• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2022

17:30

OVO SE ZOVE GENOCID! Srbi su pre Jasenovca činili 31 odsto populacije u Hrvatskoj, a 72 godine kasnije ostalo ih je samo...

printscreen

Politika

OVO SE ZOVE GENOCID! Srbi su pre Jasenovca činili 31 odsto populacije u Hrvatskoj, a 72 godine kasnije ostalo ih je samo...

Podeli vest

Početkom avgusta uvek se otvara bolna tema o progonu Srba iz Hrvatske. Postavlja se pitanje da li je tokom "Oluje", ali i za vreme Drugog svetskog rata u Jasenovcu cilj bio etničko čišćenje. Statistika dovoljno govori

Krajem jula obeležava se pomen žrtvama u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. Odmah nakon toga, Dan sećanja na 250.000 prognanih i ubijenih Srba u "Oluji" 1995. godine. Dok hrvatski zvaničnici opravdavaju i ubice iz logora, kao i oružanu akciju "Oluja", zvanična statistika dovoljno govori.

Za 82 godine broj Srba se smanjio za čak 1.660.000.

Pre ubijanja i progona u Drugom svetskom ratu Srba u Hrvatskoj bilo je 1.847.000. Onda se dogodio Jasenovac. Podsećamo na izjavu zloglasnog ustaškog poglavara Mila Budaka iz 1941. godine.

- Jednu trećinu Srba treba ubiti, drugu pokatoličiti, a treću ubiti.

Njegovi sunarodnici kao da su se vodili tom krilaticom. 

Ipak, Srbi su se nekako održali do "Oluje". Iako se broj drastično smanjio, bilo ih je 581.663. A onda se desio pogrom.

Tako je prema poslednjim statističkim podacima 2011. godine ostalo samo 186.663.

U procentima, pre Jasenovca Srbi su činili 31 odsto stanovništva u Hrvatskoj, a 2011. godine samo 4,4 odsto.

Sad više nema nikakve sumnje ko je i nad kim vršio genocid. 

Foto: printscreen

Statistički podaci o broju Srba od 1939. do 2011. godine

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mimi

pre 1 godinu

Ogromno stradanje srpskog naroda! Srbijo ne zaboravi!

Luka

pre 1 godinu

Srbija pamti i ne zaboravlja stradanje srpkog naroda u Hrvatskoj!

Goran

pre 1 godinu

Po ovoj statistici se jasno vidi da je ovo genocid nad srpskim narodom u Hrvatskoj.

stojan

pre 1 godinu

Takav pokolj stanovnistva, unistavanje svega sto potvrdjuje postojanje Srba na tim prostorima, preoravanje naselja i na kraju proterivanje Srba je definitivno genocid.

Mislav

pre 1 godinu

hahaha, 4 komentara a vide se 3, jedan ručno uklonjen. smeta kad se spominju popisi stanovništa, a srbi ko srbi lažu. Lažu 31% i nadaju se da nitko neće pogledat. A srbi i neće naravno. Ali Europa i svijet oće gospodo lažovi.

Aleksandar

pre 1 godinu

Molim drzavu Srbiju da izglasa GENOCID nad nasim narodom izbeglim u Oluji.

Teodora

pre 1 godinu

Istina je da Hrvatska mrzi Srbiju i da je zelela da se oslobodi srpskog naroda i nije birala nacin, koristila se svim uzasnim sredstvima da bi ostvarila svoj cilj, to dokazuju sve cinjenice ma sta Hrvatska govorila.

maks

pre 1 godinu

Samo polako opanci,,NE talasati prije vremena. jer ,istina DEFINITIVNO izlazi na vidjelo. A ona vam se NIKAKO neče svidjeti. Kad tad morat čete dati na uvid arhivu NDH, i kad tad Jasenovac če se prekopati. I to če za srbiju biti ŠOK. Koji srbija več dugo izbjegava. Ali neče moči zauvijek. Inače ako ste tako sigurni u to što govorite, zašto se UPORNO odbija dati arhiva NDH na uvid ??? Arhiva NDH koja se nalazi u beogradu ??? I zašto se protivite detaljnom istraživanju Jasenovca ??? Kad tad morat čete dati odgovor na ta pitanja. Inače, POPIS stanovništva prije i nakon rata, 41-45 jasno govori SVE. A to NIJE ovaj popis. Kao što rekoh, istina izlazi vani. Polako ali sigurno. A istina je vaš največi neprijatelj.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija