• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2022

12:20

Porfirije posle sastanka s Abazovićem: POSTIGLI SMO NAČELNI DOGOVOR OKO TEMELJNOG UGOVORA, OSTAJU SAMO PROCEDURE!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Porfirije posle sastanka s Abazovićem: POSTIGLI SMO NAČELNI DOGOVOR OKO TEMELJNOG UGOVORA, OSTAJU SAMO PROCEDURE!

Podeli vest

Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji


 

12.20 - Obraćanje 

- Imao sam radnosnu priliku da se po 3. put sastanem sa premijerom Crne Gore. Razgovarali smo i o Temeljnom ugovoru. Polazeći od činjenice da je Crkva odvojena od države i da naša Crkva gde god ima svoju jurisdikciju, poštuje zakone te države, zaključili smo da je važno da odnos između Crkve i države bude regulisan i ugovorom. Ugovor o kojem je reč kada je reč o Crnoj Gori počeo je da se radi još 2012. godine. Mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor, saglasnost, oko Temeljnog ugovora, s tim što moraju da se ispoštuju procedure. Tekst mora da prođe kroz Sinod i ako Bog da da sve to bude kako treba, pristupićemo dogovoru oko datuma potpisivanja, što bi kada se sve završi mogla da bude kruna na normalizaciju odnosa drvaže Crne Gore i naše Crkve - rekao je patrijarh srpski gospodin Porfirije. 

On je objasnio da SPC smatra i smatrala je da nikada nije mislila da treba da ima više prava od bilo kod građanina Crne Gore ili pripadnika druge verske zajednice. Ali, podrazumeva se i da SPC ne može pristati i da ima išta manje od bilo kog drugog, a ovaj ugovor nam obezbeđuje takav status, rekao je poglavar SPC, koji se istovremeno zahvalio svima koji su dali doprinos tome da se ovaj ugovor ostvari.

- Moram da kažem da sam zahvalan svima koji su učestvovali na izradi ovog ugovora - dodao je patrijarh.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović se na početku obraćanja zahvalio patriharhu Porfiriju. 

- Svi treba da idemo sa porukama mira, to je put ka progresu cele regije - rekao je Abazović.

- Završili smo procedure na nivou radnih grupa, ići će se na komisiju za politički sistem pa na vladu, očekujem da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema SPC i državi Crnoj gori. Potpisivanje Temeljnog ugovora će se obaviti u Crnoj Gori u terminu u kojem bude dogovoreno. Mi moramo da idemo drugačijim putem, gde su svi zadovoljni. Stvaranje tenzija, polarizacije, to nije put nijednog društva. Regija je probala sve osim pomirenja i saradnje. Vreme je da damo šansu i pomirenju i saradnji, vreme je da krenemo drugim putem - rekao je Abazović.

11.10 - Počeo sastanak

Patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11.00 časova.

Pretpostavlja se da će na sastanku razgovarati o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i o Temeljnom ugovoru.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prisutni mediji očekuju i da će im se patrijarh i Abazović nakon sastanka obratiti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Abazović se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros video i sa privrednicima Srbije i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija