• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.07.2022

17:51

ZA SVE JE KRIV BEOGRAD, I AKO JE! CRKVA U HRVATA FRUSTRIRANA ZBOG NEUSPELE KANONIZACIJE STEPINCA! Ne mogu da operu učešće u genocidu tokom Drugog svetskog rata...

Politika

ZA SVE JE KRIV BEOGRAD, I AKO JE! CRKVA U HRVATA FRUSTRIRANA ZBOG NEUSPELE KANONIZACIJE STEPINCA! Ne mogu da operu učešće u genocidu tokom Drugog svetskog rata...

Podeli vest

Istoričar Aleksandar Raković smatra da reakcija hrvatskih biskupa na odluku SPC da uvede i obeleži praznik Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih prestavlja deo frustracije hrvatske crkve što nije uspela da kanonizacijom Alojzija Stepinca opere svoju prošlost i učešće u genocidu tokom Drugog svetskog rata.

Biskupi su u pismu patrijarhu Porfiriju pokazali frustraciju zato što Stepinac nije kanonizovan i što preko te kanonizacije nisu oprali prošlost sopstvene crkve koja je učestvovala u genocidu izvršenom nad Srbima, Jevrejima, Romima ..., naveo je Raković za Tanjug.

Povodom pisma hrvatskih biskupa na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem kojim dva meseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dve nedelje nakon prvog obeležavanja praznika Svete dece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, negiraju da je u Jastrebarskom i Sisku bio logor za decu u Drugom svetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno lečeni i pružana im je pomoć da prežive ratna dešavanja Raković ocenjuje da je "crkva u Hrvata" bila deo aparata NDH, glavni stub. S obzriom na to da sopstvenu prošlost nisu oprali, obrušili su se na patrijarha Porfirija i namera im je, kako kaže da opovrgnu postupke i pocedure SPC oko kanonizacije stradale dece i odraslih u Jastrebarskom i Sisku.

- SPC nema nameru da se nekome dodvorava već želi da se bavi činjenicama o stradanjima nevinih, o kanonizaciji dece i ljudi stradalih mučenički samo zato što su bili Srbi, pravoslavne vere i zato što su pisali ćirilicom - rekao je Raković.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na majskom zasedanju na osnovu Molbe episkopa gornjokarlovačkog Gerasima proglasio za svete mučenike jastrebarske i sisačke.

Sabor SPC se u pismu optužuje da je tom odlukom i obeležavanjem, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava pometnuti krivica za "navodna mučenja i ubijanja dece koja su u hiljadama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spašena od smrti i preživela teške ratne prilike".

Posebno primećuju da je u Molbi episkopa gornjokarlovačkog Gerasima na nekoliko mesta spomenut i nadbiskup Alojzije Stepinac i to, kako tvrde, s tendencioznim opisima i negativnim prizvucima u tumacenjima, kao da je i on bio učesnik nekih zlodela u tim prihvatilištima.

Nagasili su čak i da su bili uvereni i da brojne neistine koje se tamo iznose ne mogu biti osnova da Arhijerejski Sabor pristupi predloženom aktu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Preživeli logoraša jasenovca( znam ime) svedočio je izjavom pred sudom jedne strane zemlje i sa svojim advokatom dao izjavu da JEDINO VIDEO STEPINCA U JASENOVCU U FRATARSKOJ ODORU SA VELIKIM DRVENIM KRSTOM 8KO VRATA !! Kad bi stepinac dolazio u jasenovcu bi vladala svečana atmosfera! Od oko 1900 fratara na teritoriji ndh oko 98% direktno je učestvovao ili podržavalo ustaške zločine! Časne sestre su deci u hlebu davali gips ili srču od stakla....!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17