u mestima Voćin i Hum na području Zapadne Slavonije. Važno je naglasiti da je Jovan Cvetić sa suprugom i kćerkom putovao na odmor u Grčku 2018. i 2019. godine, kao i ranijih godina, bez ikakvih problema jer je bio ubeđen u svoju nevinost. Jovan Cvetić je rodom iz sela Donji Meljani kod Slatine a nakon proterivanja živi u Inđiji.

Linta poziva Ministrastvo pravde da uputi protest hrvatskom ministarstvu pravosuđa zbog hapšenja Jovana Cvetića i traži njegovo puštanje na slobodu. Srbija treba da zahteva od Hrvatske da prestane sa ponižavanjem i progonom bivših pripadnika oružanih snaga SFRJ i Vojske i policije Republike Srpske Krajine koji su se časno i hrabro borili za svoj narod i državu. Apsolutno je neprihvatljivo da se srpski borci hapse na osnovu lažnih dokaza i lažnih iskaza svedoka saradnika da su navodno počinili ratni zločin i da se protiv njih organizuju montirani sudski postupci. Cilj Hrvatske jeste da putem hapšenja i montiranih sudskih postupaka odvraća krajiške Srbe od borbe za svoja oteta imovinska i druga prava i da donošenjem lažnih presuda opravda bezočnu laž i izmišljotinu da su JNA i krajiški Srbi bili agresori i zločinačka strana a Hrvati žrtve i oslobodioci.

Linta traži da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrene krivični postupak za masovni i planski zločin koji su pripadnici hrvatskih paravojnih i policijskih snaga počinili 13. decembra 1991. godine u mestu Voćin kada su ubili 27 srpskih civila a narednih dana još 13 srpskih civila. Prema podacima Srpskog narodnog veća na područja Voćina i okolnih sela (Sekulinci, Gornji Meljani, Đuričići, Bokane, Hum, Krasković, Rijenci, Ćeralije i Macute), u periodu od 1991. do 1992. godine, ubijeno je 67 civila srpske nacionalnosti. Reč je uglavnom o starim i bolesnim licima koji su ostali u svojim kućama nakon ulaska hrvatskih paravojnih snaga u to područje. Prema izjavama preživelih u Voćinu su bili formirani i logori za Srbe. Mnoga lica se i danas vode kao nestala a u Hrvatskoj nema političke volje da se ekshumiraju posmrtni ostaci ubijenih Srba. Za ove stravične masakre nad srpskim civilima niko nije procesuiran od strane hrvatskog pravosuđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Uvijek ujak a ne stric

pre 1 godinu

On pocinio zlocin kao i piloti..nema navodno..ovaj navodno,a piloti zasigurno.. E cejeni turski-providni ste..

misionar

pre 1 godinu

ZAR VAS I U HRVATSKU HAPSE?POSTALI STE TRAZENA ROBA,GDE GOD VAS TU SU I PROBLEMI.DAJ BOZE DA VAS vucko PREVASPITA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija