• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.08.2022

21:30

Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije!

Tanjug/Jadranka Ilić

Politika

Vladimir Orlić izabran za predsednika Skupštine Srbije!

Podeli vest

Poslanici Narodne skupštine Srbije završili su raspravu i glasanje o izboru rukovodstva tog tela. Doktor Vladimir Orlić novi je predsednik Skupštine Srbije


1.06 - Završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Izborom članova i njihovih zamenika u skupštinskim odborima, članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, kao i sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, 15 minuta posle ponoći, završena je konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije.

Nakon sednice, koja je u u utorak trajala više od 15 sati, sa jednočasovnom pazuom, i koja je “prešla” iza ponoći, održane su i tri sednice odbora.

Za predsednika Odbora za administrativno - budžetska i mandatno - imunitetska pitanja za predsednika izabran je Milenko Jovanov, a za njegovog zamenika Života Starčević, dok je na čelu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo ponovo je na čijem je čelu ostala Jelena Žarić Kovačević, a njen zamenik biće Pavle Grbović.

I na čelu Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu ostao je predsednik koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom mandatu - Vladimir Ðukanović, a za zamenika je izabrana Jelena Jerinić.

Osim članova radnih tela, u delu sednice u utorak izabrani su i predsednik parlamenta, potpredsednici, te generalni sekretar skupštine.

Završnicu sednice obeležila je kraća rasprava o Sandžaku, koju je započeo lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, rekavši da neki u skupštini ne bi voleli da čuju tu reč, ali, kaže, Sandžak postoji kao kulturni i istorijski region u Srbiji i Crnoj Gori, a on ga vidi kao mesto koje može “da poveže Srbiju i Crnu Goru”.

23.57 - Izabrano sedam potpredsednika, generalni sekretar Skupštine

Poslanici Narodne skupštine Srbije izabrali su večeras sedam potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta.

Za potpredsednike iz vladajuće koalicije izabrani su poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić sa 194 glasa, Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač sa 194 glasa, Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović sa 194 i Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa 195.

Iz redova opozicije na funkciju potpredsednika Skupštine izglasani su potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović sa 204 glasa, zatim sa izborne liste koalicije NADA Božidar Delić 197 i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac sa 204 glasa.

Za generalnog sekretara parlamenta imenovan je Srđan Smiljanić, sa 182 glasa za, protiv je bilo pet, a uzdržanih 10.

21.35 - Prvo obraćanje novog predsednika Skupštine

- Čestitam svima na položenoj zakletvi i započetom mandatu. Najpre poslaničkoj grupi Aleksandar Vučić "Zajedno možemo sve" na predlogu i podršci, kao i drugim poslaničkim grupama sa kojima smo u koaliciji i onima koje su me podržale. Želim da zahvalim svima vama koji ste tokom ove diskusije tokom ova dva dana izrazili podršku našoj državnoj politici. To je pokazatelj razumevanja za važnost trenutka koji je sve više nego lak. To smatram najvažnijim. Vi koji niste podržavali našu državnu politiku, ali koji ste govorili najteže stvari na račun naše politike, na šta imate pravo, želim da vam kažem da pokušaje da na bahat način i zloupotrebom nećete moći nikoga da impresionirate. Ne očekujte da ćete na taj način da promenite volju naroda koji su izabrali na demokratski način. Svi smo imali predstavnike u RIK, a ta komisija je donela odluku jednoglasno. Svi su tamo podigli ruke da su rezultati izbora potpuno legitimni. Boravak svakog od nas u ovoj sali pokazatelj je šta mislimo o izborima u našoj zemlji. Biću predsednik svima, to se pitanje uopšte ne postavlja. Sprovodiću politiku vrhovnog komandanta u njegovom odsustvu jer je najbolja - rekao je Orlić.

 

21.30 -  Završeno glasanje, Vladimir Orlić novi predsednik Skupštine

Doktor Vladimir Orlić javnim glasanjem izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Glasanje je izvršeno prozivkom narodnih poslanika. Za su glasala 154 narodna poslanika.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vladimir Orlić, novi predsednik Skupštine Srbije

 

20.23 - Završena rasprava, proglašena pauza od 15 minuta

Po završetku rasprave, poslanici su otišli na petnaestominutnu pauzu.

20.21 - Ana Brnabić podnela ostavku na mesto poslanice

Poslanica Srpske napredne stranke Ana Brnabić podnela je ostavku na tu funkciju.

20.05 -  Rasprava u toku, obeležila je polemika najvećih partija pozicije i opozicije

Raspravu u parlamentu obeležila je polemika između aktuelne premijerke Ane Brnabić i poslanice SSP Marinike Tepić

15.15 - Nastavljena konstitutivna sednica 

Tokom rasprave o predlogu SNS da predsednik skupštine bude Vladimir Orlić, poslanici su izneli različite stavove o njegovom poslaničkom delovanju i dok su predstavnici vladajuće većine, najavljujući podršku, isticali njegove sposobnosti, opozicija smatra da mu nedostaje kultura dijaloga, zbog čega mu neće dati glas.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će njihovi podržati Orlića, podsećajući da je funkcija predsednika parlamenta druga po značaju, po Ustavu Srbije.

Pastor je dodao i da će SVM i u ovom sazivu biti u koaliciji sa SNS, da će potpisati i koalicioni sporazum, što je i ranije bio slučaj, ali da će u parlamentu biti u koaliciji i sa zajedničkim koalicionim partnerima, SPS-om.

Šef poslanika Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će JS podržati Orlića, navodeći da će njegov izbor doprineti kontinuitetu donošenja zakona, od kojih korist imaju građani.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skupština Srbije



Podršku Orliću pružiće i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) najavio je poslanik Branimir Jovanović, izrazivši uverenje da će Orlić na najbolji način predstavljati parlament, čemu u prilog ide i njegovo iskustvo, jer iza sebe ima već četiri skupštinska mandata.

I poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda podržaće predlog SNS-a za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Stefan Krkobabić kaže za Orlića da je najbolji predstavnik njihove većine.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", Aleksandar Olenik rekao je da oni neće glasati za Orlića, jer ga, kaže, nisu predložili ni građani, ni poslanici, već predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Olenik je naveo i da Orlić na "svoje ime i prezime ne bi prešao nijedan cenzus".

Šef poslaničke grupe "Dveri - Patriotski blok" Boško Obradović rekao je da će podržati "novog" Orlića u njegovom radu, ali da neće glasati za njega kada za to dođe red.

Obradović je rekao da nije siguran da je Orlić najbolji kandidat, jer do sada nije pokazao "širinu u smislu parlamentarne kulture, debate", već je, kako kaže, poznat po tome da voli da prekida one koji ne misle kao on, što baca senku na njegovu izvanrednu biografiju.

Ipak, Obradović je naveo i da bi SNS trebalo da se ponosi takvim kadrom, koji je, kaže, za razliku od drugih "sa plagiranim diplomama", odličan kandidat.

Dodao je da je Orlić i tokom konsultacija koje su se održavale prethodnih dana u parlamentu pokazao toleranciju, spremnost za razgovor i dogovor, zbog čega ga nazvao "novim".

- Želeo bih da novi Orlić predsedava, ali pošto ne znamo da li će biti stari ili novi, nećemo glasati - kaže Obradović dodajući da podržava i podmlađivanje kadrova SNS-a.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski



Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd-Moramo" Radomir Lazović je rekao da neće pružiti podršku Orliću za predsednika parlamenta, jer je, kaže, odgovoran za "ubijanje demokratije".

Ni poslanička grupa "Moramo - Zajedno" neće podržati predlog da Orlić bude predsednik parlament, a Nebojša Zelenović je rekao da je on neprimerenim rečnikom, klevetama, učestvovao u "obračunima" sa neistomišljenicima.

Dodao je i da su u konsultacijama o radu parlamenta shvatili da Orlić ne razume funkciju skupštine.

Poslanik Narodne Vladimir Gajić, javio se po povredi Poslovnika jer, kako tvrdi, Ana Brnabić ne može u isto vreme da vrši dve funkcije, da bude istovremeno i poslanik i premijer u tehničkoj vladi.

Ni poslanička grupa Narodne stranka neće podržati Orlića za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Miroslav Aleksić rekao je da bi voleo da Orlić od danas pokaže "drugo lice", ali da u to "čisto sumnja".

Predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski navela je da je Vladimir Orlić iskusan političar, da zna odredbe zakona, i pozvala ga da bude predsednik svih narodnih poslanika.

- Ono što budete radili kao predsednik Skupštine ostaće u istoriji srpskog parlamentarizma - kazala je Ðurđević.

Ističući da će Zavetnici služiti odbrani svakog "pedlja Srbije", ona je pozvala Srpsku listu da napusti institucije jednostrano proglašenog Kosova.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da politička biografija Vladimira Orlića ne kandiduje za mesto predsednika parlamenta.

- Od Orlića zavisi da li će zaštititi poslanike opozicije od napada poslanika vlasti - kazao je Lutovac.

14.00 - Određena pauza u trajanju od sat vremena

11.16 - 15 poslaničkih grupa

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa: 

  • Najveća je poslanička grupa SNS, "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", a nju će voditi Milenko Jovanov, dok će njegova zamenica biti Marina Raguš.
  • Poslaničku grupu "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije" vodiće Ivica Dačić, a menjaće ga Ðorđe Milićević.
  • Formirana je i poslanička grupa "Ujedinjeni - S SP, PSG, Sindikat Sloga, PŽ", koju će voditi Marinika Tepić, a njen zamenik će biti Pavle Grbović.
  • Šef poslaničke grupe "Nada - Novi DS S - POKS" biće Miloš Jovanović, a njegov zamenik Vojislav Mihailović.
  • Poslanički klub Narodne stranke vodiće Miroslav Aleksić, kojeg će menjati Stefan Jovanović.
  • Milica Ðurđević Stamenkovski vodiće poslaničku grupu Zavetnici, a menjaće je poslanik Nikola Dragićević.
  • Poslaničku grupu Demokratske stranke vodiće Zoran Lutovac, a njegova zamenika biće Dragana Rakić.
  • Dragan Marković biće šef poslanika Jedinstvene Srbije, a njega će menjati Života Starčević.
  • Formirana je u poslanička grupa "Moramo - Zajedno" koju će voditi Nebojša Zelenović, a menjaće ga Aleksandar Jovanović.
  • Poslaničku grupu Socijaldemokratske partije Srbije vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac.
  • Poslanički klub "PUPS - solidarnost i pravda" će voditi Stefan Krkobabić, a njegov zamenik će biti Milorad Hadži Stošić.
  • Poslaničku grupu "Srpski pokret Dveri - patriotski blok", vodiće Boško Obradović, a njegov zamenik biće Ivan Kostić.
  • Jedan klub činiće poslanici manjinskih lista "Zajedno za Vojvodinu", SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", koju će voditi Aleksandar Olenik, a menjaće ga Enis Imamović.
  • Poslaničku grupu "Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" vodiće Radomir Lazović, a menjaće ga poslanica Biljana Ðorđević.
  • Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara biće Balint Pastor, a njegova zamenika biće Elvira Kovač.
     
  • 11.05 - Jovanov: Orlić tolerantan, vodi se interesima Srbije

    U nastavku konstitutivne sednice parlamenta, jedini predlog za predsednika Narodne skupštine dostavila je Srpska napredna stranka, a to je dugogodišnji poslanik Vladimir Orlić.

    Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov, obrazlažući taj predlog, kazao je da su razlozi za to - što žele predsednika parlamenta koji će se voditi samo interesima Srbije, sa kojim će skupština biti partner buduće vlade, ali i zbog Orlićeve tolerantnosti.

     

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    Skupština Srbije

    Pročitao je i Orlićevu biografiju, te naveo da je diplomirao na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva.

    Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.

    Orlić je član Srpske napredne stranke od 2008. godine, za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

    Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. godine.

    Za člana Predsedništva SNS izabran je 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS prošle. godine. Više pročitajte NA OVOM LINKU.

    10.10 -  Nastavljena konstituivna sednica

    Konstitutivna sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas oko 10 sati, a na njoj će biti izabrano novo rukovodstvo parlamenta.

    Sednici prisustvuje 197 narodnih poslanika.

    Na dnevnom redu je i izbor predsednika Narodne skupštine, a za tu funkciju najveća parlamentarna stranka - SNS predložila je dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića.


    Takođe, na konstitutivnoj sednici biće izabrani i potpredsednici parlamenta, imenovan generalni sekretar, izbrani članovi radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

    Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta od kojih su tri predviđena za opoziciju, pa bi tih sedam mesta trebalo da pripadne poslaničkim klubovima SNS, SPS, SVM, SPP, S SP, DS i koalicija Nade.

    Za sada je poznato da će opozicija za potpredsednike predložiti – klub oko SSP Borka Stefanovića, Nada – Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom, Ne davimo Beograd i Zajedno – Zorana Lutovca.

    Kada je reč o najvećoj parlamentarnoj stranci - SNS, šef poslaničke grupe te stranke u parlamentu Milenko Jovanov rekao je tokom jučerašnjeg zasedanja da će podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.

    Socijalistička partija Srbije će kandidovati Snežanu Paunović za potpredsednika Narodne skupštine, ispred Saveza vovođanskih Mađara to će kao i u prethodnom sazivu biti Elvira Kovač, dok se predstavnici Stranke pravde i pomirenja još nisu izjasnili o svom kandidatu za potpredsednika Skupštine.

    Prema Poslovniku, sednicom predsedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković sa izborne liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

    Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje građana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije".

    Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Ðurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

    Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.
     


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    komentari
    Svi komentari
    Gavrila

    pre 1 godinu

    Veujem da će Skupština uraditi danas dobar posao.

    Vojko

    pre 1 godinu

    Zahvaljujući niskom cenzusu u parlamentu su se našli i Kurta i Murta,ali ok,time je Srbija dokazala da je jedna od država sa najvišim stepenom demokratije.

    Tamara

    pre 1 godinu

    Izbor predsedništva treba shvatiti ozbiljno.Vučić ništa ne prepušta slučaju.Srećan rad!

    Nena

    pre 1 godinu

    Nadam se da će svi biti zadovoljni svojim mestima i da će se svi podjednako truditi da Srbija bude jos bolja I još naprednija!

    Mira

    pre 1 godinu

    Srbija i kada je najteže radi punom parom!Ne sumnjam da će izbor predsedništva biti odgovorno i uspešno obavljen zadatak!

    Nena

    pre 1 godinu

    Srećno bilo svima u daljem radu i svi zajedno da dovedu Srbiju do još većeg cilja!

    Nena

    pre 1 godinu

    Nadam se da će svi biti odgovorni u daljem poslu jer je odgovornost na njima velika i da će se truditi da rade najbolje što mogu!

    Nena

    pre 1 godinu

    Samo rad,red i disciplina!Dovoljno ce im biti da se svi ugledaju na Vucica!

    Gaga

    pre 1 godinu

    Verujem u dobar odabir rukovodstva na danasnjoj sednici !

    Danica

    pre 1 godinu

    Orlić je pravi izbor za predsednika Skupštine, pokazao je da je kulturan i pristojan pre svega, obrazovan je a ima i višegodišnje iskustvo jer je u svakom sazivu aktivno učestvovao u radu i diskusijama u Parlamentu.

    Andjelko

    pre 1 godinu

    Samo nek se ispostuje volja gradjana koji su na izborima pokazali kome najvise veruju i da im svima Srbija bude na prvom mestu i u skladu sa tim,ustavom i zakonom donose odluke!Zivela Srbija!

    Mitar

    pre 1 godinu

    Opozicija samo priča o politici u Skupštini i jedino što želi je da dođe na vlast i otpusti ljude i dovede svoje u opštine, javna preduzeća itd. Svi koji trenutno rade u državnoj upravi su prepoznali energiju predsednika

    sledeća vest

    Izbori 2024

    TV

    Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
    Live TV

    Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

    Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

    15.04.2024

    19:57

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija