• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2022

23:02

ZABRANITI PREDSEDNIKU SRBIJE DA ODA POŠTU ŽRTVAMA JE SUROVA MERA! Čuveni lovac na naciste o sramnoj odluci Zagreba: To može da pogorša tenzije između naše dve zemlje

printscreen

Politika

ZABRANITI PREDSEDNIKU SRBIJE DA ODA POŠTU ŽRTVAMA JE SUROVA MERA! Čuveni lovac na naciste o sramnoj odluci Zagreba: To može da pogorša tenzije između naše dve zemlje

Podeli vest

Centar "Simon Vizental" pozvao je danas hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti koncentracioni logor Jasenovac

U pismu, koje je direktor za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental", istoričar Holokausta Efraim Zurof uputio hrvatskoj ambasadorki u Izraelu Veseli Mrđen Korać, ukazuje se na potencijalne negativne posledice takve odluke i upozorava da tako "surova i neshvatljiva mera" može samo da "pogorša tenzije između Beograda i Zagreba", navodi se u saopštenju ovog centra.

Zurof je u pismu naveo da pretpostavlja da je hrvatska vlada potpuno svesna činjenice da su najveći broj žrtava u Jasenovcu činili Srbi.

- Zabraniti predsedniku Srbije da oda poštu žrtvama je surova, neshvatljiva mera koja samo može da pogorša tenzije između Srbije i Hrvatske - navodi se u pismu Zurofa.

Zurof je zatražio od hrvatske ambasadorke u Izraelu da preda pismo odgovornim vlastima u Zagrebu i pozove ih da nađu način da isprave, kako je ocenio, "njihovu nemudru i nesrećnu odluku".

Efraim Zurof je rođen 1948. godine. On je izraelski istoričar američkog porekla i lovac na naciste koji je odigrao ključnu ulogu u izvođenju optuženih nacističkih i fašističkih ratnih zločinaca pred sud, među kojima su najpoznatiji Šandor Kepiro i Karl Zentaj.

Posebno je poznat po tome što je ušao u trag zapovedniku ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.

Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 1 godinu

hyrvati po ko zna koji put pokazuju da nikad nece napustiti ustastvo ,to im je u genetici ,genocidan narod ,sa njima nemamo nista niti zajednicko niti treba da ikad vise odnose obnavljamo isterati iz Srbije njohovu ambasadu i zatvoriti je za sva vremena ......

ratko

pre 1 godinu

jos jednom su pokazali da su pljunuli na sve poklane zrytve decu zene starce ,oni se i danas dice sa tim ,zalim ih ,a i Evropa je po ko zna koji put pokazala da je nacisticka ,i ko jos oce nas da odvede u eu ,zar sa tim narodima da delimo ,pre cu da umrem nego da udjem u eu

Penzionerj

pre 1 godinu

Od ustaša se nije moglo ni sada ni ikada bolje i očekivati. Mnogo tih ustaša vuku Srpsko poreklo. Takvi su najopasniji da bi se dokazali što krvoločniji. Nemogu da shvatim da Srbi koji su pre 50 ili 100 pa i 200 godina promenili veru da bi sačuvali porudicu od klanja i silovanja i danas danji nisu se zapitali ko su oni, zapravo. Ko im je bio pradeda i čukun deda već su krvoločni i mrzetelji svojske Srpske krvi. Ustaše će jednog dana sve platiti kao i svi pokršteni kojima je milija tudj vera negoli svojih predaka. Uvek, sve, kad tad dolazi na naplatu sa ogromnom kamatom. Kao prvo, ustaše znajte, titovske granice poništiti i vratiti Srbiji i Srpskom narodu. Braća Rusi i braća Kinezi će nam u skorije vreme pomoći kao i hvatanju svih ratnih zločinaca. Zlo vam se piše jer ste zaslužili.

Predrag

pre 1 godinu

I Jevreji koji su masovno pobijeni u Jasenovcu i mnogim drugim logorima nacističke Nemačke i ustaške NDH zgroženi su ovom odlukom Zagreba.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija