• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2022

12:19

SUDBINA 654 OSOBE JOŠ NIJE RASVETLJENA! Strahote zločina nad Srbima u "Oluji" nikad neće prestati da bole!

Tanjug

Politika

SUDBINA 654 OSOBE JOŠ NIJE RASVETLJENA! Strahote zločina nad Srbima u "Oluji" nikad neće prestati da bole!

Podeli vest

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Sabo Štrbac izjavio je danas da je do sada registrovana ukupna 1.881 poginula ili nestala osoba u operaciji “Oluja”, čija se 27. godišnjica danas obeležava, a u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske



Prema podacima “Veritasa”, do sada je rasvetljena sudbina 1.227 žrtava, dok se na evidenciji nestalih vodi još 654 osobe.

- Posebno zabrinjava što u toj brojci, od 1.881 osobe, 66 odsto čine civili. Inače, broj stradalih civila u ratu 90-ih, kod Hvata i kod Srba je oko 38 odsto, u ovom slučaju je 66 procenata. Takođe, među njima je 555 žena, od kojih je četiri petine bilo starije od 60 godina, starice koje nisu htele ili mogle da idu. Da li će se ova brojka povećavati, pretpostavljam da hoće - rekao je Štrbac za Tanjug.

Foto: Tanjug

On je rekao i da je “Veritas” sa svim podacima koje je prikupio, o posledicama “Oluje” izašao pred međunarodne sudove, “snabdeo” Haški tribunal materijalnim dokazima, svedicima, izjavama, a kao rezultat usledilo je podizvanje otpužnice protiv tri hrvatska generala, Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Štrbac je podsetio da su Gotovina i Markač prvostepeno osuđeno na 24, odnosno 18 godina, dodajući da je u tim prvostepenim presudama važna kvalifikacija dela, odnosno to što ih je Hag proglasio krivim da su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem je čelu bio Franjo Tuđman, kako bi etnički očistiti područje Krajine i da su se, da bi došli do tog cilja, koristili svim nedozovljenim sreštvima, ubistvima, uništavanjem imovine, zatvarnjem i maltretiranjem zarobljenika, civila.

Foto: Tanjug

Međutim, posle toga je, podseća, usledila sramotna i do sada neobjašnjiva drugostepena presuda Haškog suda, kojom su oslobođeni odgovornosti.

- To je presuda suda kojom je predsedavao sudija Teodor Meron, koji je bio i predsednik suda i Žalbenog veća, imao državljanstva i SAD i Izraela, i poništio je presudu. Kada se Hrvati hvale da im je Haški sud ''očistio'' sve grehe ''Oluje'', to nije baš tako, jer je mnogo zla utvrđeno u toj prvostepenoj presudi, koju drugostepeni sud nije analizirao celu, već samo jedan segment - rekao je Štrbac.

Foto: Tanjug

On je pojasnio da je prvostepeni sud zauzeo stanovište da je svaka granata koja padne 200 metara dalje od legalnog vojnog cilja nezakonita i protivpravno ispaljena, i tako su utvrdili da je u svim tim gradovima, Kninu, Benkovcu, i drugim u Lici, Baniji… bilo neselektivnog granatiranja.

- Ali, onda se od prvostepene do drugostepene presude, širom sveta napravila jedna grupa, koji su rekli - ako vi potvrdite to pravilo, više niko neće moći da ratuje, a da ne bude odgovaran. Zna se da Izrael ima mnogo problema sa susedima, da su SAD proizvođaci ratova širom sveta i sud je podlegao tom lobističkom udruženju”, rekao je Štrbac.

Dodao je i da su dvojica sudija koji su bili u veću sa Meronom, rekli da u presudi nema ni “p” od pravde.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija