• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.07.2022

08:35

POČINJU KONSULTACIJE O NOVOJ VLADI, OVE ČETIRI STRANKE DANAS NA ANDRIĆEVOM VENCU! Pregovori će trajati 5 dana, evo ko se NEĆE ODAZVATI VUČIĆEVOM POZIVU!

printscreen

Politika

POČINJU KONSULTACIJE O NOVOJ VLADI, OVE ČETIRI STRANKE DANAS NA ANDRIĆEVOM VENCU! Pregovori će trajati 5 dana, evo ko se NEĆE ODAZVATI VUČIĆEVOM POZIVU!

Podeli vest

Danas u 9 sati počinje konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o novoj Vladi, koje će trajati narednih pet dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike parlamentarnih izbornih lista koje su prešle cenzus na konsultacije o vladi narednih dana, a sinoć je naveo da će u tim razgovorima imati racionalan i profesionalan pristup, jer je njegovo da sasluša ljude koji to žele

Vučić je sinoć primetio da postoje tri tipa izbornih lista - neki će, kaže, doći da pokažu poštovanje prema ustavnim procedurama, neki zbog toga što žele da budu deo vlade, a neki najviše zbog medija koji će biti ispred Predsedništva, da bi mogli da kažu šta su njemu rekli.

Dodao je da ga je koalicija Moramo obavestila da neće doći, sa obrazloženjem da ne pripadaju većini, a na konstataciju da su još neke strane najavile da neće doći, odgovorio:


"Bez veze mi je ta tema. Moj posao je da razgovaram sa svima, da čujem sve, saslušam sve, pa i uvrede".
Vučić: Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još u izbornoj noći najavio da će naredna Vlada Srbije biti inkluzivna, kao i da bi želeo da u njoj budu manjinske partije. Slično je i najavio posle polaganja zakletve u Skupštini Srbije.

"Uveren sam da će nova vlada prihvatiti neke od mojih saveta i molbi i verujem da će mandatar doneti odluku da vlada bude manjinski inkluzivna, da uključimo što više pripadnika mađarske, bošnjačke, hrvatske, romske manjine, predstavnika svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji, koji imaju samo jednu domovinu, a to je Srbija, koji je beskrajno vole, koji planiraju da žive ovde, upravo kao i mi", istakao je Vučić.

Kasnije je precizirao i da ne znači da će svi koji budu došli na konsultaciji i biti u Vladi, već da su "spremni da razgovaramo o važnim problemima, u društvu, većoj međusobnoj toleranciji, o tome šta možemo da uradimo u narednom periodu"

Konsultacije

Prvog dana će na Andrićev venac doći predstavnici manjina, a razgovore će "otvoriti" čelnici Koalicije doline Albanaca.

 

Posle njih, planiran je razgovor sa Strankom demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, zatim sa predstavnicima Hrvata i koalicije Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani i na kraju liste Muftijin amanet Stranka pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorilića.

Kako za sada stvari stoje, predstavnici svih ovih partija će se odazvati pozivu na razgovor.

Pet dana razgovora

Današnje konsultacije, međutim, neće značiti i kraj razgovora sa svim listama koje će svoje predstavnike imati u budućem sazivu Skupštine Srbije, s obzirom da je planirano da oni traju pet dana.

Poslednjeg dana, na razgovorima će biti predstavnici dve partije: Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

Kako sada stvari stoje, pozivu na razgovor odazvaće se većina predstavnika pozvanih lista čiji će poslanici ući u srpski parlament, tako da se očekuje i sastanak sa SNS, SPS, Dverima, Zavetnicima, Novom DSS i SSP.

Pozivu se, međutim, neće odazvati, kako je do sada poznato, Narodna stranka i Demokratska stranka, lista Moramo ali, po svoj prilici, ni pokret Ne davimo Beograd.

Nakon završenih konsultacije, biće sazvana i konstitutivna sednica Skupštine Srbije koja je planirana za 25, 26. i 27. jul, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija